Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σχέδιο της Ρωσίας για να μείνει στη Λιβύη με την Τουρκία – Μιλά με τους ισλαμιστές, βάζει χέρι στα πετρέλαια

Το σχέδιο της Ρωσίας για να μείνει στη Λιβύη με την Τουρκία – Μιλά με τους ισλαμιστές, βάζει χέρι στα πετρέλαια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντιπροσωπεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου επισκέφθηκε την Τρίπολη στις 10 Νοεμβρίου. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί έγιναν δεκτοί από τον αρχηγό του επιτελείου του λιβυκού στρατού που ελέγχεται από το Προεδρικό Συμβούλιο, αντιστράτηγο Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ, και άλλους επικεφαλής ενόπλων δυνάμεων που δρουν στη δυτική Λιβύη.

Ο Αλεξέι Κιμ, αναπληρωτής αρχιστράτηγος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι έφτασε στην Τρίπολη «για να ανανεώσει και να συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις», καθώς και «για να επιβεβαιώσει την ετοιμότητά του να εργαστεί και να υποστηρίξει τον λιβυκό στρατό».

Ο Χαντάντ, με τη σειρά του, τόνισε «το βάθος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» και «το ρόλο του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου στην αποκατάσταση του λιβυκού στρατού».

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ένωση των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης εξακολουθούν να είναι διχασμένες.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, η διοίκηση του ισχύει μόνο για τους ένοπλους σχηματισμούς στα δυτικά της χώρας.

Αυτές οι δυνάμεις πολέμησαν εναντίον του διοικητή των λεγόμενων Αραβικών Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης (LAAF) ή Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και απέκρουσαν την επίθεσή του στην Τρίπολη τα έτη 2019-2020.

Ο ίδιος ο Χάφταρ αρνείται να υπακούσει στις εντολές του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου και του αρχηγού του επιτελείου του, Χαντάντ, ο οποίος ήταν διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής ζώνης κατά τις μάχες για την Τρίπολη.

Αυτή τη στιγμή, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) είναι ένας ανεξάρτητος στρατός στα ανατολικά και νότια της χώρας, ενώ τα δυτικά της Λιβύης ελέγχονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Προεδρικού Συμβουλίου.

Παρά τις δηλώσεις για την ανάγκη ενοποίησής τους, δεν έχουν γίνει πρακτικά βήματα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, Ρώσοι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι [μισθοφόροι] που υποστηρίζουν τον LNA εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της νέας σύνθεσης του Προεδρικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Μένφι, και της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), υπό την προεδρία του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η GNU έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 10 Μαρτίου 2021.

Ο Ντμπεϊμπά επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Απρίλιο, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Ωστόσο, μια νέα στιγμή στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τρίπολης ήταν η αναγνώριση από τη Ρωσία εκείνων των στρατιωτικών σχηματισμών που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Προεδρικού Συμβουλίου στη δυτική Λιβύη.

Αυτές οι δυνάμεις ήταν που πολέμησαν εναντίον του LNA υπό τον Χάφταρ.

Νωρίτερα, η Μόσχα, αν και ήταν σε επαφή με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Σαράτζ, του προκατόχου του Ντμπεϊμπά, απέφευγε οποιαδήποτε επίσημη σχέση με αυτές τις στρατιωτικές δομές και πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης και φιλορώσοι ακτιβιστές αποκαλούσαν αυτές τις ένοπλες ομάδες «τρομοκράτες».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έχει επανειλημμένα δεχτεί τον Χάφταρ στη Μόσχα και όλοι οι ρωσο-λιβυκοί δεσμοί στον τομέα της ασφάλειας διεξήχθησαν μέσω του Χάφταρ.

Όμως ο Χάφταρ αναγκάζεται τώρα να μοιραστεί τον ρόλο του στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τον Χαντάντ.

Πολλοί πιθανοί προεδρικοί υποψήφιοι είναι αποδεκτοί από τη Ρωσία εκτός του Χαλίφα Χάφταρ.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Ακίλα Σάλεχ, προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και ο πρώην αντιπροέδρος της κυβέρνησης Σαράτζ, Άχμεντ Μαϊτέεκ, με τον οποίο η ρωσική πλευρά έχει αναπτύξει εποικοδομητικό διάλογο.

Αυτό ισχύει και για τους σημερινούς μεταβατικούς ηγέτες της χώρας – Μένφι και Ντμπεϊμπά. Έτσι, η Ρωσία επιδιώκει να βάλει τα αυγά της σε διαφορετικά καλάθια.

Πιθανώς η πιο άβολη φιγούρα για τη Ρωσία είναι ο Φατί Μπασάγκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της GNA [ισλαμιστική κυβέρνηση Σαράτζ].

Ωστόσο, ο Μπασάγκα αναζητεί ευκαιρίες για να δημιουργήσει στενότερες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν.

Η Μόσχα πιθανότατα συνειδητοποιεί επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το τρέχον Προεδρικό Συμβούλιο και τη μεταβατική κυβέρνηση για κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανώς πολύ περισσότερο από έναν ή δύο μήνες, εάν αναβληθούν οι εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία συνεργάζεται ενεργά με τις σημερινές μεταβατικές Αρχές της Λιβύης.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Οκτωβρίου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια «κοινή επιτροπή Λιβύης-Ρωσίας», η οποία θα ασχολείται με την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Από τη Λιβύη, συμπρόεδρος ορίστηκε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Μοχάμεντ Αούν, ενώ από τη Ρωσία στην επιτροπή τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Με τη σειρά της, η ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Tatneft επανέλαβε γεωλογικές έρευνες στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού πρακτορείου TASS στις 15 Οκτωβρίου.

«Επί του παρόντος, η εταιρεία ξεκίνησε να ολοκληρώνει εργασίες στα φρεάτια ενός από τα Οικόπεδα, η γεώτρηση στο οποίο ανεστάλη λόγω της κατάστασης στο έδαφος», είπε η Tatneft.

Τώρα, σύμφωνα με τον Ναΐλ Μεγκάνοφ, Γενικό Διευθυντή της Tatneft, η εταιρεία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει πλήρως την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και για αυτό η Tatneft σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κοινοπραξία με τη λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου.

Επίσης, η ρωσική Gazprom EP International επανέλαβε την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη ως μέρος ενός κοινού έργου με την Wintershall Dea το φθινόπωρο του 2020.

Έτσι, η δραστηριότητα των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση των δραστηριοτήτων Ρώσων ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων [μισθοφόρων], οι οποίες θα επικεντρωθούν στην προστασία των ρωσικών ενεργειακών εγκαταστάσεων ή στην εκπαίδευση Λίβυων φρουρών ασφαλείας.

Επιπλέον, οι επαφές του ρωσικού στρατού τόσο με τις δομές του Χάφταρ όσο και με εκπροσώπους του γενικού επιτελείου στην Τρίπολη ενδέχεται να επιτρέψουν στη Μόσχα να δημιουργήσει τις δικές της στρατιωτικές εγκαταστάσεις [βάσεις].

Αυτό θα έχει αρχικά στόχο τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης του λιβυκού στρατού και την ενσωμάτωση όλων των ένοπλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη σε έναν ενιαίο στρατό.

Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο πιθανός συντονισμός Ρωσίας και Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση για να διατηρήσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στη χώρα αυτή, παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Ουκρανία: 25.000 Ρώσοι στρατιώτες έτοιμοι να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr