Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία: Προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο – Ποιοι «απειλούν» τον Μακρόν

Γαλλία: Προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο – Ποιοι «απειλούν» τον Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, τον Απρίλιο, αποτελούν ορόσημο και για την πορεία της Ευρώπης. Ισχυρά ονόματα αμφισβητούν την παντοδυναμία του Εμανουέλ Μακρόν.

Για τους θιασώτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης οι πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών δεν προμηνύουν ευχάριστα νέα.

Τόσο η επικεφαλής της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θέτει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, όσο και ο εθνολαϊκιστής Ερίκ Ζεμούρ, νέος πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, φαίνεται να απειλούν το προβάδισμα του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που διεκδικεί την επανεκλογή του.

Την αβεβαιότητα εντείνει η ελκυστική υποψηφιότητα της «Ρεπουμπλικανής» Βαλερί Πεκρές, που επίσης εδραιώνεται στην προτίμηση των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Λεπέν δεν υποστηρίζει πλέον το Frexit, την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, προγραμματική θέση με την οποία είχε κατεβεί στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Εδώ και χρόνια επιχειρεί να κινηθεί προς μετριοπαθέστερες πολιτικές θέσεις, αποβλέποντας σε εκλογικά οφέλη.

Για τον σκοπό αυτό δεν δίστασε να αλλάξει ακόμη και το όνομα του κόμματός της: το «Εθνικό Μέτωπο» (Front National) δίνει πλέον τη θέση του στον «Εθνικό Συναγερμό» (Rassemblement National).

Ωστόσο η ίδια η Λεπέν επιδιώκει όλο και πιο συχνά τον συγχρωτισμό με ευρω-σκεπτικιστές πρωθυπουργούς εντός της ΕΕ, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν και ο Πολωνός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Στόχος της είναι μία «Ευρώπη των Εθνών», όπως υποστηρίζει, στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις θα συνεργάζονται σε διακρατική βάση, εάν και όταν το κρίνουν απαραίτητο.

Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό γύρω στο 16-18%.

Τα «θολώνει» ο Ζεμούρ για την ΕΕ

Στο 13-14% των προτιμήσεων κυμαίνεται αυτή τη στιγμή ο Ζεμούρ, ο οποίος φαίνεται να προσεγγιζει τη γραμμή των ευρω-σκεπτικιστών, αλλά κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του σε θέματα που αφορούν την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπερέχει του εθνικού δικαίου.

Σε διαφορετική λογική κινείται η Πεκρές, η οποία δηλώνει κατ΄αρχήν φιλο-ευρωπαία και πρόθυμη να ενδυναμώσει τις κοινές πολιτικές της ΕΕ, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.

Πρόσφατα μάλιστα ο υφυπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων του Μακρόν, Κλεμάν Μπον, την κατηγόρησε ότι …αντιγράφει το πολιτικό πρόγραμμα του σημερινού προέδρου.

Κι όμως, ο Μακρόν παραμένει φαβορί

Το 2017 ο φιλο-ευρωπαίος Μακρόν είχε καταφέρει να εκλεγεί με την πρώτη προσπάθεια στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Κατάφερε να επισφραγίσει την επιτυχία του όταν ο κύριος αντίπαλός του, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, κατηγορήθηκε για σκανδαλώδη, εικονική απασχόληση της συζύγου του.

Αλλά από την πρώτη στιγμή ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις, όπως οι βίαιες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και η καταδίκη συνεργάτη του για ξυλοδαρμό διαδηλωτή.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του να αλλάξει άρδην τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, ο Μακρόν δεν απέφυγε τις επικρίσεις για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησής του, αλλά και την προνομιακή μεταχείριση των ελίτ.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική Αριστερά δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας στις επικείμενες εκλογές.

Οι υποψήφιοι της παράταξης περιορίζονται σε ποσοστά 5-10% στις δημοσκοπήσεις, ενώ απορρίπτουν και οι ίδιοι κάθε πιθανότητα συνεργασίας.

Συνυπολογίζοντας όλα αυτα τα δεδομένα, φαβορί παραμένει ο Μακρόν, αν και μέχρι στιγμής τον υποστηρίζει ένα ποσοστό ψηφοφόρων που δεν ξεπερνά το 25%.

Μάλλον απίθανη φαντάζει μία επανεκλογή από τον πρώτο γύρο.

Εξίσου απίθανο θεωρείται ωστόσο να προσέλθουν οι Γάλλοι μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν Λεπέν ή Ζεμούρ στον δεύτερο γύρο.

Πιο ρεαλιστική φαντάζει η επικράτηση ενός φιλο-ευρωπαίου υποψηφίου, όπως ο Μακρόν ή η Πεκρές.

Δοκιμή η γαλλική προεδρία στην ΕΕ

Προς το παρόν, από την 1η Ιανουαρίου ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη ζώνη Σένγκεν, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η συζήτηση για έναν κατώτατο μισθό στην ΕΕ, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας, καθώς και ένα οικονομικό New Deal για την Αφρική.

«Η γαλλική προεδρία αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενόψει προεδρικών εκλογών θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα μέχρι τις αρχές Απριλίου», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o Σεμπαστιάν Μαϊγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr