Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Ισραήλ «ταξίδι αστραπή» ο Χαλίφα Χάφταρ μέσω Κύπρου

Στο Ισραήλ «ταξίδι αστραπή» ο Χαλίφα Χάφταρ μέσω Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Χαλίφα Χάφταρ έκανε μία σύντομη στάση με το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Κύπρο πριν κατευθυνθεί στο Ισραήλ, όπου παρέμεινε για δύο ώρες πριν επιστρέψει στην Κύπρο, μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ένα ιδιωτικό τζετ που ανήκει στον Λίβυο στρατάρχη και υποψήφιο για την προεδρία Χαλίφα Χάφταρ προσγειώθηκε στο Ισραήλ την Πέμπτη.

Το αεροπλάνο Dassault Falcon 900 απογειώθηκε από τη Λιβύη, προσγειώθηκε για λίγο στην Κύπρο πριν κατευθυνθεί προς το Ισραήλ, όπου παρέμεινε για δύο ώρες πριν επιστρέψει στην Κύπρο.

Ο Χάφταρ είναι ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος διεξήγαγε έναν εμφύλιο πόλεμο ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη ισλαμιστική κυβέρνηση του βορειοαφρικανικού κράτους την περίοδο 2014-2020.

Η φερόμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου τα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας και της Λιβύης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, αντίπαλος του Χάφταρ, συναντήθηκε πρόσφατα με τον διευθυντή της Mossad, Ντέιβιντ Μπαρνέα, στην Ιορδανία για να συζητήσουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ.

Το γραφείο του Ντμπεϊμπά αρνήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, σύμφωνα με αναφορές.

Παλαιότερες επαφές

Ο γιος του Χάφταρ συναντήθηκε με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και πέρυσι, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το 2019, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη εξέφρασε την ελπίδα ότι η Λιβύη θα μπορούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Άλλες επαφές μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης τα τελευταία χρόνια έγιναν με το πρώην μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας με την κωδική ονομασία «Maoz» και τον πρώην αξιωματούχο της Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) Νίμροντ Γκεζ.

Δύσκολη η εξομάλυνση

Η εξομάλυνση με το Ισραήλ θα ήταν πιθανότατα μια δύσκολη κίνηση για τους πολιτικούς στη Λιβύη, η οποία έχει εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία χρόνια.

Οι εκλογές στη Λιβύη, που είχαν οριστεί για τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, αναβλήθηκαν και μια νέα ημερομηνία αναμενόταν να ανακοινωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το Σουδάν ανακοίνωσε σχέσεις με το Ισραήλ στα τέλη του 2020, αλλά οι βαθιές πολιτικές διαιρέσεις του, συμπεριλαμβανομένου ενός πραξικοπήματος που έγινε τον Οκτώβριο, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της ομαλοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Ελευθεροτεκτονισμός: Ο Εμμανουήλ Γερακιός ανακοίνωσε τη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ και στον Σκωτικό Τύπο

Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει λιμάνι στην ελεύθερη Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr