Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CIA: Μέχρι την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία

CIA: Μέχρι την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν την πιο επείγουσα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για άμεσο κίνδυνο ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, τόσο η CIA όσο και η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ότι με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχουν φόβοι ότι η επίθεση αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και μέχρι την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, αρκετοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες στους συμμάχους γι’ αυτές τις ενημερώσεις.

Αναφέρονται συγκεκριμένες διαδρομές για μια πιθανή ρωσική εισβολή, καθώς και ποια θα είναι τα καθήκοντα συγκεκριμένων ρωσικών μονάδων.

Παρότι δεν έγιναν γνωστές στο Βερολίνο σε ποιες ακριβώς πληροφορίες βασίζονται αυτές οι εκτιμήσεις των Αμερικανών, Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Spiegel ότι η ενημέρωση από την Ουάσιγκτον ήταν πολύ λεπτομερής και βασίζεται σε πολλές πηγές.

Ωστόσο, γράφει το Spiegel, δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση και πρόβλεψη για το εάν είναι άμεση η πιθανότητα ρωσικής επίθεσης.

Καιρό τώρα, θεωρούνταν το χρονικό διάστημα γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου ως πιθανός χρόνος έναρξης της επιχείρησης, ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να τορπιλίσουν τα σχέδια της Μόσχας για επίθεση.

Δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα υπέκλεψαν ενδείξεις ότι η ρωσική ηγεσία ετοιμάζει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ωστόσο εάν αυτό αποτελεί πράγματι απόφαση, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αυτήν τη στιγμή.

Μπάιντεν: Η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα

Σε πλήρη εγρήγορση είναι ήδη οι δυτικές χώρες για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με τις ΗΠΑ η Μόσχα έχει συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για να επιτεθεί ακόμη και εντός 48 ωρών, ενώ πολλές χώρες καλούν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν το συντομότερο δυνατό από τη χώρα.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε ενημέρωση δημοσιογράφων το μεσημέρι της Παρασκευής, είπε ότι η ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορική επιδρομή, ενώ είναι πιθανή η ταχεία αντίδραση του Κιέβου.

Το μόνο που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, είναι αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει την εντολή έναρξης των επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε, ο Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά για να αποσοβηθεί η κρίση.

Διαδικτυακή σύνοδος

Της ενημέρωσης των δημοσιογράφων είχε προηγηθεί η έκτακτη διαδικτυακή σύνοδος των ηγετών των ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Βρετανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητήθηκαν οι έως σήμερα εξελίξεις και ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό, αμερικανική ιδιωτική εταιρεία έχει φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει νέες δυνάμεις σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι ανησυχεί «πολύ σοβαρά» για την ασφάλεια της Ευρώπης και επισήμανε ότι θα πρέπει οι χώρες της Δύσης να είναι έτοιμες «να εφαρμόσουν ένα πακέτο ισχυρών οικονομικών κυρώσεων» στην περίπτωση που η Μόσχα εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε ότι η συμμαχία «είναι ενωμένη και έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο, καθώς η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί «οποιαδήποτε στιγμή».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκλιμάκωσης της κρίσης, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προγραμματίσει να πάει στην Ουκρανία και στη Ρωσία τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μπλίνκεν: «Μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή»

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής άρχισαν οι ΗΠΑ να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα σήματα ότι η ρωσική εισβολή είναι πολύ πιθανή και ότι θα συμβεί σύντομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας ότι «η επίθεση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και όσο είναι σε εξέλιξη οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες», ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επίσης ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απομακρύνουν προσωπικό από την πρεσβεία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου, με την απομάκρυνση των μελών των οικογενειών των στελεχών της πρεσβείας.

Έως αργά το βράδυ της Παρασκευής, μια ομάδα από χώρες καλούσαν τους δικούς τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

Την ανησυχία αύξησε και η δήλωσε του Τζο Μπάιντεν -που λίγες ώρες νωρίτερα είχε κάνει έκτακτο συμβούλιο στον Λευκό Οίκο με ομάδα υπουργών του για την ουκρανική κρίση- ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν σε σύγκρουση με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο και πως οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα το συντομότερο.

Σε εγρήγορση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πάντως ανακοίνωσε ότι δεν θα αποχωρήσει η αντιπροσωπεία της από το Κίεβο, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης να σημειώνει ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.

Όπως επισήμανε, «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

Ρωσία: Η Δύση διαδίδει ψέματα

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά, το βράδυ της Παρασκευής, ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, διαδίδουν παραπληροφόρηση υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.

Και τι θα γίνει με την ενέργεια;

Εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι υπάρχει ασφυκτική πίεση στις αγορές πετρελαίου οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν 3%, ενδεικτικό των συνεπειών στις τιμές της ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Φύγετε από την Ουκρανία»

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους πολίτες της χώρας «να φύγουν από την Ουκρανία όσο υπάρχουν ακόμη τα μέσα» και λίγο αργότερα ακολούθησε και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Ανάλογη ήταν η ανακοίνωση και της ολλανδικής κυβέρνησης, που συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ενώ επισημάνθηκε ότι η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν.

Επίσης, συνέστησε στους Νορβηγούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης». Ανάλογη ανακοίνωση έκανε και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα κάλεσε τους πολίτες και η Ιαπωνία, ενώ το Ισραήλ συνέστησε στους πολίτες του να μη ταξιδεύουν στην Ουκρανία και, αν τυχόν βρίσκονται εκεί, να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις.

Ταξιδιωτική οδηγία έχει εκδώσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που συνιστά στους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία στο Κίεβο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr