Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός αξιωματούχος: Το Ιράν επιτέθηκε με 12 πυραύλους στο Αμερικανικό Προξενείο στην Ερμπίλ

Αμερικανός αξιωματούχος: Το Ιράν επιτέθηκε με 12 πυραύλους στο Αμερικανικό Προξενείο στην Ερμπίλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την κουρδική περιφερειακή πρωτεύουσα Ερμπίλ με στόχο το νέο κτίριο του Αμερικανικού Προξενείου και τη γειτονική κατοικημένη περιοχή.

Η πυραυλική επίθεση, που έπληξε την κουρδική περιφερειακή πρωτεύουσα Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ, εξαπολύθηκε από το Ιράν, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την Ερμπίλ την Κυριακή στη 01.00 π.μ. (τοπική ώρα) με στόχο το νέο κτίριο του Αμερικανικού Προξενείου και τη γειτονική κατοικημένη περιοχή, αλλά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές και τον τραυματισμό ενός αμάχου, ανακοίνωσε την Κυριακή το κουρδικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ανταποκριτής της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα του στο Ιράκ, δήλωσε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «μυστικές ισραηλινές βάσεις».

Δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ούτε περισσότερες πληροφορίες.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για μια «αποτρόπαιη επίθεση», αλλά πρόσθεσε πως δεν τραυματίσθηκαν Αμερικανοί και δεν υπάρχουν ζημιές σε αμερικανικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Ερμπίλ.

Αμερικανικές δυνάμεις, που σταθμεύουν στο συγκρότημα του διεθνούς αεροδρομίου της Ερμπίλ, έχουν κατά το παρελθόν δεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχες του Ιράκ.

Ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχουν σημειωθεί τέτοιες επιθέσεις.

Η προηγούμενη φορά που αμερικανικές δυνάμεις είχαν στοχοθετηθεί με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν τον Ιανουάριο 2020 -τα ιρανικά αντίποινα για το φόνο από τις ΗΠΑ νωρίτερα εκείνο το μήνα του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στην επίθεση του 2020 δεν είχε σκοτωθεί αμερικανικό προσωπικό, αλλά πολλοί είχαν τραυματισθεί.

Κούρδοι αξιωματούχοι δεν έκαναν αμέσως γνωστό πού έπληξαν οι πύραυλοι.

Εκπρόσωπος των περιφερειακών Αρχών είπε ότι δεν διακόπηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ.

Κάτοικοι της Ερμπίλ δημοσιοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν μεγάλες εκρήξεις και μερικοί είπαν ότι τα σπίτια τους σείστηκαν από τις εκρήξεις.

Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα βίντεο αυτά.

Ενημέρωση: Ανέλαβαν την ευθύνη οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την Κυριακή την ευθύνη για τη ρίψη πυραύλων στο ιρακινό Κουρδιστάν, επιβεβαιώνοντας πως στοχοθέτησαν ένα ισραηλινό «στρατηγικό κέντρο» και απειλώντας το Ισραήλ για νέα «καταστροφικά» αντίποινα.

«Το “στρατηγικό κέντρο της συνωμοσίας και της ανηθικότητας των σιωνιστών” στοχοθετήθηκε από ισχυρούς προηγμένους πυραύλους του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε το Sepah News, ο ιστότοπος των Φρουρών.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι Φρουροί απάντησαν σε «πρόσφατα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», αναφερόμενοι σε μια ισραηλινή επίθεση τη Δευτέρα στη Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αξιωματούχων του σώματος αυτού.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν το Ισραήλ με «σκληρές, αποφασιστικές και καταστροφικές απαντήσεις στα εγκλήματά του».

Από την πλευρά του, το Παρίσι καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα» την επίθεση με πυραύλους εναντίον της Ερμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, εκτιμώντας πως απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιοχής.

Αυτή η επίθεση «απειλεί τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο υπενθυμίζει την «προσήλωσή του στην κυριαρχία του Ιράκ, όπως και στη σταθερότητά του και τη σταθερότητα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στους κόλπους του».

Επιπλέον, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους απειλεί τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr