Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύνοδος Νεγκέβ: Η αραβοϊσραηλινή συμμαχία που πρέπει να φοβάται το Ιράν

Σύνοδος Νεγκέβ: Η αραβοϊσραηλινή συμμαχία που πρέπει να φοβάται το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ, Μπαχρέιν, Αιγύπτου, Μαρόκου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πρέπει να προκαλέσει φόβο στο Ιράν, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ στη Σύνοδο της Νεγκέβ, στις δηλώσεις του τη Δευτέρα με τους ομολόγους του από αυτές τις χώρες.

«Οι κοινές δυνατότητες που χτίζουμε εκφοβίζουν και αποτρέπουν τους κοινούς εχθρούς μας, πρώτα και κύρια το Ιράν και τους πληρεξουσίους του», είπε ο Λάπιντ. «Σίγουρα έχουν κάτι να φοβηθούν».

Ο τρόπος για να σταματήσουμε αυτούς τους εχθρούς, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, «δεν είναι ο δισταγμός και η συμφιλίωση. Μάλλον, είναι αποφασιστικότητα και δύναμη».

Μιλώντας στο Σντε Μποκέρ, όπου έζησε και τάφηκε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν, ο Λαπίντ είπε:

«Η ιστορία δεν είναι γραμμένη, η ιστορία δημιουργείται.

»Αυτό που κάνουμε είναι να χτίζουμε ιστορία, μια περιφερειακή αρχιτεκτονική που βασίζεται στην ανοχή και τη συνεργασία για την ασφάλεια».

Πρόσκληση στους Παλαιστίνιους

Ο Λάπιντ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να μετατρέψουν τη Σύνοδο της Νεγκέβ σε μόνιμη, η οποία θα συνεδριάζει τακτικά και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν και να εργαστούν για ένα «κοινό μέλλον προόδου και επιτυχίας».

Καταδικάστηκε η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση της Κυριακής στη Χαντέρα, κατά την οποία ένοπλοι Ισραηλινοί Άραβες, που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, σκότωσαν δύο μέλη της ισραηλινής Συνοριακής Αστυνομίας.

Ο Λαπίντ είπε ότι η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς επαίνεσαν την επίθεση και την χαρακτήρισαν ως απάντηση στη Σύνοδο της Νεγκέβ.

Δεν θα παραδοθούμε ποτέ στον τρόμο

«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι να μας εκφοβίσουν, να μας κάνουν να φοβόμαστε να οικοδομήσουμε σχέσεις και συμφωνίες μεταξύ μας», είπε ο Λάπιντ.

«Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα τους αφήσουμε.

»Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιβραβεύσουμε τους τρομοκράτες, να τους αφήσουμε να υπαγορεύουν τη ζωή ή τις πολιτικές μας.

»Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή περήφανη χώρα.

»Δεν θα παραδοθούμε ποτέ στον τρόμο.

»Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ειρήνης.

»Όλοι εδώ συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα», δήλωσε.

Μειώθηκαν οι αποστάσεις

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Συμφωνίας του Αβραάμ μείωσαν τις αποστάσεις μεταξύ τους σχετικά με την ιρανική περιφερειακή επιθετικότητα στη Σύνοδο της Νεγκέβ, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Όντεντ Γιοσέφ.

Αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων και την στάση τους απέναντι στις επιθέσεις των φιλοϊρανών Χούτι της Υεμένης στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Γιοσέφ είπε «αυτό που ξεχώρισε σήμερα είναι ότι, κανείς δεν αγνόησε τις αποστάσεις που υπήρχαν, αλλά από την άλλη, υπήρχε σαφής κατανόηση ότι οι αποστάσεις είναι σημαντικά μικρότερες».

Ο Γιοσέφ μίλησε στο περιθώριο της Συνόδου της Νεγκέβ, στην οποία ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί τους από την Αίγυπτο Σάμεχ Σούκρι, Μπαχρέιν Αμπντουλλατίφ Αλ Ζαγιάνι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και Μαρόκο Νάσερ Μπουρίτα, συναντήθηκαν στο Σντε Μποκέρ την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Μπλίνκεν: Θα εργαστούμε μαζί

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι «θα εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του».

Αλ Ζαγιάνι: Πιεστικά ζητήματα οι απειλές του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν επεσήμανε τις πρόσφατες επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούτι στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την τρομοκρατική απειλή από τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους, καθώς και τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν, ως πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή που καθιστούν την ανάγκη για συνεργασία πιο επείγουσα.

43 χρόνια από την ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών επεσήμαναν την πρόσφατη 43η επέτειο από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ ως το σημείο εκκίνησης μιας διαδικασίας που οδήγησε στις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων εξέφρασε τη λύπη του που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν συμμετείχαν με την Αίγυπτο στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ το 1979.

Αραβο-Ισραηλινή στρατιωτική συμμαχία

Αμέσως μετά την έναρξη της συνόδου την Κυριακή, πηγές κοντά στον Λάπιντ δήλωσαν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προώθηση «μιας περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα δημιουργήσει αποτρεπτικό τρόπο έναντι των απειλών από τον αέρα και τη θάλασσα».

Η σύνοδος, ιδέα του Λαπίντ, οργανώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 ήταν σε αναμονή, αλλά φαινόταν να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου έχουν απογοητευτεί από τα φαινομενικά αποτελέσματα των συνομιλιών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένες από την απάντηση της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι χώρες αυτές από τους Χούτι, όπως σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Τζέντα

Ο Γιόσεφ είπε ότι η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» περιλαμβάνει «ένωση δυνάμεων με τη σημαντική παρουσία και δέσμευση των ΗΠΑ να την υποστηρίξουν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε κάθε μέτωπο που μπορεί να φανταστεί κανείς, όπως η διπλωματική -όπου υπάρχουν πολλά να γίνουν- και σε διεθνείς οργανισμούς, η ανταλλαγή πληροφοριών και η τεχνολογία.

«Υπήρξε μια σαφής δήλωση από τον Υπουργό Εξωτερικών ότι υπάρχει δέσμευση από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν όλες αυτές τις διαδικασίες μεταξύ των χωρών της Συμφωνίας του Αβραάμ, και σε άλλα παγκόσμια ζητήματα, όπως η επισιτιστική ασφάλεια… και η ενέργεια ήταν σημαντικά θέματα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι πλευρές σχεδιάζουν να συναντώνται τακτικά, σε εκ περιτροπής τοποθεσία, είπε ο Γιοσέφ, για να «δημιουργήσουν απτά βήματα για να έχουν αντίκτυπο σε τομείς που ενδιαφέρουν όλους μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr