Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος υποστηρίζει τη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη υπό τον Φατί Μπασάγκα

Η Αίγυπτος υποστηρίζει τη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη υπό τον Φατί Μπασάγκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, δήλωσε ότι το Κάιρο πιέζει για ειρηνική μεταφορά της εξουσίας στη Λιβύη.

Επανέλαβε την υποστήριξή του στην απόφαση του λιβυκού κοινοβουλίου να διορίσει τον Φατί Μπασάγκα ως νέο πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν, ο Σούκρι τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη και να τηρηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη μεταβατική φάση.

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι θέλει να αποφύγει τις διαιρέσεις, που θα οδηγούσαν σε στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Ο Σούκρι είπε στους δημοσιογράφους ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε επικοινωνία με όλα τα λιβυκά μέρη και θέλει να επιλύσει τα ζητήματα «μέσω διαλόγου, όχι μέσω στρατιωτικής σύγκρουσης».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Σούκρι επαίνεσε τον διορισμό από το λιβυκό κοινοβούλιο μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Φάτι Μπασάγκα.

Επιβεβαίωσε ότι το Κοινοβούλιο παραμένει το μόνο εκλεγμένο νομοθετικό όργανο, στο οποίο έχει ανατεθεί η παροχή νομιμότητας στην εκτελεστική Αρχή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 157η σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου, ο Σούκρι επιβεβαίωσε τις προσπάθειες του Καΐρου για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 (JMC) να αποσύρει ξένους μαχητές και μισθοφόρους από τη Λιβύη, χωρίς εξαίρεση.

Τόνισε την ανάγκη να δεσμευτούν όλα τα μέρη να σταματήσουν τη στρατιωτική δράση, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα του έθνους.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, ανακοίνωσε τον ομόφωνο διορισμό του Μπασάγκα ως νέου πρωθυπουργού.

Πρόκειται να αντικαταστήσει τον σημερινό πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Όμως ο Ντμπεϊμπά προειδοποίησε ότι ο διορισμός μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο και χάος στη χώρα.

Ανανέωσε τη δέσμευσή του να παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Χαφέζ, είπε ότι η Αίγυπτος έχει «εμπιστοσύνη στην ικανότητα της νέας λιβυκής κυβέρνησης να εκδιώξει όλους τους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις από τη χώρα, να διατηρήσει την ενότητα και την κυριαρχία της Λιβύης και να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών».

Ο Χαφέζ επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και τόνισε ότι «η διευθέτηση της λιβυκής κρίσης παραμένει μόνο στα χέρια του λιβυκού λαού, χωρίς καμία ξένη παρέμβαση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Γάζα: Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ο Νετανιάχου «κλείνει» το φιλοτζιχαντιστικό Al Jazeera στο Ισραήλ

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr