Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπλίνκεν και Όστιν συνάντησαν τον Ζελένσκι στο Κίεβο

Μπλίνκεν και Όστιν συνάντησαν τον Ζελένσκι στο Κίεβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ταξίδεψαν Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα στο Κίεβο για να συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ουκρανική πλευρά είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Μπλίνκεν είναι στην Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν, για λόγους ασφαλείας.

Τελικά η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επίσκεψη, λέγοντας ότι οι δύο άνδρες είναι πλέον εκτός ουκρανικού εδάφους.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν και Όστιν ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από δύο μήνες.

Κατά την επίσκεψή τους ανακοινώθηκε η σταδιακή επιστροφή Αμερικανών διπλωματών στη χώρα και ο διορισμός νέου πρεσβευτή.

Υποσχέθηκαν επίσης νέα βοήθεια ύψους 713 εκατ. δολαρίων για την κυβέρνηση του Ζελένσκι και τις χώρες της περιοχής, όπου η εισβολή της Ρωσίας έχει εγείρει φόβους για περαιτέρω επιθετικότητα από τη Μόσχα.

Ο Όστιν θα ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου θα φιλοξενήσει ομολόγους του από περισσότερες από 20 χώρες και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ramstein για να συζητήσουν τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ειδικότερα, στη διάρκεια των συναντήσεών τους οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι.

Η επιστροφή της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα θα είναι σταδιακή.

«Από την αρχή των εχθροπραξιών διαθέτουμε μια ομάδα στην Πολωνία η οποία κάνει τη δουλειά αυτή.

»Από αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ομάδας θα πραγματοποιούν ημερήσιες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τους δύο Αμερικανούς υπουργούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

Εξάλλου οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκ. δολάρια, από τα οποία περίπου τα 300 εκ. θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποκτήσουν από την αγορά τα όπλα που χρειάζονται, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα υπόλοιπα θα πάνε στους περιφερειακούς συμμάχους της Ουκρανίας που παρείχαν στη χώρα βοήθεια και οι οποίοι πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων τους.

Παράλληλα περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εκπαίδευσή τους στη χρήση πυροβόλων Howitzer τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη την παροχή ακόμη ενός πακέτου βοήθειας ύψους 800 εκ. δολαρίων προς την Ουκρανία, κυρίως υπό τη μορφή βαρέων όπλων, τα οποία ζητεί ο Ζελένσκι προκειμένου να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, από την αρχή της θητείας του Μπάιντεν οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει συνολικά στην Ουκρανία περισσότερα από 4 δισεκ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr