Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάλι: Η Αλ Κάιντα κρατά αιχμάλωτο Ρώσο μισθοφόρο της Βάγκνερ

Μάλι: Η Αλ Κάιντα κρατά αιχμάλωτο Ρώσο μισθοφόρο της Βάγκνερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυριότερη συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στο Σαχέλ κρατά έναν Ρώσο, υπάλληλο κατ’ αυτήν του ρωσικού ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Βάγκνερ, τον οποίο «αιχμαλώτισε» στο κεντρικό Μαλί, σύμφωνα με ανακοίνωση/ανάληψη ευθύνης εξ ονόματός της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin – JNIM), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανακοινώνει τη σύλληψη Ρώσου που συμμετέχει σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών στο Μαλί.

Η ΟΥΙΜ πάντως δεν έδωσε κάποια απόδειξη του ισχυρισμού της.

Το Μπαμακό, όπου κυβερνούν οι στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2020, κάλεσε αυτούς που παρουσιάζει ως «εκπαιδευτές» από τη Ρωσία για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της.

Παρίσι και Ουάσιγκτον καταγγέλλουν συνεχώς την παρουσία «μισθοφόρων» της εταιρείας Βάγκνερ στη χώρα του Σαχέλ, κατηγορία που η στρατιωτική χούντα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η ΟΥΙΜ ανέφερε ότι «συνέλαβε στρατιώτη των ρωσικών δυνάμεων Βάγκνερ στην περιοχή Σεγκού», στο κεντρικό τμήμα του Μαλί, «την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου».

«Αυτές οι δολοφονικές δυνάμεις συμμετείχαν μαζί με τον στρατό του Μαλί σε επιχείρηση αλεξιπτωτιστών σε αγορά της πόλης Μουρά, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλούς μουτζαχεντίν προτού περικυκλώσουν αυτή την κοινότητα για πέντε ημέρες και σκοτώσουν εκατοντάδες αθώους πολίτες», κατά την ανακοίνωση της ΟΥΙΜ.

Η Μουρά υπήρξε θέατρο στα τέλη Μαρτίου αμφιλεγόμενης επιχείρησης του στρατού του Μαλί.

Σύμφωνα με τις Αρχές στο Μπαμακό, οι δυνάμεις του «εξουδετέρωσαν» 203 τζιχαντιστές.

Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις ότι εκτέλεσαν κάπου 300 αμάχους με συνοπτικές διαδικασίες βοηθούμενοι από ξένους μαχητές.

Έκτοτε, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, η MINUSMA, ζητεί μάταια από το Μπαμακό να της επιτρέψει να στείλει μέλη της επιτόπου για να διενεργήσουν έρευνα ώστε να χυθεί φως στα γεγονότα.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, Ρώσος ο οποίος επιχειρούσε μαζί με μονάδα του στρατού του Μαλί σκοτώθηκε τη 19η Απριλίου στο κεντρικό Μαλί.

Επρόκειτο για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο Ρώσου στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα της Αφρικής αφού κατέλαβε την εξουσία η χούντα το 2020.

Χθες Δευτέρα, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν εξαιτίας της πυροδότησης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού καθώς διερχόταν από το σημείο όπου ήταν τοποθετημένος το όχημα τους στην περιοχή Μπαντιαγκαρά-Μπανκάς (κεντρικά), ανέφερε το γενικό επιτελείο μέσω Twitter.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φακί Μαχαμάτ, καταδίκασε «σθεναρά» με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τις επιθέσεις της Κυριακής εναντίον στρατοπέδων.

Προχθές Κυριακή το επιτελείο ανακοίνωσε τους θανάτους έξι στρατιωτικών σε τρεις χωριστές, ταυτόχρονες, «περίπλοκες» επιθέσεις που ξεκίνησαν με «οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά», εναντίον τριών στρατοπέδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Την ευθύνη ανέλαβε ομάδα μαχητών που συνδέεται με την ΟΥΙΜ.

Το Μαλί έχει βυθιστεί από το 2012 σε ολοένα πιο βαθιά κρίση ασφαλείας, που η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων δεν επέτρεψε να επιλυθεί.

Τη δράση των τζιχαντιστών, που εξαπλώθηκε από τον βορρά προς το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, περιέπλεξε η εμφάνιση παραστρατιωτικών οργανώσεων φυλών και συμμοριών κακοποιών.

Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους.

Το κεντρικό τμήμα του Μαλί έχει μετατραπεί το τρέχον διάστημα σε εστία της κρίσης στο Σαχέλ.

Η στρατιωτική χούντα πλησίασε τη Μόσχα ενώ ταυτόχρονα απομακρυνόταν από το Παρίσι, που ενεπλάκη στρατιωτικά στη χώρα –πρώην γαλλική αποικία– εναντίον των τζιχαντιστών το 2013.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr