Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίσημο: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – «Μια νέα εποχή αρχίζει»

Επίσημο: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – «Μια νέα εποχή αρχίζει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή ότι η σκανδιναβική χώρα προτίθεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της 30μελούς Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι.

Το κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της ένταξης τις επόμενες ημέρες. Χθες Σάββατο ψήφισε υπέρ της ένταξης το κόμμα της πρωθυπουργού Μάριν.

Νιινίστο: «Ιστορική ημέρα, κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε»

Ο Φινλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της χώρας.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει,  Μια προστατευμένη Φινλανδία γεννιέται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», σημείωσε ο Νιινίστο.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, όπως σημειώνει το AP.

Tι είπε η Σάνα Μάριν

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε ότι ελπίζει ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα βασίζεται σε μια ισχυρή εντολή.

«Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο της Φινλανδίας στο Ελσίνκι, είπε ότι και οι δύο είναι σε στενή επαφή με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και το ίδιο το ΝΑΤΟ τις ευχαριστεί για την υποστήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής.

Με αυτή την ιστορική απόφαση- που έχει χαρακτηριστεί η τρίτη καθοριστική στιγμή στη φινλανδική ιστορία- η Φινλανδία εγκαταλείπει την μακροχρόνια δέσμευσή της για ουδέτερο καθεστώς, σέρνοντας μαζί της τη Σουηδία, με την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος στη χώρα να αναμένεται αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΝΑΤΟ: Η «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν κινείται ενάντια στη Δύση

Ρωσία κατά ΝΑΤΟ: Βρισκόμαστε σε ευθεία αντιπαράθεση

Γεραπετρίτης: «Εξαιρετικής σημασίας η στήριξη της Ουκρανίας»

Η Ρωσία δεν θέλει να συγκρουστεί με το ΝΑΤΟ – Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας

Ρωσία: «Είμαστε σε πόλεμο» – ISW: Η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο ΝΑΤΟ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr