Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη και παιχνίδια εξουσίας

Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη και παιχνίδια εξουσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν αργά την Παρασκευή, έχουν αφήσει μια μπερδεμένη πολιτική κατάσταση καθώς δύο αντίπαλες κυβερνήσεις συνεχίζουν να διεκδικούν την Αρχή και οι πολιτικοί ηγέτες κινούν τις δυνάμεις τους για να ελέγξουν περισσότερα εδάφη και να καθορίσουν ποιος είναι πιο ισχυρός.

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι μια πολιτοφυλακή πιστή στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά κέρδισε έδαφος στις μάχες με μια αντίπαλη πολιτοφυλακή, η οποία υποστηρίζει το Προεδρικό Συμβούλιο στην Τρίπολη.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι πυροδότησε τις μάχες που προκάλεσαν περισσότερες από δώδεκα απώλειες αμάχων.

Το τριμελές προεδρικό συμβούλιο διέταξε μια μονάδα του λιβυκού στρατού, την 444 Ταξιαρχία, να αναπτυχθεί σε περιοχές της Τρίπολης μετά την υποχώρηση των μαχών.

Μένει να δούμε ποια πολιτική δύναμη έχει πλέον το πάνω χέρι.

Καμένα οχήματα εντοπίστηκαν σε πολλούς δρόμους και ορισμένες κατοικίες φάνηκαν επίσης κατεστραμμένες.

Οι μάχες ξέσπασαν τη στιγμή που η Λιβύη άρχισε να ενισχύει την παραγωγή πετρελαίου μετά από μια διακοπή στις αρχές του έτους.

Ο νέος επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι η χώρα παράγει τώρα 650.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η «Φωνή της Αμερικής» δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το νούμερο.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το τι προκάλεσε τις συγκρούσεις στην Τρίπολη και επέμεινε ότι υπάρχει Δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Στέφανι Γουίλιαμς παρουσιάστηκε να συναντά τον ηγέτη του Προεδρικού Συμβουλίου Χαλέντ αλ Μέσρι.

Η αναλυτής της Λιβύης Άγια Μπουργέιλα δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής» ότι γίνονται κινήσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) -ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας- «για την ενοποίηση των ένοπλων ομάδων στα δυτικά της χώρας με τον εθνικό στρατό».

Η Μπουργέιλα συνέχισε λέγοντας ότι οι πολιτοφυλακές στην Τρίπολη αρνήθηκαν να ενσωματωθούν στον εθνικό στρατό από το 2012, με την κατάσταση της ασφάλειας να επιδεινώνεται αισθητά το 2014, όταν «ισλαμιστές πολιτοφυλακές εισέβαλαν στην Τρίπολη από τη Μισράτα».

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, σημειώνει, «ξεκίνησε μια αποτυχημένη επίθεση το 2019 για να απομακρύνει τις πολιτοφυλακές που είχαν κατακλύσει την πρωτεύουσα».

Ο Λιβύης αναλυτής Φαράτζ Ζεϊντάν δήλωσε στα αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι «ο κύριος λόγος για τις μάχες ήταν οι διαφορές μεταξύ του προεδρικού συμβουλίου και του απερχόμενου πρωθυπουργού της Εθνικής Ενότητας Ντμπεϊμπά».

Ο Ντμπεϊμπά, είπε, «προσπαθεί να αποδυναμώσει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το προεδρικό συμβούλιο».

«Οι μάχες», υποστηρίζει, «θα χειροτερέψουν τελικά, γιατί οι πολιτοφυλακές που ελέγχουν την κατάσταση στο έδαφος είναι πιο ισχυρές από τη λογική του κράτους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Λιβύη: Το εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε το ψευδομνημόνιο της έκπτωτης κυβέρνησης Ντμπεϊμπά με την Τουρκία

Ο Φιντάν στη Λιβύη με τον έκπτωτο απατεώνα Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά

Το έκπτωτο καθεστώς της Τρίπολης προσπαθεί να επαναφέρει το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο ΑΟΖ με την Τουρκία – Η απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η φασίστρια Μελόνι συναντήθηκε με τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν – Τι συζήτησαν οι φασίστες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr