Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Εκτός ελέγχου» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια – Προειδοποίηση για τον κίνδυνο ατυχήματος

«Εκτός ελέγχου» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια – Προειδοποίηση για τον κίνδυνο ατυχήματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφάελ Γκρόσι ότι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, είναι «εκτός ελέγχου».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα σε ειδικούς να επισκεφθούν τον σταθμό για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press τόνισε ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο Ζαπορίζια, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» στο εργοστάσιο, είπε και υπογράμμισε ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο Γκρόσι έκανε λόγο για πολλές παραβιάσεις ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη», κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Υπάρχει «μια παράδοξη κατάσταση», στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές του επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και βίας, επισήμανε.

Ο Γκρόσι ανέφερε ακόμη είπε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται».

Η κατάληψη της Ζαπορίζια από τους Ρώσους ενέτεινε τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας θα μπορούσε να υποστεί ζημιά, πυροδοτώντας μια άλλη έκτακτη ανάγκη, όπως το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο, που συνέβη περίπου 110 χιλιόμετρα (65 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας Κίεβο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr