Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν δέχθηκε η ΙΑΕΑ να ελέγξει δια μέσου Ουκρανίας τη Ζαπορίζια

Ο Πούτιν δέχθηκε η ΙΑΕΑ να ελέγξει δια μέσου Ουκρανίας τη Ζαπορίζια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο στη νότια Ουκρανία και αποτελεί στόχο επαναλαμβανόμενων βομβαρδισμών, να περάσει από την Ουκρανία και όχι από τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος Πούτιν δέχτηκε να «αναθεωρήσει το (αρχικό) αίτημα» της Μόσχας μια τέτοια αποστολή να περάσει από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο, την πρώτη τους από τις 28 Μαΐου.

«(Ο Πούτιν) δέχτηκε η αποστολή να μεταβεί εκεί στο πλαίσιο του σεβασμού της ουκρανικής κυριαρχίας και συνεπώς να περάσει από την Ουκρανία υπό κυβερνητικό έλεγχο», πρόσθεσε το Ελιζέ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν μια απαίτηση του Κιέβου όπως και του Παρισιού.

«Είναι απολύτως αναγκαίο, νόμιμο, απαραίτητο για λόγους ουκρανικής κυριαρχίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Δεν συζητείται καν ότι μέσω του τετελεσμένου γεγονότος της ρωσικής κατοχής ενός ορισμένου αριθμού ουκρανικών εδαφών (…) η διεθνής κοινότητα ή η ΙΑΕΑ φέρουν την παραμικρή μορφή νομιμότητας σε αυτή την κατοχή περνώντας από τη Ρωσία», επέμεινε ένας σύμβουλος του προέδρου Μακρόν.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας ζήτησαν, στο τέλος αυτής της συνομιλίας, να διοργανωθεί «το συντομότερο δυνατό» μια επιθεώρηση στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου αυτή να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που κατελήφθη στις αρχές Μαρτίου, έχει γίνει στόχος από τα τέλη Ιουλίου βομβαρδισμών για τους οποίους η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Η αποστολή ειδικών της ΙΑΕΑ θα απαιτήσει επίσης μια «κατάπαυση του πυρός», «τουλάχιστον για όσο διαρκεί η αποστολή», σημείωσε το Ελιζέ.

«Δεν είναι απλό να διαπραγματεύεσαι μια εκεχειρία αυτή καθαυτή αλλά πρέπει να διασφαλίσεις απολύτως ότι η αποστολή της ΙΑΕΑ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ικανοποιητικές συνθήκες φυσικής ασφάλειας», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος.

«Αυτό απαιτεί παύση των μαχών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της αποστολής και εάν είναι δυνατόν, και το ευχόμαστε ενθέρμως, πέραν αυτής, έτσι ώστε να έχουμε όλοι ορατότητα για το μέλλον και να είμαστε βέβαιοι ότι ο σταθμός της Ζαπορίζια είναι ένα ασφαλές μέρος», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr