Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία καταλήγει στο Ισλαμικό Κράτος

Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία καταλήγει στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα που τα αεροπλάνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Κράτος τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, ολόκληρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας από τι ΗΠΑ και τη Δύση καταλήγουν στις περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, βοηθώντας τους να οικοδομήσουν το τρομοκρατικό Χαλιφάτο τους, γράφει ο Τζάμι Ντέτμερ (Jamie Dettmer) στο Daily Beast.

Η βοήθεια αυτή, κυρίως τρόφιμα και ιατρικός εξοπλισμός, προορίζεται για Σύρους που είτε έχουν εκτοπιστεί από τις οικίες τους, είτε παραμένουν εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι. Έχει χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους και τα Ηνωμένα Έθνη. Το εάν πρέπει να συνεχιστεί είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλες διχογνωμίες μεταξύ αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη. Ο φόβος είναι ότι εάν πάψει η βοήθεια θα επιδεινωθεί η κατάσταση των αθώων αμάχων και επίσης αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα από τους τζιχαντιστές, που θα βρουν ακόμα ένα επιχείρημα να κατηγορούν τη Δύση.

Τα κονβόι φορτηγών που μεταφέρουν τη βοήθεια είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν “διόδια” στους εμίρηδες του Ισλαμικού Κράτους ώστε να μπορέσουν στα εισέλθουν στα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, όπως στη Ράκα και στη Ντέιρ Εζ Ζορ, προσφέροντάς τους έτσι ακόμα μια πηγή χρηματοδότησης. Το Ισλαμικό Κράτος έχει έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που λεηλατεί από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

“Τα κονβόι πρέπει να έχουν την έγκριση από το Ισλαμικό Κράτος και πρέπει να τους πληρώσεις”, λέει ένας συντονιστής της παροχής βοήθειας που μίλησε στο Daily Beast επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι μίζες δίνονται από ξένες ή ντόπιες μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη διανομή της βοήθειας, ή από τουρκικές ή συριακές μεταφορικές εταιρείες που έχουν αναλάβει να παραδίδουν τα φορτία.

Υπάρχουν φόβοι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει επαρκή επίβλεψη ως προς τη διανομή της και ένα μέρος της καταλήγει στη μαύρη αγορά, ή χρησιμοποιείται από το Ισλαμικό Κράτος για να τροφοδοτεί τους ένοπλους τζιχαντιστές που μάχονται για λογαριασμό του. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, το τζιχαντιστικό καθεστώς δεν δαπανά χρήματα για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες του πληθυσμού ή και των ένοπλων συμμοριών του, οπότε τα ταμεία του παραμένουν γεμάτα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr