Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντμπεϊμπά κάνει τη δυτική Λιβύη τουρκική αποικία για να παραμείνει στην εξουσία

Ο Ντμπεϊμπά κάνει τη δυτική Λιβύη τουρκική αποικία για να παραμείνει στην εξουσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης -του οποίου η θητεία έληξε στις 24 Δεκεμβρίου 2021- και επικεφαλής του αμυντικού χαρτοφυλακίου της χώρας, υπέγραψε δύο συμφωνίες αυτή την εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, με στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας και, πιο συγκεκριμένα, στον εκσυγχρονισμό του λιβυκού αεροπορικού εξοπλισμού.

Η μονογραφή των δύο κειμένων έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος επίσημης επίσκεψης του Ντμπεϊμπά, την οποία η κυβέρνηση της Λιβύης δεν είχε προαναγγείλει.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Άγκυρας, το πρώτο από τα έγγραφα περιλαμβάνει «τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των δυνατοτήτων της λιβυκής αεροπορίας» χάρη στην εκπαίδευση βορειοαφρικανών πιλότων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Μια πρωτοβουλία που θα αναπτυχθεί «στο πλαίσιο του «Πρωτοκόλλου Πτητικής Εκπαίδευσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης».

Η συμφωνία υπεγράφη επίσης παρουσία των Γιασάρ Γκιουλέρ και Ατίλα Γκολάν, αρχηγού του γενικού επιτελείου και διοικητή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντίστοιχα.

Αφορά «μια σειρά σύγχρονων αεροπορικών ασκήσεων, καθορίζει τις αρχές και τις ευθύνες που σχετίζονται με τις πτητικές δοκιμές και τους ελέγχους, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών σε σχέση με τους συμμετέχοντες σε αυτές τις ασκήσεις», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Ο Μοχάμεντ Χαμμούδα, σύμφωνα με το Al-Arab News, πρόσθεσε ότι, «περιλαμβάνει ένα παράρτημα με άλλα προγράμματα εκπαίδευσης της αεροπορίας, όπως εκπαίδευση σε αεροσκάφη, τζετ και ελικόπτερα».

Το δεύτερο κείμενο, εν τω μεταξύ, περιελάμβανε «εκτελεστικά πρωτόκολλα για τη συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη από το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το 2019» για την ενίσχυση της τουρκικής-λιβυκής στρατιωτικής συνεργασίας, εξηγείται στο ανακοινωθέν της Τρίπολης.

Αυτά τα πρωτόκολλα «καθορίζουν τη συγκρότηση της Ανώτατης Επιτροπής Άμυνας […] και της Επιτροπής Στρατιωτικής Συνεργασίας, τη λειτουργία τους, τα καθήκοντά τους και τη συγκρότηση των μονάδων τους, καθώς και τον καθορισμό των περιοχών συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας», είπε ο Χαμμούδα.

Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη δύο άλλων μνημονίων κατανόησης με την Άγκυρα στις 3 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης τουρκικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στην Τρίπολη, για την ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Αυτά τα έγγραφα, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη απόρριψη τόσο εντός της βορειοαφρικανικής χώρας όσο και διεθνώς, επιτρέπουν στις δύο χώρες να αναπτύξουν από κοινού δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός των αμοιβαίων θαλάσσιων συνόρων τους.

Ωστόσο, όλες αυτές οι προσεγγίσεις Τουρκίας-Λιβύης γίνονται αντιληπτές από αρκετούς διεθνείς παρατηρητές και αναλυτές ως στρατηγική του Ντμπεϊμπά για να κερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας και να παραμείνει στην εξουσία, αφού η κυβέρνησή του έληξε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και, από τότε, διατηρείται ως μεταβατική εν αναμονή γενικών εκλογών.

Υπό αυτή την έννοια, η μονομερώς αποφασισμένη υπογραφή των τελευταίων συμφώνων και μνημονίων κατανόησης με την Τουρκία δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει τους αντιπάλους του Ντμπεϊμπά στη χώρα και να υπονομεύσει τις προσπάθειες του νέου ειδικού απεσταλμένου και επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), Αμπντούλα Μπαθίλι.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας απέρριψε επίσης, μόλις πριν από μια εβδομάδα, την πρόοδο που σημείωσαν στο Ραμπάτ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (το κοινοβούλιο του Τομπρούκ), Ακίλα Σάλεχ και ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας (το αντίστοιχο τη Λιβυκή Γερουσία), Χάλεντ αλ Μάσρι, αντίπαλες φατρίες στη σύγκρουση στη Λιβύη, μετά από συνάντηση με τον Μαροκινό υπουργό Εξωτερικών, Νάσερ Μπουρίτα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου τον διορισμό ανώτερων αξιωματούχων (όπως ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο γενικός εισαγγελέας) «τις επόμενες εβδομάδες», καθώς και να εργαστούν σε «ενιαία εξουσία» για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

«Η διεξαγωγή εκλογών δεν αποτελεί προτεραιότητα για την τρέχουσα κυβέρνηση στην Τρίπολη», επέκρινε ο Αλ Μάσρι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, «και απορρίπτουμε την οικογενειακή κυβέρνηση [του Ντμπεϊμπά] και τις περιπτώσεις διαφθοράς εντός της ίδιας της κυβέρνησης».

Ο ηγέτης του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου καταδίκασε την πολιτική παράλυση στην οποία η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά υπέβαλε τη χώρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

«Δεν αποκλείουμε να συνεργαστούμε με την Βουλή των Αντιπροσώπων και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για το σχηματισμό τρίτης κυβέρνησης» διαφορετικής από εκείνη του Ντμπεϊμπά και [της άλλης] του Φάτι Μπασάγκα (που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χάφταρ, στα ανατολικά της χώρας), εξήγησε ο Αλ Μάσρι σε δηλώσεις του.

Πηγή: Atalyar

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr