Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πανηγυρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, «αντέχουν» οι Δημοκρατικοί

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πανηγυρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, «αντέχουν» οι Δημοκρατικοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Mάχη για το Κογκρέσο μετά τις «ενδιάμεσες εκλογές» της Τρίτης στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν προβάδισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί δεν παραδίδουν τη Γερουσία.

Συνολικά κρίνονται 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν την πλειοψηφία.

Επιπλέον, κρίνονται 35 έδρες στη Γερουσία, όπου προμηνύεται «θρίλερ» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το μεσημέρι της Τετάρτης το CNN έβλεπε μικρό προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 198 έδρες έναντι 178 των Δημοκρατικών (αλλά με 218 έδρες να μην έχουν ακόμη κριθεί), καθώς και απόλυτη ισοψηφία στη Γερουσία.Αν μη τι άλλο, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες των Ρεπουμπλικανών για μία «ολική επαναφορά»με θριαμβευτικές νίκες σε πολιτείες-κλειδιά, που θα προλειαίνει το έδαφος για επιστροφή στον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πάντως ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στο Κογκρέσσο, Κέβιν Μακ Κάρθυ, δηλώνει ότι το κόμμα του έχει κερδίσει τις εκλογές.

Μία από τις πιο σημαντικές νίκες των Δημοκρατικών καταγράφεται στην πολιτεία της Πενσυλβάνια: Ο 53χρονος Τζον Φέτερμαν ανατρέπει τα προγνωστικά και κερδίζει έδρα στη Γερουσία, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας εκτός «νυμφώνος» τον Μεχμέτ Οζ, έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του φιλοτουρκικού «λόμπι».

Σε ομιλία του στο Πίτσμπουργκ, το βράδυ της Τρίτης, ο Φέτερμαν ευχαρίστησε τους οπαδούς του και υπενθύμισε τα κύρια θέματα που έκριναν τις εκλογές, με έμφαση στην οικονομία, την υγεία, αλλά και το ζήτημα των αμβλώσεων:

«Είμαι υπερήφανος για όσα έχουμε επιτύχει», δήλωσε.

«Προστατεύουμε το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει.

»Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό. Καθιερώνουμε το σύστημα υγείας ως θεμελιώδες δικαίωμα.

»Μου έσωσε τη ζωή και θα βοηθήσει κι εσάς, εάν ποτέ το χρειαστείτε…».

«Ελευθερία», αλλά και «ασφάλεια» υπόσχονται οι Ρεπουμπλικάνοι

Το ζήτημα των αμβλώσεων άρχισε να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά δεν ήταν αρκετό για να ανατρέψει το ρεύμα των Ρεπουμπλικανών.

Πιο σημαντική αποδείχθηκε η οικονομική ατζέντα και το ζήτημα της «ασφάλειας» σε παραμεθόριες πολιτείες, όπως το Τέξας.

Εκεί αποδίδει την επανεκλογή του -και μάλιστα για τρίτη συνεχή θητεία- ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

«Κέρδισα τις εκλογές για τους πολίτες που θέλουν πιο ασφαλείς δρόμους, για τους ιδιοκτήτες που υποφέρουν από την αβάσταχτη φορολογία ακινήτων, για τους εργάτες στις πετρελαιοπηγές μας που με ικετεύουν να προστατέψω τις δουλειές τους», λέει ο Άμποτ μιλώντας στους οπαδούς του.

Και συνεχίζει: «Για τους γονείς που θέλουν να επιλέξουν οι ίδιοι το σχολείο των παιδιών τους, για τους μικροεπιχειρηματίες που με ευχαρίστησαν γιατί έμειναν ανοιχτά τα καταστήματά τους σε εποχές πανδημίας.

»Κέρδισα για τους αγρότες και τους κτηματίες που θέλουν περισσότερη ασφάλεια στα σύνορα του Τέξας (με το Μεξικό)».

Εμβληματική νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους και στην πολιτεία της Φλόριντα, με τον κυβερνήτη Ρον ντε Σάντις να επανεκλέγεται με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον «Δημοκρατικό» υποψήφιο Τσάρλι Κράιστ.

Προφανώς το αποτέλεσμα δίνει ώθηση στις φιλοδοξίες του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Άλλωστε ήδη σήμερα, σε ηλικία μόλις 44 ετών, ο ντε Σάντις θεωρείται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ένας νέος Τραμπ, χωρίς όμως να κάνει τις …γκάφες του Τραμπ.

Τί λέει άραγε για όλα αυτά ο ίδιος ο Τραμπ; Σε μία κίνηση που υποδηλώνει ηγετικό προφίλ ο πρώην πρόεδρος (που ακόμη δεν έχει παραδεχθεί δημοσίως την ήττα του στις εκλογές του 2020) έκανε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, δίνοντας συγχαρητήρια σε Ρεπουμπλικανούς που επανεκλέγονται.

Όσο για τον ντε Σάντις, προτίμησε τα «λίγα λόγια και καλά», μιλώντας σε οπαδούς του, στην Τάμπα της Φλόριντα και ανασύροντας το παραδοσιακό σλόγκαν των Ρεπουμπλικανών: την υπόσχεση για «ελευθερία».

«Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια, οι πολίτες αποφάσισαν ότι η ελευθερία ήρθε για να μείνει. Δεν κερδίζουμε απλώς την επανεκλογή μας.

»Ξαναγράφουμε τον πολιτικό χάρτη», λέει ο ντε Σάντις σε μία δήλωση που ίσως αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι 2 στους 3 δεν θέλουν Μπάιντεν το 2024

Σε άλλα αξιοσημείωτα των εκλογών: Στην πολιτεία του Μέριλαντ εκλέγεται ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης, ο «Δημοκρατικός» Γουες Μουρ.

Στο Άρκανσας θα κυβερνήσει για πρώτη φορά μία γυναίκα, η Ραπουμπλικανή Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Μασαχουσσέτη η «Δημοκρατική» Μάουρα Χίλεϊ θα είναι η πρώτη λεσβία κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στην Καλιφόρνια επανεκλέγεται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Στο Βερμόντ ο «Δημοκρατικός» Πίτερ Γουελτς κερδίζει την έδρα για να διαδεχθεί τον ομοϊδεάτη του Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποχωρεί από την πολιτική σε ηλικία 82 ετών!

Πάντως, τα όποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς δεν φαίνεται να επιβραβεύουν τον ίδιο τον πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, οι δύο στους τρεις Αμερικανούς δεν επιθυμούν μία νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πηγές: dw.com, AP, CNN, DPA

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr