Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία υποστήριξης διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη

Γερμανία και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία υποστήριξης διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας υπέγραψαν συμφωνία για την υποστήριξη του «People Project», το οποίο στοχεύει στην παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για τις εκλογές στη Λιβύη.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος του UNDP, Marc-Andre Franch, ο Γερμανός Πρέσβης στη Λιβύη, Michael Ohnmacht και ο Γάλλος πρέσβης στη Λιβύη, Mustafa Mahirje υπέγραψαν τη συμφωνία.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Λιβύης (HNEC), Emad Al-Sayeh και ένα μέλος του Συμβουλίου της Επιτροπής, Abdul Hakim Al-Shaab, σύμφωνα με δήλωση του HNEC.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Franche είπε ότι η Λιβύη έχει «ήδη χάσει 20 χρόνια από τις αναπτυξιακές της επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια πολέμου και πολιτικής διαμάχης».

Σε ένα tweet, ο Franche πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να συγκεντρωθούμε, να έχουμε εκλογές, να ανανεώσουμε τους θεσμούς και να επενδύσουμε στο μέλλον.

»Οι Λίβυοι αξίζουν μια χώρα με εκπαίδευση, υγεία και ανταποδοτικές θέσεις εργασίας».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξήγησε ότι η Λιβύη «ζει με δανεικό χρόνο».

Πρόσθεσε ότι η Λιβύη έχει μια «ιστορική ευκαιρία να ενωθεί και να εξασφαλίσει τις σωστές επενδύσεις για τους ανθρώπους πριν από την αναπόφευκτη πτώση [της αξίας] των ορυκτών καυσίμων.

»Θα αδράξει η χώρα την ευκαιρία για ανθρώπινη ανάπτυξη και ενεργειακή μετάβαση;

»Τώρα είναι η ώρα να διασφαλίσουμε τα προς το ζην των μελλοντικών γενεών».

Επιβεβαίωσε ότι είναι «ευγνώμων στον Sabadell Jose, τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη και όλους τους εταίρους για την τεράστια υποστήριξη και για το αίσθημα ευκαιρίας και επείγουσας ανάγκης για μια ενωμένη δημοκρατική και ευημερούσα Λιβύη».

Τον Οκτώβριο, το UNDP ανέφερε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση χρηματοδότησε την προμήθεια εκλογικού υλικού για τις εκλογές στη Λιβύη.

Πρόσθεσε ότι ο Επιτετραμμένος της Ιάπωνας, Masaki Amadera, συναντήθηκε με τον Al-Sayeh. Ο Amadera επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στη HNEC.

Το UNDP επεσήμανε την υποστήριξή του στις εκλογές στη Λιβύη μαζί με τη HNEC και την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL).

Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η χώρα εδώ και χρόνια διχάζεται μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.

Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 και την άρνηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης, να παραιτηθεί.

Σε απάντηση, το κοινοβούλιο της χώρας, που εδρεύει ανατολικά, στην Κυρηναϊκή, διόρισε έναν αντίπαλο πρωθυπουργό, τον Φατί Μπασάγκα, ο οποίος επί μήνες προσπαθούσε να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr