Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απεσταλμένος ΟΗΕ για τη Λιβύη: Η μεταβατική κυβέρνηση (GNU) πρέπει να τελειώσει – Εκλογές για να αποφευχθεί η διχοτόμηση

Απεσταλμένος ΟΗΕ για τη Λιβύη: Η μεταβατική κυβέρνηση (GNU) πρέπει να τελειώσει – Εκλογές για να αποφευχθεί η διχοτόμηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), Αμπντουλάγι Μπατίλι (Abdoulaye Bathily) ζήτησε «την υιοθέτηση εναλλακτικών μηχανισμών για τον τερματισμό της μεταβατικής φάσης στη Λιβύη».

Αυτό θα γίνει εάν η Βουλή και το Ύπατο Συμβούλιο της Επικρατείας (HCS) δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπντουλάγι Μπατίλι είπε ότι «η παρατεταμένη κρίση στη Λιβύη επηρεάζει σημαντικά την ευημερία των ανθρώπων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη.

»Ενέχει επίσης σοβαρό κίνδυνο περαιτέρω διχασμού της χώρας και των θεσμών της».

«Μπορούμε ήδη να δούμε τα σημάδια της διχοτόμησης με δύο παράλληλες κυβερνήσεις, ξεχωριστούς μηχανισμούς ασφαλείας και μια διχασμένη κεντρική τράπεζα», πρόσθεσε ο Αμπντουλάγι Μπατίλι.

Διαβεβαίωσε ότι η UNSMIL θα παράσχει στη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC) 5+5 σχετική τεχνική υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη.

«Η διάδοση των όπλων υπό τον έλεγχο διαφόρων κρατικών και μη παραγόντων και η παρουσία ξένων μαχητών, ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια και την ασφάλεια των Λιβύων και υπονομεύει τις προσπάθειες για ενοποίηση των δομών ασφάλειας της χώρας», σημείωσε.

Ο Αμπντουλάγι Μπατίλι αποκάλυψε ότι 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν από εκρηκτικά κατάλοιπα πολεμικών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών το 2022. Περίπου το 76% αυτών που επλήγησαν ήταν άμαχοι, πρόσθεσε.

Ο Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την «ανάγκη να ασκηθεί πίεση στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας σχετικά με την επείγουσα ανάγκη οριστικοποίησης της συνταγματικής βάσης υπό μια ενιαία, ενοποιημένη και ουδέτερη διοίκηση», είπε ο Αμπντουλάγι Μπατίλι.

Επεσήμανε ότι όσοι επιθυμούν να κατέβουν υποψήφιοι πρέπει να παραιτηθούν από τα σημερινά τους καθήκοντα, για να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους.

Καθώς και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να λογοδοτήσουν φυσικά πρόσωπα και οντότητες που ενεργούν ή υποστηρίζουν πράξεις που εμποδίζουν ή υπονομεύουν τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε στις αρχές Σεπτεμβρίου τον διπλωμάτη από τη Σενεγάλη και πρώην υπουργό Αμπντουλάγι Μπατίλι, ως τον απεσταλμένο του διεθνούς οργανισμού για τη Λιβύη.

Ο Μπατίλι, διαδέχθηκε τον Γιαν Κούμπις που παραιτήθηκε από τη θέση αυτή στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, καθώς η διπλωματία επιδιώκει να επιλύσει τη μακρόχρονη εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – Πλήγμα στην εκλογική διαδικασία

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr