Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν αυξάνει από την 1η Ιανουαρίου τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αυξάνει από την 1η Ιανουαρίου τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Από 1η Ιανουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84% σε ετήσια βάση.

Ο μισθός θα ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 8.500 τουρκικών λιρών (περίπου 455 δολάρια – 428 ευρώ) για τρίτη φορά σε έναν χρόνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάνω από το 40% των Τούρκων ζει με τον κατώτατο μισθό.

Αυτός ανερχόταν σε 2.826 τουρκικές λίρες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή ήταν λίγο λιγότερο από 300 δολάρια τότε.

Αυτός αυξήθηκε σε 4.253 τουρκικές λίρες τον Ιανουάριο φέτος και σε 5.500 τον Ιούλιο, σε ανεπαρκές επίπεδο για την διαβίωση στις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη.

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει μια κρίσιμη περίοδο, λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για την ταχεία πτώση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους» δεσμεύτηκε.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει 9.500 τουρκικές λίρες τον μήνα, αλλά ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

«Δυστυχώς, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εργαζόμενοι και εργοδότες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ποσό», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κρίνοντας τον συμβιβασμό «λογικό» αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ήδη τον Νοέμβριο στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021, στο 84,4% σε ετήσια βάση έναντι 85,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του την χρονιά που φεύγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ιμάμογλου από τη φυλακή: «Εκλογές τώρα – Ο Ερντογάν φοβάται την ήττα»

Ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Το Ιράν με AI «βύθισε» αμερικανικό αεροπλανοφόρο – Ο Χακάν Φιντάν υπέρ των πυρηνικών του Ιράν και των βαλλιστικών πυραύλων

Νίκος Δένδιας: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση εδώ, στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Γκιουλέρ»

Φαραντούρης στην Ευρωβουλή: «Ροπή της Τουρκίας στην παραβίαση του κράτους δικαίου» – «Πώς είναι δυνατόν να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της ΕΕ και πυλώνα της Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρώπης;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr