Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί εξέφρασαν την εκτίμησή τους στην Αίγυπτο για τη συμβολή της να γίνουν εκλογές στη Λιβύη

Οι Αμερικανοί εξέφρασαν την εκτίμησή τους στην Αίγυπτο για τη συμβολή της να γίνουν εκλογές στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, εξέφρασε την εκτίμηση της Ουάσιγκτον προς την Αίγυπτο για τη διευκόλυνση της συνάντησης μεταξύ της προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, και του αρχηγού του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους (HCS), Χαλίντ αλ Μίσρι (σ.σ. Μουσουλμανική Αδελφότητα) την Πέμπτη.

Σε ένα tweet, ο Νόρλαντ είπε ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Κάιρο «δεν αφήνει κανένα λόγο να αναβληθεί ο καθορισμός πρόωρης ημερομηνίας για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές».

«Συμμεριζόμαστε την επιθυμία όλων των Λιβύων να δουν τους ηγέτες της Λιβύης να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό, επιτρέποντας να προχωρήσει η έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

»Εκφράζουμε την εκτίμησή μας στην κυβέρνηση της Αιγύπτου για τη διευκόλυνση αυτού του σημαντικού ορόσημου», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο Σάλεχ ευχαρίστησε «την Αίγυπτο και την πολιτική της ηγεσία για τις μεγάλες προσπάθειές τους να βοηθήσουν τη Λιβύη να ξεπεράσει τη δεκαετή κρίση της».

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο και παρουσία του προέδρου της Βουλής της Αιγύπτου, Χανάφι Γκεμπάλι και του Αλ Μίσρι.

«Η Αίγυπτος ήταν πάντα στο πλευρό των συμφερόντων της Λιβύης και των Λιβύων για να μπορέσει να επιλύσει τις κρίσεις, να τερματίσει την ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και να βοηθήσει το λιβυκό κράτος να αποκαταστήσει την κυριαρχία», πρόσθεσε ο Σάλεχ.

«Το αδελφό γειτονικό κράτος της Αιγύπτου πάντα ενθάρρυνε τους Λίβυους να έρθουν κοντά και να ανταλλάσσουν απόψεις.

»Για να μην αναφέρουμε ότι έχει φιλοξενήσει και υποστηρίξει τις διάφορες συναντήσεις και συνομιλίες για να εξασφαλίσει συναίνεση και να βρει μια μόνιμη λύση στις εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις ζωές του λιβυκού λαού», είπε ο Σάλεχ.

Με τη σειρά του, ο Αλ Μίσρι επαίνεσε τον ρόλο της Αιγύπτου στη φιλοξενία των συνεδριάσεων της μεικτής επιτροπής της Λιβύης, «για την εξασφάλιση συναίνεσης σχετικά με τις συνταγματικές ρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τις πολυαναμενόμενες εκλογές.

»Αφού καταλήξουμε σε συναίνεση για τις συνταγματικές ρυθμίσεις, θα κηρύξουμε έναν νέο οδικό χάρτη για τις εκλογές».

Πρόσθεσε ότι, «χάρη στις προσπάθειες της Αιγύπτου, καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά από τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να διευκολύνουμε πολύ τις επιτροπές να πραγματοποιήσουν αρκετούς γύρους συνομιλιών και να ολοκληρώσουμε ένα σαφές συνταγματικό έγγραφο που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη σύνταξη εκλογικού νόμου».

Σύμφωνα με τον Αλ Μίσρι, «υπό τη χορηγία της Αιγύπτου, όλες οι επιτροπές μπόρεσαν να επιτύχουν συναίνεση για πολλά από τα σημεία του συνταγματικού εγγράφου, με εξαίρεση ένα ή δύο σημεία.

»Επίσης συμφωνώ ότι οι εκλογικοί νόμοι θα συντάσσονται από κοινού τόσο από το λιβυκό Κοινοβούλιο όσο και από το HCS».

Οι ηγέτες της Λιβύης, την Πέμπτη, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του αιγυπτιακού κοινοβουλίου στο Κάιρο και επιβεβαίωσαν ότι ένας νέος οδικός χάρτης για τη Λιβύη θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, και του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Επικρατείας (HCS) με έδρα την Τρίπολη, Χαλίντ αλ Μίσρι, καθώς και του προέδρου του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, στην έδρα του κοινοβουλίου στο Κάιρο.

«Υπάρχει συναίνεση και χρειαζόμαστε μια ενοποιημένη Αρχή στη Λιβύη για τη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης», είπε ο Σάλεχ.

Σημείωσε ότι θα σχηματιστεί νέα Αρχή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο οδικός χάρτης, ο οποίος θα ανακοινωθεί με τον Αλ-Μισρί, «θα είναι ένα συνταγματικό έγγραφο και όχι ένα άρθρο στο Σύνταγμα και τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν σύμφωνα με το νόμο και τη γνώμη των δύο συμβουλίων», δήλωσε ο Σάλεχ είπε, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και ενοποίησης θεσμών και άλλων.

«Υπήρξε μια μεγάλη προσέγγιση μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κρατικού Συμβουλίου, για να φτάσουμε σε κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Σάλεχ.

Από την πλευρά του, ο Αλ Μίσρι είπε ότι «θα γίνει επεξεργασία ενός οδικού χάρτη σε συνεννόηση με τον Σάλεχ και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Λιβύη».

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής χαρακτήρισε «γόνιμη» την τριμερή συνάντηση, τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματά της θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το HCS, το οποίο ενεργεί ως Γερουσία, αποφάσισε να επαναλάβει τον διάλογο με το λιβυκό κοινοβούλιο.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη παραμένει σε αναταραχή από το 2011, όταν ο μακροχρόνιος ηγέτης της, Μουαμάρ Καντάφι, ανατράπηκε μετά από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από πέρυσι όταν το λιβυκό κοινοβούλιο διόρισε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Φατί Μπασάγκα, αλλά ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είπε ότι θα παραχωρήσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση ένα (νέο) «εκλεγμένο κοινοβούλιο», εγείροντας φόβους ότι η Λιβύη θα μπορούσε να ξαναγλιστρήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr