Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

WSJ: Ο Μπάιντεν προτείνει στο Κογκρέσο πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

WSJ: Ο Μπάιντεν προτείνει στο Κογκρέσο πώληση F-16 στην Τουρκία και  F-35 στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες.

Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για την ανανέωση 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35.

Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Αν και αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη χρονική στιγμή των κοινοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως συμπτωματική, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της γίνει επίσης δεκτό.

Η πιθανή πώληση του αεροσκάφους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς της με δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εν μέσω της δυτικής αντίδρασης στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής μέχρι και αν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.

Το Κογκρέσο δεν έχει ποτέ εμποδίσει με επιτυχία μια πώληση ξένων όπλων που ζητήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η πρόταση δημιουργεί επίσης μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους ηγέτες του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ένας Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί εξαγωγών όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία.

Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να περάσει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας.

Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να περάσει νομοθεσία για να μπλοκάρει ή να τροποποιήσει μια πώληση ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

Πηγή: The Wall Street Journal

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την αντίδραση ΜΕΝΕΝΤΕΖ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr