Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς εγκαταλείπει την πολιτική

Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς εγκαταλείπει την πολιτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι τουρκικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν ήδη το πρώτο τους πολιτικό θύμα: Δεν πρόκειται για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αλλά τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον φυλακισμένο από το 2016, χαρισματικό ηγέτη φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), που ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική.

Με επιστολή του στα μέσα ενημέρωσης ο 49χρονος Ντεμιρτάς, τονίζει πως ζητεί ειλικρινά συγγνώμη που δεν μπόρεσε να προωθήσει «μια πολιτική αντάξια του λαού μας». «Υπόσχομαι να ξεπεράσω αυτές τις ελλείψεις με τις πρακτικές μου προσπάθειες», σημειώνει.

«Στέλνω τους συντροφικούς μου χαιρετισμούς και την αγάπη μου σε όλους σας και σας αγκαλιάζω όλους με λαχτάρα.

»Ελπίζω να σας δω σε ελεύθερες μέρες», προσθέτει ο Κούρδος ηγέτης.

Το HDP, του οποίου οι υποψήφιοι παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι του Πράσινου Αριστερού Κόμματος (YSP) για να αποφύγουν πιθανή απαγόρευση, έλαβε 4,8 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές- ένα εκατομμύριο λιγότερες από το 2018, παρά την πολύ υψηλότερη συμμετοχή (σχεδόν πέντε εκατομμύρια περισσότεροι ψηφοφόροι).

Η έκκληση του Ντεμιρτάς προς τους Κούρδους να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές, φαίνεται ότι είχε αρνητικά αποτελέσματα, καθώς εργαλειοποιήθηκε επίσης από το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο συνέδεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης με τους «τρομοκράτες».

Η υποστήριξη του κουρδικού μετώπου προς τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης ήταν πολύ πιο ανοιχτή αυτή τη φορά από ό,τι στις δημοτικές εκλογές του 2018, όταν η αντιπολίτευση κατάφερε να αποσπάσει τους δημαρχίες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Ο Ντεμιρτάς φυλακίστηκε στα τέλη του 2016, κατηγορούμενος ότι υποκίνησε με τις ομιλίες του τις ταραχές που, δύο χρόνια νωρίτερα, είχαν προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50 ανθρώπων –στην πλειοψηφία τους Κούρδοι– στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εκείνη την εποχή, η συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι πολιορκήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος και ο τουρκικός στρατός εμπόδισε τους Κούρδους πολιτοφύλακες να περάσουν τα σύνορα για να τους βοηθήσουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε το 2020 την Τουρκία να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς, χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα, το ίδιο βράδυ των εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν, μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, αναφέρθηκε ρητά στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Δεν θα αφεθεί ποτέ ελεύθερος όσο είμαι πρόεδρος», είπε, καθώς το πλήθος ζητούσε «τη θανατική ποινή» για τον Κούρδο ηγέτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr