Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η AANES (Β/Α Συρία) θα οδηγήσει χιλιάδες αιχμάλωτους μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε δημόσια λαϊκά δικαστήρια

Η AANES (Β/Α Συρία) θα οδηγήσει χιλιάδες αιχμάλωτους μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε δημόσια λαϊκά δικαστήρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου ότι θα δικάσει τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), που κρατά αιχμαλώτους, σε τοπικά δικαστήρια.

Η απόφασή αυτή έρχεται μετά από χρόνια εκκλήσεων, δίχως αποτέλεσμα, προς τα κράτη προέλευσης των αιχμάλωτων τζιχαντιστών για τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για την τιμωρία των εγκλημάτων που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος.

Επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση και η AANES έχει μείνει μόνη με χιλιάδες κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από περίπου εξήντα διαφορετικές χώρες. Γι’ αυτό αποφάσισε τώρα να διεξαχθεί η τοπική δικαστική διαδικασία.

Οι προετοιμασίες για τις δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Επικαλούμενο πηγές της AANES, το πρακτορείο ειδήσεων ANHA μετέδωσε ότι οι δίκες αναμένεται να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ακριβής ημερομηνία και η τοποθεσία των διεξαγωγής των δικών δεν είναι γνωστές, αλλά είναι πιθανό να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δίκες θα γίνουν δημόσιες, σε λαϊκά δικαστήρια που υπάγονται στο Συμβούλιο Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Πιθανώς, συγγενείς των θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) θα γίνουν δεκτοί ως συνενάγοντες, αλλά δεν υπάρχει επίσημη δήλωση ούτε για αυτό το ζήτημα.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν θα επιτραπούν παρατηρητές δίκης από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ANHA, ωστόσο, η αυτόνομη διοίκηση έχει συμφέρον να παρουσιάσει το σύστημα Δικαιοσύνης της παγκοσμίως.

Δεν υπάρχει θανατική ποινή στη βορειοανατολική Συρία.

Η AANES αντιμετωπίζει την πρόκληση να συνδυάσει τους δικούς της νόμους με το διεθνές δίκαιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Συζητείται και το αν οι κατηγορούμενοι θα έχουν δικηγορική υπεράσπιση και τι πρέπει να γίνει με τους καταδικασθέντες αφού ολοκληρώσουν την ποινή φυλάκισής τους.

Οι δίκες θα είναι ανοιχτές στο κοινό

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, το Συμβούλιο Κοινωνικής Δικαιοσύνης και το Δικαστήριο Λαϊκής Άμυνας πραγματοποιούν συνεδριάσεις και συζητήσεις.

Σύμφωνα με πηγές, οι μέθοδοι και οι λεπτομέρειες των δοκιμών θα συζητηθούν σε αυτές τις συναντήσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέλη του ISIS θα δικαστούν στο Δικαστήριο της Λαϊκής Άμυνας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Αναφέρεται ότι οι δίκες θα είναι ανοιχτές στο κοινό και θα επιτρέπεται στα ΜΜΕ να τις παρακολουθούν.

Ποια μέσα ενημέρωσης θα παρευρεθούν στις δίκες και πώς και με ποια ιδιότητα οι οικογένειες μαρτύρων ή θυμάτων θα παρευρεθούν στις δίκες δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, οικογένειες μαρτύρων και θυμάτων θα μπορούν να συμμετέχουν ως ενάγοντες.

Οι οικογένειες των μαρτύρων θα μπορούν να παρακολουθούν τις δίκες μέσω του Συμβουλίου Οικογενειών Μαρτύρων ή αυτοπροσώπως.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα επιτραπεί σε παρατηρητές εκτός της περιοχής να παρακολουθούν τις δίκες.

Ωστόσο, πηγές της Αυτόνομης Διοίκησης λένε ότι θέλουν να δείξουν στον κόσμο το αίσθημα δικαιοσύνης τους με αυτές τις δίκες.

Σημαντικό ρόλο στις δίκες θα παίξει και το Δικηγορικό Σωματείο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα διοριστεί ένας δικηγόρος για κάθε οικογένεια δωρεάν.

Οι οικογένειες μαρτύρων που δεν βρίσκονται στην περιοχή θα μπορούν να παρέμβουν στις ακροάσεις μέσω των δικηγόρων τους.

Οι εγχώριοι και διεθνείς νόμοι θα καθοδηγούν τις δίκες

Αξιωματούχοι της Αυτόνομης Διοίκησης επισημαίνουν ότι τα μέλη του ISIS θα δικαστούν σύμφωνα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Αυτόνομης Διοίκησης και τους διεθνείς νόμους.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, τα μέλη του ISIS θα δικαστούν και θα καταδικαστούν για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει.

Εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία (δολοφονία, εκβιασμός, βασανιστήρια, ανηθικότητα κ.λπ.) σε βάρος μέλους του ISIS, το άτομο αυτό θα κριθεί μόνο για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Εάν ένα μέλος του ISIS κατηγορηθεί για άλλα εγκλήματα εκτός της ιδιότητας του μέλους (δολοφονία, συνέργεια σε φόνο, βοήθεια, βασανιστήρια, απαγωγή κ.λπ.), αυτό το άτομο θα κριθεί από ξεχωριστό άρθρο.

Οι ποινές θα είναι ανά περίπτωση. Δεν υπάρχει θανατική ποινή στους νόμους της Αυτόνομης Διοίκησης, επομένως οι ποινές φυλάκισης κυμαίνονται από ελαφριά έως ισόβια κάθειρξη.

Άλλα ζητήματα που συζητούνται επί του παρόντος και πιθανόν να έρθουν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των ακροάσεων είναι «Τι θα συμβεί με τα μέλη του ISIS των οποίων οι ποινές έχουν εκτιθεί, πού θα σταλούν, θα τα δεχτούν οι χώρες τους ή όχι;».

Οι συζητήσεις και οι αξιολογήσεις επί του θέματος συνεχίζονται.

Τα μέλη του ISIS θα ενημερωθούν για τους νόμους και τα δικαιώματα

Μια σημαντική πτυχή των δικών θα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των μελών του ISIS.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, κανένας δικηγόρος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα μέλη του ISIS, ωστόσο η Ένωση Δικηγόρων θα εξηγήσει τους νόμους και τα δικαιώματά τους στα μέλη του ISIS εντός του νομικού πλαισίου και σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα επιτραπεί σε δικηγόρους εκτός των περιοχών της Αυτόνομης Διοίκησης να υπερασπιστούν μέλη του ISIS, αλλά σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, εάν κάποιος δικηγόρος θέλει να μεταβεί στη βορειοανατολική Συρία, θα πρέπει να πάρει άδεια από την Αυτόνομη Διοίκηση και να ενεργήσει σύμφωνα με στους νόμους της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr