Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λουκασένκο για Πριγκόζιν: «Πιστεύετε ότι ο Πούτιν του κρατάει κακία και ότι αύριο θα τον σκοτώσει;»

Λουκασένκο για Πριγκόζιν: «Πιστεύετε ότι ο Πούτιν του κρατάει κακία και ότι αύριο θα τον σκοτώσει;»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που δύο εβδομάδες μετά την ανταρσία του ιδίου και του μισθοφορικού στρατού Wagner κατά του Πούτιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

Την Πέμπτη 6/7 ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε μια σπάνια εμφάνιση σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Wagner δεν βρίσκεται στη Λευκορωσία, όπως είχε αρχικά δηλώσει, λίγες ημέρες μετά την Ανταρσία, αλλά παραμένει στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Οσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη.

»Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας…

»Πού είναι σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί…ή αλλού», είπε ο Λουκασένκο.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι είναι ελεύθερος», είπε προσθέτοντας ότι είχε «χθες» τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την Ρωσία.

«Και τι θα γίνει μετά με αυτόν; Πιστεύετε ότι ο Πούτιν του κρατάει κακία και ότι αύριο θα τον σκοτώσει; Αυτό δεν θα συμβεί», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία καταγραφής πτήσεων, τζετ που συνδέεται με τον Πριγκόζιν απογειώθηκε την Τετάρτη 5/7 από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό την Μόσχα και σήμερα κατευθύνθηκε προς την νότια Ρωσία.

Για τις μονάδες της Wagner

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι μαχητές της Wagner βρίσκονται επίσης «στα στρατόπεδά τους» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν».

«Οι μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner βρίσκονται στα στρατόπεδά τους… στα μόνιμα στρατόπεδά τους μετά την αποχώρησή τους από το μέτωπο για ξεκούραση» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν», δήλωσε ο Λουκασένκο προσθέτοντας ότι η πρότασή του για μετεγκατάσταση των μελών της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας στο έδαφος της Λευκορωσία ισχύει.

«Αν η ρωσική κυβέρνηση και η ομάδα Wagner θεωρήσουν αναγκαίο να εγκαταστήσουν ορισμένο αριθμό μαχητών της Wagner στην Λευκορωσία για ξεκούραση ή εκπαίδευση (…) τότε θα εφαρμόσω την απόφασή μου» να τους υποδεχθώ, πρόσθεσε.

«Αν υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης αυτής της δύναμης (Wagner) για την υπεράσπιση της κυβέρνησης (της Λευκορωσίας), αυτό θα γίνει αμέσως σε οποιαδήποτε περιοχή. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί στην Λευκορωσία», είπε.

Ο λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η παρουσία τους δεν συνιστά κίνδυνο για την Λευκορωσία και ότι δεν πιστεύει πως οι μαχητές της Wagner θα στρέψουν ποτέ τα όπλα εναντίον της χώρας του.

«Δεν πιστεύω ότι η Wagner θα εξεγερθεί και θα στρέψει τα όπλα της κατά του λευκορωσικού κράτους», πρόσθεσε.

Ως προς την μεταφορά ρωσική τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ο Λουκασένκο είπε ότι δεν θα γινόταν χρήση τους παρά για «αμυντικούς σκοπούς».

«Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε κατά κανενός με πυρηνικά όπλα», είπε, υποσχόμενος άμεση απάντηση, αν η χώρα του δεχθεί επίθεση.

Η παρέμβαση στην ανταρσία Πριγκόζιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας είχε παρέμβει στην ένοπλη ανταρσία του Πριγκόζιν, συνάπτοντας συμφωνία μαζί του, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποχωρήσει και να αποσύρει τις δυνάμεις του που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο Πριγκόζιν θα σταματούσε την ανταρσία και θα είχε ως αντάλλαγμα αμνηστία για τους μισθοφόρους του και ο ίδιος θα πήγαινε με ασφάλεια στη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο είχε δηλώσει επίσης ότι είχε προσφέρει στους μαχητές της Wagner μια «εγκαταλελειμμένη» στρατιωτική βάση.

Όμως, σήμερα είχε μία μάλλον ασαφή απάντηση σχετικά με την παρουσία στρατευμάτων της Wagner στη Λευκορωσία.

«Αν θα έρθουν εδώ και εάν ναι, πόσοι από αυτούς θα έρθουν, θα το αποφασίσουμε στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι «θα εξαρτηθεί και από την απόφαση που θα λάβει η ηγεσία της Ρωσίας και της Wagner».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πούτιν σφυροκοπά με πυραύλους κρουζ την Ουκρανία – Ο Ζελένσκι ζητεί επειγόντως όπλα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Το Βέλγιο θα δώσει F-16 στην Ουκρανία

H Ισπανία θα δώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr