Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσιτσέν Ιτζά: Ανακαλύφθηκε ξύλινο κανό των Μάγια περιβαλλόμενο από οστά ανθρώπων και ζώων

Τσιτσέν Ιτζά: Ανακαλύφθηκε ξύλινο κανό των Μάγια περιβαλλόμενο από οστά ανθρώπων και ζώων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξύλινο κανό, περιβαλλόμενο από οστά ανθρώπων και ζώων, ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη των Μάγια, Τσιτσέν Ιτζά, στο Μεξικό.

Το σκάφος και τα οστά ανακαλύφθηκαν το 2021 από μια ομάδα δυτών, σε μια υποβρύχια σπηλιά που βρίσκεται 4,6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Συνολικά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 38 οστά, μεταξύ των οποίων ένα ανθρώπινο μετατάρσιο, που πιθανότατα ανήκε σε γυναίκα, αλλά και οστά αρμαντίλλο, σκύλου, γαλοπούλας και αετού, σύμφωνα με το Live Science.

Ο μεγάλος αριθμός οστών ζώων καθώς και η παρουσία ανθρώπινων οστών οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το κανό χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια σε μια τελετουργία μετάβασης στον άλλο κόσμο και τοποθετήθηκε σκόπιμα μέσα στο σπήλαιο.

Οι Μάγια πίστευαν ότι οι σπηλιές και οι καταβόθρες ήταν πύλες προς τον κάτω κόσμο και χρησιμοποιούσαν το αρμαντίλλο ως «άβαταρ» για τον θεό L, μία θεότητα του κάτω κόσμου με μορφή τζάγκουαρ, που απεικονίζεται να φορά κάπα που μοιάζει με το κέλυφος ενός αρμαντίλλο.

«Υπάρχουν γνωστές αναπαραστάσεις στην κεραμική των Μάγια στις οποίες το αρμαντίλλο εμφανίζεται ως κάθισμα στο οποίο οι θεοί ακουμπούν τα πόδια τους», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Μπιάρ, αρχαιολόγο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS).

«Αυτό σχετίζεται άμεσα με τα αρχαιολογικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο», όπου το αρμαντίλλο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια ένδειξη της θεότητας.

Επιπλέον, τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του σκάφους υποστηρίζουν την ιδέα ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ναυσιπλοΐα, καθώς κατασκευάστηκε πιθανότατα απευθείας για τελετουργικούς σκοπούς.

Η ανάλυση του ξύλου με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει ότι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Απριλίου

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

Στo top 10 της Ευρώπης το Χαλάνδρι για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Αφρίν/Εφρίν Συρία: Φιλότουρκοι τζιχαντιστές λεηλατούν με μπουλντόζες αρχαιολογικό χώρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr