Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία «κρατά» του νερά του Ευφράτη για να πιέζει Συρία και Ιράκ – Εφαρμόζει «πολιτική της δίψας»

Η Τουρκία «κρατά» του νερά του Ευφράτη για να πιέζει Συρία και Ιράκ – Εφαρμόζει «πολιτική της δίψας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευφράτης Ποταμός, Ιράκ, Νερό, Συρία, Τουρκία,

Ένας Ιρακινός ειδικός στην επιστήμη των υδάτων δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία υιοθέτησε την «πολιτική της δίψας» εναντίον του Ιράκ και της Συρίας, καθώς συνεχίζει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα νερά του ποταμού Ευφράτη για περισσότερα από τρία χρόνια.

Πρόσφατα, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Ευφράτη στις λίμνες έπεσε πέντε μέτρα, επειδή η Τουρκία περιορίζει τη ροή του νερού να μην ξεπερνά τα 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με τη διεθνή συμφωνία, η οποία προβλέπει την έκλυση 500 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο τόσο για τη Συρία όσο και για το Ιράκ.

Ο Ραμαντάν Χαμζά, Ιρακινός ειδικός στην επιστήμη των υδάτων, είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε το νερό για να εφαρμόσει τα πολιτικά και εμπορικά της σχέδια, όπως να πάρει επενδύσεις στο Ιράκ ή να πετύχει συμφιλίωση με το «καθεστώς» στη Συρία.

Όπως είπε στην ιστοσελίδα North Press, η Τουρκία αρνείται το νερό στη Συρία και το Ιράκ για «καθαρά εμπορικούς σκοπούς», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους διεθνείς νόμους που ρυθμίζουν τη χρήση των κοινών υδάτινων πόρων μεταξύ των μερών.

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι η Συρία και το Ιράκ αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό, οι οποίες με τη σειρά τους επηρέασαν τη γεωργία λόγω έλλειψης νερού που είχε ως αποτέλεσμα την αλάτωση του εδάφους.

Σημείωσε και άλλες προκλήσεις, όπως η ρύπανση των υδάτων, η υποβάθμιση του εδάφους, η ερημοποίηση, οι αμμοθύελλες λόγω της ξηρασίας και η έλλειψη πηγών νερού που τροφοδοτούν τα υπόγεια νερά.

Ο Χαμζά επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν ανέλαβε δράση κατά της πολιτικής της Τουρκίας με το νερό στη Συρία και το Ιράκ ή ότι δεν βρήκε μόνιμες λύσεις και για τις δύο χώρες.

Από τον Φεβρουάριο του 2020, η Τουρκία περιορίζει την ποσότητα του νερού που ρέει από τον ποταμό Ευφράτη στη Συρία, παρά τις παγκόσμιες και περιφερειακές προειδοποιήσεις για πιθανή υγειονομική και γεωργική κρίση.

Στις 15 Ιουλίου, ένας αξιωματούχος της Διοίκησης Φράγματος της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) είπε ότι κατανάλωσαν 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το στρατηγικό απόθεμα της λίμνης του Φράγματος του Ευφράτη στην Τάμπκα, στη βόρεια Συρία.

Ο αξιωματούχος της AANES δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα φράγματα, καθώς η στάθμη της λίμνης του Ευφράτη έχει φτάσει στα 298,45 μέτρα, που είναι κοντά στο νεκρό επίπεδο των 296 μέτρων στο οποίο θα έπαυε να λειτουργεί το φράγμα. Η μέγιστη στάθμη της λίμνης είναι 304 μέτρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 54 από τους 73 σταθμούς νερού κατά μήκος της δυτικής όχθης του Ευφράτη έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νερού.

Αυτό έχει επηρεάσει το πόσιμο νερό στις συριακές επαρχίες Χασάκα, Ράκα, Ντέιρ αλ Ζουρ και Χαλέπι.

Η χαμηλή στάθμη του νερού έχει προκαλέσει υγειονομική κρίση και εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών στη Συρία, όπως η χολέρα, η ηπατίτιδα και ο τυφοειδής πυρετός.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω αυτών των ασθενειών αυξήθηκε από τότε που το ποτάμι στέγνωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr