Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί σύντομα με τον Πούτιν

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί σύντομα με τον Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συνομιλήσει προσωπικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύντομα, ανέφερε το Κρεμλίνο στις 25 Αυγούστου, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2022 για να βοηθήσει στην άμβλυνση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επέτρεψε τις αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2023, διαμαρτυρόμενη ότι δεν εφαρμόστηκε μια συνοδευτική συμφωνία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων της ίδιας της Ρωσίας.

Ερωτηθείς για την πρόσκληση του Ερντογάν στον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει τη συμφωνία και άλλα πιεστικά ζητήματα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε:

«Υπάρχει κατανόηση ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα».

«Συνήθως συγχρονίζουμε ανακοινώσεις τέτοιων επισκέψεων με τις χώρες εταίρους μας. Θα ανακοινώσουμε σύντομα πότε και πού θα πραγματοποιηθεί.

»Η συνάντηση προετοιμάζεται και προετοιμάζεται πολύ διεξοδικά», είπε.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 2 Αυγούστου ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας μόλις η Δύση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις εξαγωγές σιτηρών της ίδιας της Ρωσίας.

Οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας δεν υπόκεινται στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τις στρατιωτικές της ενέργειες στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Μόσχα είπε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση αποτελούν εμπόδιο στις αποστολές.

Οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα άφησε τη συμφωνία να λήξει στις 17 Ιουλίου, ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε λιμάνια της Ουκρανίας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών.

Σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών εξήχθησαν κατά τη διάρκεια του έτους που ίσχυε η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Προελαύνει η Ρωσία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Κρεμλίνου

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι 150.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr