Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανίσχυρος σεισμός στις Φιλιππίνες – Προειδοποίηση για «καταστροφικό τσουνάμι»

Πανίσχυρος σεισμός στις Φιλιππίνες – Προειδοποίηση για «καταστροφικό τσουνάμι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σεισμός, Τσουνάμι, Φιλιππίνες,

Σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε το νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Η αρχική μέτρηση έδινε 7,5 ή 7,6 Ρίχτερ, αλλά αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

Τον αρχικό σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί της τάξης των 6,1 και 6,4 Ρίχτερ.

Προηγούμενες μετρήσεις

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο (02/12), στο νησί Μιντανάο, στις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο σεισμός έγινε σε βάθος 63 χιλιομέτρων.

Μετά τον τρομακτικό σεισμό, το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αναφορές για θύματα αλλά οι πρώτες εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα Social Media είναι συγκλονιστικές:

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου, σχεδόν πάνω στο όριο ανάμεσα σε δύο λιθοσφαιρικές πλάκες.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το νησί Μιντανάο, στις νοτιοανατολικές Φιλιππίνες, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Δεν έχουν αναφερθεί επί του παρόντος τραυματισμοί ή ζημιές.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. και σημειώθηκε στις 22.37 τοπική ώρα (16.37 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση σχεδόν 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν, ανακοίνωσε το USGS.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Οι Αρχές των Φιλιππίνων προειδοποίησαν για «καταστροφικό τσουνάμι» και κάλεσαν τους κατοίκους να μετακινηθούν προς το εσωτερικό, στην ενδοχώρα.

«Αναμένεται καταστροφικό τσουνάμι με κύματα, των οποίων το ύψος αποτελεί απειλή για τις ζωές», δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Προειδοποίηση για κύματα έως 3 μέτρα

Το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι των ΗΠΑ εξέδωσε σήμα, λέγοντας ότι τα κύματα μπορεί να φτάσουν το ένα μέτρο, ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, για τις παράκτιες περιοχές του Ειρηνικού της Ιαπωνίας από την περιοχή Μιγιακοτζίμα-Γιαεγιάμα έως τον νομό Τσίμπα.

Αναφέρει ότι τα κύματα στις ακτές της Ιαπωνίας μπορεί να φτάσουν τα τρία μέτρα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής Αστυνομίας στην παραλιακή πόλη Χινατουάν, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε ότι η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, αλλά για την ώρα οι ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών δεν έχουν εντοπίσει θύματα ή ζημιές.

Ο κύριος σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 10.30 το βράδυ, τοπική ώρα, και σύμφωνα με τις Αρχές το τσουνάμι αναμένεται να χτυπήσει γύρω στα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) δηλαδή από τις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας, και πως θα διαρκέσει για πολλές ώρες.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού είπε ότι με βάση το μέγεθος και την τοποθεσία του σεισμού, αναμένει τα κύματα τσουνάμι να πλήξουν τις νότιες Φιλιππίνες και τμήματα της Ινδονησίας, του Παλάου και της Μαλαισίας.

Εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αντικείμενα, σοβάδες να πέφτουν εξαιτίας του σεισμού, αλλά και υαλοπίνακες να σπάνε.

Οδηγίες στους πολίτες

Οι Αρχές Φιλιππίνων συμβούλεψαν τους κατοίκους των επαρχιών Σουριγκάο ντελ Σουρ και Ανατολικό Νταβάο, στις ανατολικές ακτές του Μιντανάο, να απομακρυνθούν αμέσως σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο ή να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών σε λιμάνια, εκβολές ποταμών ή ρηχά παράκτια ύδατα στα ανοικτά των δύο επαρχιών θα πρέπει να ασφαλίσουν τα σκάφη τους και να απομακρυνθούν από την προκυμαία, επισήμανε Σεισμολογική Υπηρεσία στις Φιλιππίνες, ενώ τα σκάφη που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα θα πρέπει να παραμείνουν στα ανοιχτά, σε βαθιά νερά, μέχρι να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

Οι Αρχές εξηγούν ότι μπορεί η πρόβλεψη για τα κύματα να είναι 1 μέτρο, αλλά τα κύματα μπορούν να είναι ψηλότερα σε κλειστούς κόλπους, όρμους και θαλάσσια στενά.

Οι Φιλιππίνες, ευρισκόμενες στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», που περιγράφει ένα τόξο από σεισμικά ρήγματα, είναι μια από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες του κόσμου, καθώς βιώνουν τακτικούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Επίσης, στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων καταγράφοντας περίπου 20 τυφώνες και τροπικές καταιγίδες κάθε χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Όσο περνάει ο χρόνος ο σεισμός από τα 7,8 Ρίχτερ πάει στα 8,2

ΗΠΑ: Σεισμός 4,8 βαθμών στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν – Πάνω από 700 οι τραυματίες (φωτο)

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Ηλεία – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Κωνσταντινούπολη: Καθηγητής αποκαλύπτει πότε θα χτυπήσουν 7,6 Ρίχτερ την Πόλη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr