Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχία για αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη μετά τη σύλληψη ηγέτη τζιχαντιστή

Ανησυχία για αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη μετά τη σύλληψη ηγέτη τζιχαντιστή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Λιβύη, που ταλανίζεται από ζητήματα ασφαλείας και την πολιτική αναταραχή, αντιμετωπίζει νέους φόβους για αναζωπύρωση της τρομοκρατίας, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Αυτή η ανησυχία εντείνεται σε μια χώρα στην οποία οι πόλεις Σύρτη και Ντέρνα, μέχρι πρόσφατα, ήταν μεγάλα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους.

Αναλυτές ασφαλείας επισημαίνουν την πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο νότια περιοχή της Λιβύης, ως ιδιαίτερα ευάλωτη.

Τα νότια σύνορα με αφρικανικά έθνη που πλήττονται από συγκρούσεις προσφέρουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εξτρεμιστικές ομάδες, που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τα ερείσματά τους.

Η σύλληψη του Χασίμ Αμπού Σέντρα, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, που συνδέεται με πολυάριθμες τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς εισήλθε στην Τρίπολη από τα νότια, έχει αναζωπυρώσει ανησυχίες για την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει τα υπάρχοντα κενά ασφαλείας και τη δυνατότητα για τρομοκρατική επέκταση στη Λιβύη.

Ο Μούσα Τίχο Σάι, ειδικός στις αφρικανικές υποθέσεις, υποστηρίζει ότι η επανίδρυση του Ισλαμικού Κράτους σε πρώην προπύργια όπως η Σύρτη, είναι απίθανη λόγω της ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας των δυνάμεων της Μισράτα στα δυτικά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στα ανατολικά. Αυτές οι δυνάμεις έχουν σημαντική εμπειρία στην αντιτρομοκρατία.

Ο Σάι σημειώνει ότι οι κινήσεις ηγετών τρομοκρατών από τη νότια προς την κεντρική Λιβύη υποδηλώνουν προσπάθειες πρόσβασης σε κοιτάσματα πετρελαίου για χρηματοδότηση.

Το ταξίδι του Αμπού Σέντρα από τα νότια προς τα δυτικά θεωρείται ως ένδειξη ελλείψεων ασφαλείας, υποδηλώνοντας ότι η νότια Λιβύη παραμένει εκτός αποτελεσματικού κυβερνητικού ελέγχου.

Η σύλληψη του Αμπού Σέντρα θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα από το Ισλαμικό Κράτος, εντείνοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας της Λιβύης.

Ο Σάι προειδοποιεί ότι το εύθραυστο πολιτικό τοπίο και το τοπίο ασφαλείας στις γειτονικές χώρες της Λιβύης θα μπορούσε να διευκολύνει τη διείσδυση τρομοκρατών για όπλα και καύσιμα, με τον νότο να είναι πιθανό να γίνει έδαφος για περαιτέρω εισβολές προς τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Ο Μοχάμεντ Τορσχίν, ένας Σουδανός ακαδημαϊκός, αναγνωρίζει την εύθραυστη ασφάλεια του Σαχέλ, αλλά θεωρεί απίθανη την αναζωπύρωση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη Λιβύη.

Η παρουσία καθιερωμένων Αρχών στα ανατολικά και δυτικά της Λιβύης αποδυναμώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης τρομοκρατών.

Ο Τορσχίν πιστεύει ότι η διεθνής εξάρτηση από το λιβυκό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η παρουσία πολυεθνικών εταιρειών θα αποτρέψουν την επιστροφή των τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, προτείνει ότι ενώ η Λιβύη μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για τρομοκράτες ηγέτες, είναι λιγότερο πιθανό να γίνει πρώτη γραμμή για τρομοκρατικές δραστηριότητες, σε σύγκριση με τους πιο ασταθείς γείτονές της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr