Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία ανέλαβε «προστάτης» των χωρικών υδάτων της Σομαλίας

Η Τουρκία ανέλαβε «προστάτης» των χωρικών υδάτων της Σομαλίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σομαλία, Τουρκία,

Ρόλο στην υπεράσπιση των χωρικών υδάτων της Σομαλίας για διάστημα 10 ετών αναλαμβάνει η Τουρκία, στο πλαίσιο της αμυντικής και οικονομικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, υπέγραψε την έγκριση της συμφωνίας, ενώ σε δήλωσή του έκανε λόγο για «νέα σελίδα στην πορεία του έθνους μας προς ένα μέλλον ασφαλείας και ευημερίας».

Σύμφωνα με τον Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, «η συμφωνία εκφράζει την κοινή αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση όλων των μορφών παράνομων δραστηριοτήτων».

Χαρακτήρισε, δε, τη συμφωνία «απαραίτητη για την από θαλάσσης ασφάλεια της Σομαλίας».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς την αδελφή χώρα Τουρκία για την ακλόνητη και έγκαιρη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή» πρόσθεσε.

Κοινή ναυτική δύναμη

Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο Μοχάμουντ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κοινή ναυτική δύναμη μεταξύ των δύο χωρών που θα προστατεύει τα σομαλικά ύδατα για 10 χρόνια και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας στις 8 Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα του Σομαλού υπουργού Άμυνας, Αμπντουλκαντίρ Μουχάμεντ Νουρ.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η συμφωνία έχει στόχο να αναπτύξει και να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των διμερών στρατιωτικών σχέσεων Τουρκίας – Σομαλίας.

Η Τουρκία θα παράσχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, την υποστήριξη που ήδη παρέχει στην ξηρά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.

«Έτσι, θα βοηθήσουμε τη Σομαλία να βελτιώσει την ικανότητα και τις δυνατότητές της στην καταπολέμηση παράνομων και παράτυπων δραστηριοτήτων στα χωρικά της ύδατα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Τουρκία παρέχει υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια στον στρατό της Σομαλίας για τη συγκρότηση, την εκπαίδευση και την αναδιάρθρωσή του.

Η Τουρκία διατηρεί εδώ και χρόνια μεγάλη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου της Σομαλίας, ενώ το τουρκικό Ναυτικό συμμετέχει σε αποστολές στις ακτές της Σομαλίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr