Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία «άκουσε» Γερμανούς αξιωματικούς να συζητάνε πώς θα της επιτεθούν με πυραύλους Taurus

Η Ρωσία «άκουσε» Γερμανούς αξιωματικούς να συζητάνε πώς θα της επιτεθούν με πυραύλους Taurus
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Κριμαία, Ουκρανία, Ρωσία,

Σάλος έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία υπέκλεψε συνομιλίες ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας που σχετίζονται με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus.

Μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στο Βατικανό, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό ζήτημα».

Η συνομιλία ανάμεσα στους Γερμανούς αμυντικούς αξιωματούχους δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου, από την επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

Σ’ αυτή υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας συζητούν τις θεωρητικές δυνατότητες ενδεχόμενης ανάπτυξης γερμανικών πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

Ο Σολτς έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου, εκφράζοντας φόβους πως η Γερμανία θα μπορούσε έτσι να παρασυρθεί βαθύτερα στον πόλεμο που εξαπολύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 από το Κρεμλίνο.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργότερα ότι πιστεύει πως υπεκλάπη μια εσωτερική συνομιλία ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η συνομιλία που ακούγεται στην ηχογράφηση αφορά το αν οι πύραυλοι κρουζ Taurus θα ήταν θεωρητικά ικανοί να καταστρέψουν τη γέφυρα που κατασκευάστηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Η συνομιλία αφορά επίσης το αν η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το πλήγμα χωρίς ανάμιξη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην ηχογράφηση καθίσταται σαφές ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν θέλουν να δώσουν στο Κίεβο πυραύλους κρουζ.

Πηγές είπαν το Σάββατο 2/3 στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ηχογράφηση είναι αυθεντική και ότι η συνομιλία έγινε στη Webex, μια αμερικανικής κατασκευής διαδικτυακή πλατφόρμα διασκέψεων.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ερευνά αν η συνομιλία υπεκλάπη.

«Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», είχε δηλώσει την Παρασκευή το βράδυ στρατιωτική εκπρόσωπος.

Γερμανοί βουλευτές απάντησαν με εκκλήσεις για βελτιώσεις.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία μας, επειδή είμαστε προφανώς ευάλωτοι σ’ αυτό τον τομέα», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων RND η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ.

«Το ζήτημα είναι αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή αν υπάρχει δομικό πρόβλημα ασφαλείας», δήλωσε ο Κονσταντίν φον Νοτς, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε εικασίες για τη χρονική συγκυρία στην οποία έγινε, με την Στρακ-Τσίμερμαν να εικάζει ότι η Ρωσία έχει στόχο να αποτρέψει τον Σολτς από το να δώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus.

Η ίδια είπε στο RND ότι η κατασκοπεία «περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη υβριδικού πολέμου της Ρωσίας» και πρόσθεσε πως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπεκλάπησαν συνομιλίες.

«Ήταν μόνο θέμα χρόνου να γίνει δημόσια γνωστό», δήλωσε.

Άλλοι εικάζουν ότι η διαρροή μπορεί να είναι απόπειρα της Ρωσίας να εκτρέψουν τη δημόσια συζήτηση από πρόσφατες αποκαλύψεις ή την κηδεία του διαφωνούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε στο Telegram:

«Οι προαιώνιοι αντίπαλοί μας –οι Γερμανοί– έχουν μετατραπεί και πάλι σε ορκισμένους εχθρούς μας».

«Κοιτάξτε, με πόση σχολαστικότητα και με τόση λεπτομέρεια οι (Γερμανοί) συζητούν για χτύπημα στο έδαφός μας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, επιλέγουν στόχους για να χτυπήσουν και συζητούν πώς να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στην πατρίδα μας και το λαό μας», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η συζήτηση προδίδει τα «πονηρά σχέδια» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες, όπως είπε, διέπραξαν «μια κραυγαλέα αυτο-έκθεση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πούτιν σφυροκοπά με πυραύλους κρουζ την Ουκρανία – Ο Ζελένσκι ζητεί επειγόντως όπλα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Το Βέλγιο θα δώσει F-16 στην Ουκρανία

H Ισπανία θα δώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr