Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέος αντιπρόεδρος του Ιράν ο πρώην ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Νέος αντιπρόεδρος του Ιράν ο πρώην ΥΠΕΞ Ζαρίφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ονόμασε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, αρχιτέκτονα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από ιρανικής πλευράς, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντιπρόεδρο και σύμβουλό του για τις στρατηγικές υποθέσεις, μετέδωσε την Πέμπτη 1/8 επίσημο ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

Στη θέση αυτή «θα είστε αρμόδιος για να παρακολουθείτε τις μείζονες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και τον βαθμό επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων» της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Πεζεσκιάν στην επιστολή με την οποία ονόμασε τον κ. Ζαρίφ στο αξίωμα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Θεωρούμενος ως προσκείμενος στους μεταρρυθμιστές, πάντως ως πρότινος χωρίς ανοικτή στράτευση, ο κ. Ζαρίφ υπήρξε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από το 2013 ως το 2021, επί των ημερών του χαρακτηριζόμενου μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί στην προεδρία.

Ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Πεζεσκιάν, θεωρείται ότι είχε ρόλο κλειδί στη νίκη του νέου προέδρου.

Υπήρξε βασικός διαπραγματευτής από ιρανικής πλευράς στη διαδικασία που οδήγησε στην ιστορική διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που κλείστηκε με έξι μεγάλες δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Όμως η συμφωνία, που προέβλεπε χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές της, άρχισε να ψυχορραγεί το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του, επέβαλε εκ νέου και σκλήρυνε τα μέτρα σε βάρος του Ιράν.

Ο κ. Ζαρίφ συνηγορεί γενικά υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση και του απευθείας διαλόγου με τις ΗΠΑ, τον μεγάλο εχθρό για το κληρικαλιστικό καθεστώς του Ιράν.

Ο 69χρονος νέος πρόεδρος Πεζεσκιάν φέρεται να θέλει να χαράξει νέα εξωτερική πολιτική.

«Θέλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες» και «να επεκτείνουμε τις φιλικές σχέσεις μας με τον έξω κόσμο», ώστε να τερματιστεί η «απομόνωση» του Ιράν, έχει πει, κατά ιρανικά ΜΜΕ.

Ωστόσο, ο διορισμός του κ. Ζαρίφ καταγράφεται εν μέσω νέας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της τζιχαντιστικής Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, που τόσο η παράταξή του όσο και το Ιράν απέδωσαν στο Ισραήλ.

Ο κ. Πεζεσκιάν διεμήνυσε πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Από την πλευρά του κ. Ζαρίφ, ο οποίος καταδίκασε επίσης τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε, απέφυγε να κάνει απειλές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν υπό τη σκιά σχεδίων για τη «μετά-μουλάδων» εποχή

ΗΠΑ – Επείγουσα Προειδοποίηση: «Εγκαταλείψτε το Ιράν τώρα»

ΗΠΑ και Ιράν δεν μπορούν να συμφωνήσουν για συνομιλίες – Η ένταση στο ζενίθ

Νίκος Δένδιας: Συρία και Λιβύη αποτυχημένα κράτη – Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας τεράστιας γεωπολιτικής αναταραχής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr