Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα πρώτα μηνύματα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα πρώτα μηνύματα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μηνύματα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολιντίμιρ Ζελένσκι στέλνει ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-Ουκρανίας και την δηλωμένη προεκλογικά πρόθεση του να τελειώσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Σάββατο 9/11, σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα στρατηγικής δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση όσον αφορά την Ουκρανία θα είναι η εγκαθίδρυση ειρήνης και όχι η επιστροφή χαμένων εδαφών, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα «ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη».

«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, θα μας δείξει ότι δεν είναι σοβαρός. Η Κριμαία χάθηκε», δήλωσε.

«Και αν αυτή είναι η προτεραιότητά σου να πάρεις πίσω την Κριμαία και να βάλεις Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για να πάρεις πίσω την Κριμαία, τότε είσαι μόνος σου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λάνζα είπε ακόμα ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό για τους Ουκρανούς, που «έχουν καρδιά λεόντων», αλλά προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι «η ειρήνη και να σταματήσει ο σκοτωμός».

«Αυτό που θα πούμε στην Ουκρανία είναι, ξέρετε τι βλέπετε;

»Τι βλέπετε ως ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη;

»Δεν είναι ένα όραμα για νίκη, αλλά ένα όραμα για ειρήνη.

»Και ας αρχίσουμε να κάνουμε την έντιμη συζήτηση», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 έπειτα από εξέγερση που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου εξαπέλυσαν την εισβολή τους, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν λίγο λιγότερο από 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Τραμπ αναμένεται να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες έχοντας από δίπλα του στενό κύκλο βοηθών του, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Όπως επισημαίνει το BBC, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ που υπηρέτησε στο παρελθόν υπό τον Τραμπ είχε πει στη Wall Street Journal την Τετάρτη ότι «οποιοσδήποτε -ανεξάρτητα από το πόσο υψηλή θέση έχει στον κύκλο του Τραμπ- ισχυρίζεται ότι έχει διαφορετική άποψη ή μια πιο λεπτομερή εικόνα των σχεδίων του για την Ουκρανία, απλά δεν ξέρει για τι μιλάει».

Σημείωνε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος «παίρνει τις δικές του αποφάσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας» και το είχε κάνει «πολλές φορές έως τώρα».

Μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Τραμπ είχε συνομιλία με τον Ζελένσκι, στην οποία συμμετείχε επίσης ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ.

Πηγή από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας είπε στο BBC ότι επρόκειτο για μία «μακροσκελή και καλή συνομιλία» που διήρκεσε «περίπου μισή ώρα».

«Δεν ήταν μια συζήτηση για πολύ ουσιαστικά πράγματα, αλλά συνολικά ήταν πολύ θερμή και ευχάριστη».

Στο περιθώριο από τον Τραμπ οι Πομπέο και Χέιλι

Ένα δεύτερο μήνυμα προς το Κρεμλίνο για τις προθέσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο 9/11 ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από τη Νίκι Χέιλι (πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές) και τον Μάικ Πομπέο (πρώην υπουργό Εξωτερικών) να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του.

«Χάρηκα πολύ και εκτίμησα τη συνεργασία μαζί τους στο παρελθόν, και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη χώρα μας», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, η οποία διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τραμπ, είχε υποστηρίξει προεκλογικά την υποψηφιότητά του παρότι τον επέκρινε σκληρά όταν διεκδικούσε η ίδια το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μάικ Πομπέο –ο οποίος προτού αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είχε διατελέσει επίσης διευθυντής της CIA επί προεδρίας Τραμπ– φερόταν μεταξύ των υποψηφίων για το υπουργείο Αμυνας.

Το κοινό χαρακτηριστικό και των δυο πολιτικών που μπήκαν στο περιθώριο από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι αμφότεροι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας και πολέμιοι της Μόσχας.

Ρωσία: Η θέση του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίζει «θετικές ενδείξεις»

Και το Κρεμλίνο πάντως εκτιμά πως ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε «θετικές ενδείξεις» σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναφερόμενο στη στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου στις ΗΠΑ.

«Τα σημάδια είναι θετικά. Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είπε ότι τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά (Σ.τ.Σ: τη σύγκρουση στην Ουκρανία) μέσω συμφωνιών.

»Και ότι μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που οδηγεί στην ειρήνη», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή 10/11.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί θέλουν να βοηθήσουν τους Κούρδους στη Συρία

Χρ. Μαραφάτσος: H Γκίλφοϊλ θα ενισχύσει τη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας όπως ποτέ άλλοτε

ΗΠΑ: Τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό ενισχύει την αμυντική σχέση Ουάσιγκτον-Λευκωσίας

ΗΠΑ: Ο διευθυντής του FBI θα παραιτηθεί πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ντ. Τραμπ

Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους τζιχαντιστές της Συρίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr