


Μια απόκοσμη σιωπή πλανιέται πάνω από την Άρζα, ένα κυρίως Αλαουίτικο χωριό στην αγροτική ύπαιθρο της επαρχίας Χάμα στην δυτική Συρία.
Όλοι οι κάτοικοί του έφυγαν μετά την επιδρομή ενόπλων ανδρών από γειτονικά Σουνιτικά χωριά την Παρασκευή 07/03, σκοτώνοντας 25 άτομα.
Η ηρεμία διακόπτεται μόνο από το κλάμα της Γιούμνα, η οποία επέστρεψε με τον σύζυγό της και το παιδί της για να μαζέψει ό,τι ελάχιστο απέμεινε από τα υπάρχοντά τους.
Επιβίωσαν μετά βίας από τη σφαγή.
Οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στο σπίτι τους και πήραν τον αδελφό της, λέει εκείνη, με τη φωνή της να σπάει και τα απαλά μπλε μάτια της να γεμίζουν δάκρυα.
«Μας είπαν ότι ήθελαν να σκοτώσουν 500.000 Αλαουίτες για εκδίκηση», προσθέτει.
Οι Αλαουίτες είναι μια θρησκευτική μειονότητα στη Συρία, στην οποία ανήκε ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Η βίαιη διακυβέρνησή του τερματίστηκε τον Δεκέμβριο από μια αστραπιαία επίθεση ανταρτών [τζιχαντιστών] υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), μιας Σουνιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης ανταρτών [τζιχαντιστών] που τώρα διευθύνει τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό.
Ο αδελφός της Γιούμνα οδηγήθηκε στον κυκλικό κόμβο του χωριού, όπου εκτελέστηκε μαζί με άλλους κατοίκους.
Άδειοι κάλυκες είναι σκόρπιοι στο έδαφος όπου έγιναν οι εκτελέσεις.
«Ρωτούσαν, “Είσαι Αλαουίτης;” – και μετά τους σκότωναν τυχαία», είπε ο Μάχερ, ένας άλλος κάτοικος της Άρζα, στο εμιρατιανό «The National».
Οι επιτιθέμενοι στη συνέχεια λεηλάτησαν τα σπίτια στην Άρζα, ξηλώνοντας πόρτες από τους μεντεσέδες, αρπάζοντας κλιματιστικά από τους τοίχους και κλέβοντας καναπέδες, κρεβάτια και τηλεοράσεις, μην αφήνοντας σχεδόν τίποτα.
Σε ένα σπίτι, μερικά εναπομείναντα υπάρχοντα είναι σκορπισμένα στο πάτωμα –ένα καρότσι, πάνες, στρώματα– και ένα κρεμαστό στον τοίχο κεντημένο με τη λέξη «Αλλάχ».
Η Γιούμνα λέει ότι δεν έχει επιπλέον πληροφορίες για την επίθεση, ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στον αξιωματικό γενικής ασφάλειας που συνόδευσε το «The National» κατά την επίσκεψη στο χωριό την Πέμπτη 13/03.
Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η βία στο χωριό είχε θρησκευτικό χαρακτήρα, απορρίπτοντάς την ως καθαρά κίνητρο κλοπής, πριν ζητήσει από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν.
Άρζα, Ταουίν και Σαλχάμπ στην επαρχία Χάμα, Μπανιάς, Σνουμπάρ, Τζαμπλέχ και Μουχταρία στην ακτή – η λίστα των περιοχών με πλειοψηφία Αλαουιτών που στοχοποιήθηκαν σε θρησκευτικές εκδικητικές δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα είναι μακρά.
Η έξαρση ακολούθησε την καταστολή της κυβέρνησης σε μια αρχόμενη εξέγερση υπό την ηγεσία πιστών του Άσαντ, οι οποίοι εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση σε σημεία ασφαλείας στην παράκτια περιοχή στις 6 Μαρτίου.
Η βία ήταν η πιο φονική από την εκδίωξη του κ. Αλ Άσαντ και απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αντεκδικήσεων, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα στους νέους ηγέτες της Συρίας που είχαν υποσχεθεί να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Μια προκαταρκτική έκθεση του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR) αναφέρει ότι 961 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ 6 και 13 Μαρτίου, κυρίως Αλαουίτες, στην παράκτια περιοχή και την επαρχία Χάμα.
Ο παρατηρητής πολέμου ανέφερε ότι οι πιστοί του Άσαντ σκότωσαν τουλάχιστον 207 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας και τουλάχιστον 225 αμάχους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, ενώ ομάδες που συντάσσονται με τη νέα κυβέρνηση σκότωσαν τουλάχιστον 529 αμάχους –συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ιατρικού προσωπικού– και αφοπλισμένους μαχητές.
Σύμφωνα με το SNHR, οι επιτιθέμενοι περιλάμβαναν τοπικές ομάδες και ανεξέλεγκτες φατρίες που ονομαστικά συνδέονται με το Υπουργείο Άμυνας.
Οι ντόπιοι είπαν στο «The National» ότι είδαν επίσης ξένους μαχητές [τζιχαντιστές], καθώς και Σουνίτες από γειτονικά χωριά, που αναζητούσαν εκδίκηση από τη μειονότητα των Αλαουιτών για τις προηγούμενες θηριωδίες του Αλ Άσαντ.
Ενώ το έκπτωτο καθεστώς είχε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την κοινότητα των Αλαουιτών, οι περισσότεροι από την φτωχή μειονότητα λένε ότι δεν ήταν υποστηρικτές του βίαιου καθεστώτος του Αλ Άσαντ και υπέφεραν επίσης υπό την σιδερένια κυριαρχία του.
Ο προσωρινός Πρόεδρος της Συρίας, ηγέτης της HTS Αχμάντ Αλ Σάρα, ορκίστηκε να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις μαζικές δολοφονίες Αλαουιτών, «ακόμα και ανάμεσα στους πιο κοντινούς μας».
Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας επιτροπής για τη διερεύνηση των σφαγών.
«Υπήρχαν ρήγματα σε βασικές περιοχές της Συρίας –ανατολικά της Χάμα και στην παράκτια περιοχή, στα προάστια της Δαμασκού– όπου οι πληγές ήταν πραγματικά βαθιές, ενώ δεν υπήρξε μεταβατική διαδικασία για την αντιμετώπιση των υποκείμενων εντάσεων», είπε ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναντίμ Χούρι.
«Είναι σαν χύτρα πίεσης και οι Αρχές κατάφεραν απλώς να βάλουν το καπάκι, και το Σαββατοκύριακο αυτό σηκώθηκε».