Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Περίεργο! Τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με την επίσκεψη Φιντάν στην Ουάσιγκτον

Περίεργο! Τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με την επίσκεψη Φιντάν στην Ουάσιγκτον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Χακάν Φιντάν, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 25 Μαρτίου 2025 για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, σηματοδοτώντας μια σημαντική διπλωματική επαφή υπό τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανέφερε το Reuters, ανέφερε ότι και οι δύο χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να άρουν τα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Παλαιστίνη και η Συρία.

Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου 2025, αποτελεί μια καθοριστική στιγμή στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ιδιαίτερα υπό τη διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χακάν Φιντάν, που υπηρετεί ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από τον Ιούνιο του 2023, αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στην τουρκική εξωτερική πολιτική, έχοντας προηγουμένως διατελέσει διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2023.

Οι επισκέψεις του στις ΗΠΑ έχουν συχνά επικεντρωθεί σε διμερείς και πολυμερείς επαφές, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε συνόδους της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και σε συναντήσεις στρατηγικού μηχανισμού.

Η επίσκεψη της 25ης Μαρτίου 2025 χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη υψηλού επιπέδου υπουργική συνάντηση μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην επαναφορά των διπλωματικών δεσμών.

Το ιστορικό πλαίσιο αποκαλύπτει συνεχιζόμενες εντάσεις, ιδιαίτερα γύρω από τη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας, με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 το 2019 λόγω της απόκτησης των ρωσικών συστημάτων S-400 και τις επακόλουθες κυρώσεις CAATSA.

Αυτά τα ζητήματα υπήρξαν επαναλαμβανόμενα θέματα σε προηγούμενες επισκέψεις, όπως τον Μάρτιο του 2024, όταν οι συζητήσεις με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν περιελάμβαναν παρόμοια θέματα.

Ωστόσο, η επίσκεψη του 2025 φαίνεται να βασίζεται σε πρόσφατες επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, που περιγράφηκε ως «μεταμορφωτική» από ανώτερο σύμβουλο του Τραμπ, υποδηλώνοντας πιθανή χαλάρωση των σχέσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι και οι δύο χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να άρουν τα εμπόδια στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μετά από αυτές τις συνομιλίες.

Η ατζέντα κάλυψε επίσης περιφερειακά ζητήματα, με τον Φιντάν να αναμένεται να τονίσει την υποστήριξη της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, υποστηρίζοντας την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας και την ενίσχυση της συνεργασίας για ανθρωπιστική βοήθεια και προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Μεγάλα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως το CNN, οι New York Times και η Washington Post, δεν παρείχαν συγκεκριμένα άρθρα για αυτή την επίσκεψη μέσω αρχικών αναζητήσεων, υποδεικνύοντας το Reuters ως την κύρια πηγή σε αυτό το στάδιο.

Η εστίαση στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα F-35 και τις κυρώσεις CAATSA, αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ένα σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης, έχει συζητηθεί σε προηγούμενες επισκέψεις, με τον Φιντάν να τονίζει συχνά τον ρόλο της Τουρκίας τόσο ως πελάτη όσο και ως παραγωγού στο πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις του 2025 υποδηλώνουν πιθανή αλλαγή, με τις δύο πλευρές να φαίνονται ευθυγραμμισμένες στην ανάγκη να ξεπεράσουν αυτά τα «δεσμευτικά» ζητήματα.

Τα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Παλαιστίνης και της Συρίας, προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας.

Η υπεράσπιση της σταθερότητας της Συρίας από τον Φιντάν και η άρση των κυρώσεων ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Η συμπερίληψη αυτών των θεμάτων υποδηλώνει μια ολιστική προσέγγιση στις διμερείς σχέσεις, με στόχο την αντιμετώπιση τόσο των ανησυχιών για την ασφάλεια όσο και των ανθρωπιστικών ζητημάτων.

Συγκρίνοντας αυτή την επίσκεψη με προηγούμενες, όπως αυτή της 7-8 Μαρτίου 2024, αποκαλύπτεται συνέχεια στα θέματα.

Το 2024, ο Φιντάν συναντήθηκε με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και συζήτησε τον Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ, με παρόμοια εστίαση στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σχέδιο Μπάιντεν για τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς με «θυσία» τον Νετανιάχου

Ο τζιχαντιστής ΥΠΕΞ της Συρίας ύψωσε τη νέα σημαία της χώρας στον ΟΗΕ

Τραμπ: Η Ουκρανία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες

Γουίτκοφ και Πούτιν: Τρίωρη συνάντηση για την ειρήνη στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Διατήρηση του ουκρανικού στρατού ως όρος ειρήνης – Πίεση στη Ρωσία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr