Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάλυση ANF: Η Τουρκία απειλεί όλη τη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ αντιτίθεται

Ανάλυση ANF: Η Τουρκία απειλεί όλη τη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ αντιτίθεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία έχει γίνει το κέντρο της αντιδραστικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία είναι πλέον η κύρια βάση αντιδραστικών μισθοφόρων, υποστηρίζοντας τον εθνικισμό και τα θρησκευτικά καθεστώτα, ενώ καταπνίγει τα δημοκρατικά κινήματα.

Η Τουρκία είναι μια χώρα με επεκτατικές φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή.

Με το πρόσχημα της «καταπολέμησης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Κούρδων», έχει αναπτύξει τον στρατό της στο Ιράκ και τη Συρία.

Ένα σημαντικό μέρος του Νότιου [ιρακινού] Κουρδιστάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό στρατιωτική κατοχή.

Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις σε όλη την περιοχή.

Ακόμη και η βάση που έχτισε στη Μπασίκα δεν μπόρεσε να διαλυθεί από την ιρακινή κυβέρνηση· αντίθετα, η Τουρκία έχει εδραιωθεί περαιτέρω και την έχει μετατρέψει σε μόνιμη παρουσία.

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στο Νότιο Κουρδιστάν και το Ιράκ ξεπερνούν κατά πολύ όσα έχουν ήδη αναφερθεί.

Έχει επεκτείνει την επιρροή της στον τουρκμενικό πληθυσμό, εκπαιδεύοντάς τον και οργανώνοντάς τον με βάση εθνικιστικές και αντιδραστικές γραμμές.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτές τις κοινότητες για να προωθήσει τις ευρύτερες φιλοδοξίες της στο Κιρκούκ και σε ολόκληρο το Ιράκ.

Ταυτόχρονα, έχει μετατρέψει το Νότιο Κουρδιστάν σε ανοιχτή οικονομική αγορά υπό την επιρροή της. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης τις προσπάθειές της να ασκήσει επιρροή στις σουνιτικές κοινότητες. Η παρέμβασή της στα εσωτερικά ζητήματα του Ιράκ έχει εδραιωθεί βαθιά.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την κατοχή τμημάτων της Συρίας με τον ρητό στόχο να εμποδίσει τους Κούρδους να αποκτήσουν καθεστώς και δύναμη.

Σχημάτισε συμμαχίες με πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), και κατέλαβε περιοχές όπως το Αφρίν (Εφρίν) και το Σερεκανίγιε, όπου πραγματοποίησε πράξεις εθνοκάθαρσης εναντίον του κουρδικού πληθυσμού.

Μέσω της ανάπτυξης των μισθοφόρων της στο Ιντλίμπ, η Τουρκία λειτούργησε ως προστάτης της Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, επιτρέποντάς της να οργανωθεί σαν κράτος.

Χειραγωγώντας τη διαδικασία της Αστάνα, η Τουρκία δημιούργησε ένα μέτωπο εναντίον των Κούρδων.

Καθυστέρησε τόσο τη Ρωσία όσο και το Ιράν, ενώ υποστήριζε τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) [πρώην Αλ Νούσρα].

Αυτή η υποστήριξη συνέβαλε τελικά στην αποδυνάμωση του καθεστώτος Μπάαθ και στη μερική αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ως αποτέλεσμα, η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία αποδυναμώθηκε σημαντικά και η επιχειρησιακή της ικανότητα περιορίστηκε σοβαρά.

Μετά την αποδυνάμωση του καθεστώτος Μπάαθ, το τουρκικό κράτος κατέληξε σε συμφωνία με την HTS και ξεκίνησε νέες επιθέσεις που στοχεύουν τους Κούρδους και την Αυτόνομη Διοίκηση [AANES].

Περιοχές όπως η Σεχμπά, το Τιλ Ριφάατ και το Μανμπίτζ καταλήφθηκαν.

Ωστόσο, η επίθεση σταμάτησε στο Φράγμα Τισχρίν. Αυτές οι πολύμηνες επιθέσεις είχαν στόχο να διαλύσουν πλήρως την Αυτόνομη Διοίκηση και να συντρίψουν τον κουρδικό λαό.

Η Τουρκία εργάζεται τώρα για να εξασφαλίσει ότι η HTS θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο σε τμήματα της Συρίας.

Έχει θέσει τη νεοσυσταθείσα διοίκηση υπό στενή επιτήρηση και έχει τοποθετήσει δικούς της πράκτορες στα υπουργεία.

Η Τουρκία έχει αναλάβει την οικοδόμηση και την εκπαίδευση του λεγόμενου συριακού στρατού, με στόχο να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή και να εδραιώσει μακροπρόθεσμη κυριαρχία.

Η Τουρκία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Συρία θα υιοθετήσει μια εξαιρετικά συγκεντρωτική και θρησκευτικά βασισμένη κρατική δομή.

Αντί να υποστηρίξει ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό σύνταγμα που βασίζεται στην ελευθερία, έχει ενθαρρύνει και προωθήσει ένα αντιδραστικό, καταπιεστικό και θρησκευτικά βασισμένο προσωρινό σύνταγμα.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ανοιχτά την πλήρη υποστήριξή της στη νεοσυσταθείσα προσωρινή κυβέρνηση, η οποία, παρά τις προειδοποιήσεις και τις αντιρρήσεις, ιδρύθηκε υπό τον έλεγχο της HTS, αποκλείοντας τις ποικίλες κοινότητες και τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις της Συρίας.

Η Τουρκία αρνείται να αποσυρθεί από τις περιοχές που έχει καταλάβει στη Συρία, και δεν υπάρχει σοβαρή πίεση ή απαίτηση να το πράξει.

Η HTS, εν τω μεταξύ, δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί.

Η Τουρκία καταλαμβάνει στρατιωτικά τη Δυτ. Συρία – Το Ισραήλ αντιτίθεται

Η Τουρκία δεν αρκείται στο status quo και εργάζεται τώρα για να εγκαταστήσει νέες στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη αύξηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών βαθιά μέσα στη Συρία.

Λέγεται ότι αυτές οι επιθέσεις συνδέονται με τις προσπάθειες της Τουρκίας να κατασκευάσει νέες στρατιωτικές βάσεις.

Το Ισραήλ αντιτίθεται στη δημιουργία μιας κρατικής δομής στη Συρία υπό την ηγεσία της HTS.

Ορίζει την HTS ως τρομοκρατική οργάνωση με θρησκευτικο-ιδεολογική ατζέντα και θεωρεί την αυξανόμενη επιρροή της ως άμεση απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια.

Είναι γνωστό ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία έχει υποστηρίξει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε όλη τη Μέση Ανατολή και έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτούς.

Η Τουρκία έχει επίσης υποστηρίξει τη Χαμάς, γεγονός που έχει συμβάλει στις εντάσεις στη σχέση της με το Ισραήλ.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει την κυριαρχία της HTS στη Συρία έχουν κλιμακώσει περαιτέρω τις ανησυχίες του Ισραήλ.

Ως απάντηση στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις σε διάφορα συριακά αεροδρόμια, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις και έχει εκδώσει ρητές προειδοποιήσεις στην Άγκυρα.

Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αναδιαμορφώσει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ έχουν σε μεγάλο βαθμό εξουδετερωθεί.

Στην πραγματικότητα, ήταν το Ισραήλ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση του καθεστώτος Μπάαθ.

Η Χεζμπολάχ και οι ιρανικές δυνάμεις στη Συρία στοχοποιήθηκαν σταθερά και σταδιακά κατέστησαν αναποτελεσματικές.

Καθώς αυτές οι δυνάμεις έχασαν την επιρροή τους, το καθεστώς Μπάαθ στερήθηκε τις βασικές πηγές υποστήριξής του και τελικά κατέρρευσε.

Έχοντας σχεδιάσει αυτό το αποτέλεσμα, το Ισραήλ δεν είναι πλέον διατεθειμένο να επιτρέψει στην Τουρκία να επέμβει και να εκμεταλλευτεί αυτά τα κέρδη.

Η Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται γύρω από τις προτεραιότητες ασφαλείας του Ισραήλ. Η Τουρκία δεν αγνοεί αυτή την πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την παρουσία της HTS και το προκύπτον κενό εξουσίας στη Συρία για να προωθήσει τη δική της επεκτατική ατζέντα.

Η Τουρκία υιοθετεί μια προσεκτική στάση απέναντι στο Ισραήλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε:

«Δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με το Ισραήλ».

Ωστόσο, το Ισραήλ παραμένει σταθερό και αδιάλλακτο σε αυτό το ζήτημα.

Είναι αποφασισμένο να διαλύσει ολόκληρη τη στρατιωτική υποδομή της Συρίας και αντιτίθεται σθεναρά στη δημιουργία οποιουδήποτε νέου, ισχυρού στρατού. Σε αυτό το ζήτημα, η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές.

Η Τουρκία απειλή για όλη τη Μέση Ανατολή

Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατικές πολιτικές σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένος τόσο με την HTS όσο και με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Συνεχίζει να αναπτύσσει μισθοφόρους και να τοποθετεί στρατεύματα σε γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να εμπλακεί σε τόσο επιθετική επεκτατικότητα χωρίς να έρθει τελικά σε σύγκρουση με άλλες δυνάμεις.

Σε αντίθεση με το Ιράκ ή τη Συρία, το Ισραήλ δεν είναι ένα αποδυναμωμένο κράτος.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στη Συρία.

Ο Ερντογάν πιθανότατα θα προχωρήσει όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ως αποτέλεσμα, η Συρία θα παραμείνει μια σταθερή πηγή περιφερειακής έντασης.

Η Τουρκία έχει πλέον αναλάβει πλήρως τον ρόλο ενός αντιδραστικού κέντρου στην περιοχή. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Το τουρκικό κράτος εργάζεται ενεργά για να καταστείλει προοδευτικά και δημοκρατικά κινήματα. Τροφοδοτώντας τον εθνικισμό, υποστηρίζει καθεστώτα βασισμένα στη θρησκεία και αντιδραστικές ομάδες.

Η σιωπή της απέναντι στις σφαγές κατά των αλαουιτικών κοινοτήτων και η υποστήριξή της στην HTS σε αυτό το πλαίσιο πηγάζουν από την ίδια ιδεολογική ευθυγράμμιση.

Πηγή: ANFNEWS

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ προετοιμάζει μεγάλο στρατιωτικό πλήγμα καθώς οι συνομιλίες με τη Χαμάς καταρρέουν

Η Χαμάς διαθέτει 20.000 μουτζαχεντίν «έτοιμους και σε αναμονή» – Ισραηλινές στρατιωτίνες έχασαν τα πόδια τους

Σνάιντερ και Μπιλιράκης: Η μεταφορά των τουρκικών S-400 στη Συρία υπονομεύει στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ και απειλεί το στρατηγικό πλεονέκτημα του Ισραήλ

Δύο τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο τη Δευτέρα του Πάσχα

Σεθ Φράντζμαν: Θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί μέσα στο 2025 από τη Συρία;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr