Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Guardian: Πορευόμαστε προς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο ή έχει ήδη αρχίσει;

Guardian: Πορευόμαστε προς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο ή έχει ήδη αρχίσει;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η διεθνής τάξη που θεμελιώθηκε σε κανόνες καταρρέει, ενώ η κλιμάκωση της βίας ωθεί τα κράτη να επαναπροσδιορίσουν τις διεθνείς τους σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας όπου πρώην σύμμαχοι, σε έναν κόσμο που αναδιαμορφώνεται, εόρτασαν χωριστά την 80ή επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αίσθηση ότι ο πλανήτης οδηγείται σε μια καταστροφική σύγκρουση, ενδεχομένως έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, εντείνεται.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, η διάλυση της Pax Americana, η αλληλεξάρτηση των παγκόσμιων συγκρούσεων, η αυξανόμενη τάση για απροκάλυπτη κρατική βία και η ανικανότητα των διεθνών θεσμών να διατηρήσουν την τάξη αποκαλύφθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα πρόσφατα.

Από το Κασμίρ έως το Χαν Γιούνις, την Χοντεϊντά, το Πόρτ Σουδάν και το Κουρσκ, ο ήχος των εκρήξεων κυριαρχεί, υποδηλώνοντας ότι οι παραδοσιακοί κανόνες του διεθνούς συστήματος έχουν πλέον καταλυθεί.

Η Φιόνα Χιλ, πολιτική αναλύτρια και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για την επικείμενη αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής, υποστηρίζει ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αν και η παγκόσμια κοινότητα δεν το έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως.

Ο φόβος ενός κόσμου όπου η έλλειψη ελέγχου, που προκύπτει από την επιστημονική πρόοδο και την παγκοσμιοποίηση, δεν είναι νέος.

Το ζήτημα είχε εξεταστεί σε διαλέξεις Reith το 1967 από τον κοινωνικό ανθρωπολόγο Έντμουντ Λιτς και το 1999 από τον πολιτικό φιλόσοφο Άντονι Γκίντενς.

Ωστόσο, η κατάρρευση της διεθνούς τάξης του 1945 δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής από σήμερα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, σε ομιλία του στο Chatham House, σημείωσε εύστοχα:

«Αναγνωρίζω ότι συχνά λέγεται ότι ο κόσμος μεταβάλλεται, αλλά η παρούσα στιγμή μοιάζει με μια πραγματική γεωπολιτική καμπή, τουλάχιστον εξίσου κρίσιμη με την περίοδο 1989-1990, όταν ο κόσμος πέρασε από τον Ψυχρό Πόλεμο σε μια μονοπολική τάξη.

»Η διακυβέρνηση Τραμπ αποτελεί τόσο σύμπτωμα όσο και αιτία αυτών των αλλαγών».

Ο Μίλιμπαντ πρόσθεσε: «Είναι πλέον ξεκάθαρο από τι απομακρυνόμαστε – έναν κόσμο όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς συστήματος.

»Ωστόσο, παραμένει ασαφές προς τα πού κατευθυνόμαστε.

»Η έννοια ενός πολυπολικού κόσμου, που αντικατοπτρίζει την ανακατανομή της ισχύος, φαίνεται να υπαινίσσεται υπερβολική σταθερότητα και ασφάλεια, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σε ομιλία του στην Καλιφόρνια, τόνισε:

«Όλοι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη ζώνη άνεσής τους.

»Οι λαοί και τα κράτη επανεξετάζουν τη θέση τους στον κόσμο και τις διεθνείς τους σχέσεις.

»Πρόκειται για ένα σοκ πρωτοφανούς κλίμακας, τη σημαντικότερη γεωστρατηγική εξέλιξη που έχω βιώσει σε σχέση με την Αμερική και τον κόσμο».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε την αδιαφορία του Ντόναλντ Τραμπ για την αποξένωση των συμμάχων ως πράξη «γεωπολιτικού βανδαλισμού».

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, διπλωμάτες παγκοσμίως αναρωτιούνται:

«Τι ακριβώς συμβαίνει;».

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επένδυσαν 80 χρόνια στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ισχυρών οικονομικών συνεργασιών και στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών.

Εάν αυτά καταστραφούν εντός λίγων μηνών, η αποκατάστασή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι χώρες αναζητούν πλέον τρόπους συνεργασίας χωρίς την αμερικανική συμμετοχή», δήλωσε, προσθέτοντας:

Η αστάθεια στις αμερικανικές δεσμεύσεις καθιστά τις ΗΠΑ αναξιόπιστες.

»Ο Τζο Μπάιντεν έλεγε ότι δεν είναι σοφό να στοιχηματίζει κανείς εναντίον της Αμερικής.

»Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι κανείς δεν στοιχηματίζει πλέον υπέρ της».

Κατάρρευση των κανόνων και κλιμάκωση της βίας

Οι συνέπειες της αμερικανικής αποχώρησης από το διεθνές προσκήνιο ήταν ιδιαίτερα εμφανείς την περασμένη εβδομάδα.

Αν και ίσως δεν πρόκειται ακόμη για έναν παγκόσμιο πόλεμο, ο κόσμος βρίσκεται αναμφίβολα σε κατάσταση πολέμου.

Στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ανήμπορη τον αποκλεισμό τροφίμων, ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικών προμηθειών, που συνεχίζεται για τρίτο μήνα, παρά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Ισραήλ, στην προσπάθειά του να εγγυηθεί την ασφάλειά του, έχει εξαπολύσει βομβαρδισμούς σε Υεμένη, Λίβανο, Συρία και Γάζα τον τελευταίο μήνα, ενώ πιέζει τις ΗΠΑ να του επιτρέψουν επιθέσεις κατά του Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, παρουσίασε την Τρίτη το σχέδιό του για τη Γάζα, προβλέποντας ότι εντός έξι μηνών ο πληθυσμός της περιοχής θα περιοριστεί σε μια στενή λωρίδα γης, ενώ το υπόλοιπο τμήμα «θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Το σχέδιο αυτό αποτελεί παραλλαγή της πρότασης Τραμπ για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της εκεχειρίας που είχε διαπραγματευτεί ο απεσταλμένος του.

Σε ομιλία του σε συνέδριο για τους ισραηλινούς οικισμούς, ο Σμότριτς δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιβάλει «κυριαρχία» στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τη θητεία της τον Οκτώβριο του 2026, εκτός εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Σε λίγους μήνες, θα μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη μας.

»Η Γάζα θα καταστραφεί πλήρως», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «σε έξι μήνες, η Χαμάς δεν θα υφίσταται ως λειτουργική οντότητα».

Ανθρωπιστική καταστροφή και διεθνής αδράνεια

Η Γάζα μετρά τουλάχιστον 220 νεκρούς από πρόσφατες επιθέσεις, ενώ η διεθνής αντίδραση παραμένει περιορισμένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Μαξίμ Πρεβότ, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν.

»Ο αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων, υγειονομικής περίθαλψης, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού ως πολεμική τακτική είναι απολύτως απαράδεκτος και ντροπιαστικός».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε:

«Εάν καταδικάζουμε τη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας, δεν μπορούμε να σιωπούμε για τη Γάζα.

»Η Χαμάς πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι με το κόστος της κατάλυσης όλων των διεθνών κανόνων».

Παρ’ όλα αυτά, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνάντηση στην Πολωνία, απέτυχαν να καταλήξουν σε κοινή δήλωση ή δράση, όπως την πρόταση της Ολλανδίας για αναστολή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ.

Στο Σουδάν, ο κύριος δίαυλος ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πόρτ Σουδάν έχει καταστραφεί από επιθέσεις drones των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ενώ παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν στην Χοντεϊντά της Υεμένης, την κύρια πύλη εισόδου βοήθειας.

Μια προσπάθεια της σουδανικής κυβέρνησης να καταστήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπόλογα στο Διεθνές Δικαστήριο για την υποστήριξη των RSF απέτυχε, καθώς τα ΗΑΕ, αν και υπογράφοντες τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, έχουν εξαιρεθεί από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Πυρηνικές εντάσεις

Στο Κασμίρ, η σύγκρουση μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων, της Ινδίας και του Πακιστάν, είναι εύθραστη.

Η Ουκρανία και ο Παγκόσμιος Πόλεμος

Η Φιόνα Χιλ υποστηρίζει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συνιστά τον πυρήνα ενός παγκόσμιου πολέμου, με τη Ρωσία να έχει υποστεί 900.000 θύματα, σύμφωνα με τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η εμπλοκή της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, καθώς και η οικονομική στήριξη της Ρωσίας από χώρες όπως η Ινδία, ενισχύουν τη συστημική φύση της σύγκρουσης.

Ο Τραμπ, με την οπτική του για έναν κόσμο διαιρεμένο σε σφαίρες επιρροής, φαίνεται να ευνοεί μια διευθέτηση που θα θυμίζει τη διάσκεψη της Γιάλτας, με την Ουκρανία να θυσιάζεται.

Ωστόσο, η αντίσταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι στρατηγικές κινήσεις του, όπως η προσφορά εκεχειρίας και η στρατιωτική συνεργασία με τη Δύση, περιπλέκουν τα σχέδιά του.

Η Ευρώπη σε αναζήτηση αυτονομίας

Η Ευρώπη, αντιλαμβανόμενη την αναξιοπιστία των ΗΠΑ υπό την ηγεσία Τραμπ, προετοιμάζεται για αυτόνομη δράση.

Σχέδια για έναν ευρωπαϊκό στρατηγικό μηχανισμό στην Ουκρανία και για την αντιμετώπιση πιθανής ρωσικής επιθετικότητας προχωρούν, με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Πολωνία να πρωτοστατούν.

Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε:

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την παγκόσμια τάξη, σε συνδυασμό με την επιθετικότητα της Ρωσίας, σηματοδοτεί το τέλος του 20ού αιώνα.

»Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει το μέ personally for the future».

Συμπέρασμα

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου η κατάρρευση της διεθνούς τάξης, η κλιμάκωση των συγκρούσεων και η απουσία αμερικανικής ηγεσίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Είτε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, όπως υποστηρίζει η Φιόνα Χιλ, είτε οδεύουμε προς αυτόν, η ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Ευρώπη, εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής αναταραχής, καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη των γεγονότων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας της ΕΕ

Το Ιράν σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες αμάχους Ισραηλινούς – Μικρά παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν δεξαμενές πετρελαίου στην Τεχεράνη

Ο Έλον Μασκ ενεργοποίησε το Starlink στο Ιράν για να έχουν οι Ιρανοί πρόσβαση στο διαδίκτυο

Οι Αιγύπτιοι ξυλοφόρτωσαν τους αριστεριστές «ακτιβιστές» της «Πορείας για τη Γάζα» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr