


Η Άγκυρα δεν πείθεται από την ιστορική απόφαση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να αυτοδιαλυθεί και επιμένει στη συνέχιση των χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 15/05 το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «με αποφασιστικότητα» σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια του PKK, μέχρι να εξαλειφθεί κάθε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
Η ανακοίνωση του PKK τη Δευτέρα 12/05 για τη διάλυσή του, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια ένοπλης σύγκρουσης με το τουρκικό κράτος, σηματοδοτεί το τέλος μιας αιματηρής περιόδου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.
Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει επιφυλακτική. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας σε τουρκικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης για πιθανές προκλήσεις από μέλη του PKK που ενδέχεται να μην αποδεχτούν τη διάλυση.
Οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν έρευνες στο έδαφος, εκκαθάριση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών, καθώς και την καταστροφή κρησφύγετων και υπόγειων σηράγγων.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αν η διάλυση του PKK αποδειχθεί ουσιαστική, η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί σε στρατηγικές περιορισμού, προκειμένου να αποτρέψει άλλες ομάδες από το να εκμεταλλευτούν το κενό εξουσίας.
Ανησυχίες για τη Βορειοανατολική Συρία
Η στρατιωτική στάση της Τουρκίας εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Άγκυρα έχει στο παρελθόν στοχεύσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες ταυτίζει με το PKK.
Παρά την αναγνώριση των SDF ως ξεχωριστής οντότητας και κρίσιμου συμμάχου στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από τις ΗΠΑ και τον διεθνή συνασπισμό, η Τουρκία συνεχίζει να θεωρεί τις περιοχές υπό τον έλεγχό τους απειλή.
Οι SDF, σε συνεργασία με τον Διεθνή Συνασπισμό, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στις περιοχές που διοικεί η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).
Οι τουρκικές επιχειρήσεις κοντά ή εντός αυτών των περιοχών κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, να διαταράξουν την τοπική διακυβέρνηση και να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση.
Η επιμονή της Τουρκίας στη στρατιωτική της στάση, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του PKK, αντανακλά τόσο τις περιφερειακές ανησυχίες για την ασφάλεια όσο και τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν με προσοχή, καθώς οποιαδήποτε κλιμάκωση -ιδίως αν επεκταθεί στη Συρία- θα μπορούσε να περιπλέξει το ήδη εύθραυστο τοπίο ασφάλειας, όπου οι κρυφοί πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) παραμένουν ενεργοί και οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι επιτακτικές.
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ο ρόλος των SDF και της AANES παραμένει κρίσιμος για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποτροπή της αναβίωσης εξτρεμιστικών ομάδων και την πλοήγηση στις πολύπλοκες γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.