


Η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας 19/05, κρατά τον κόσμο σε αναμονή.
Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Αμερικανός ηγέτης δείχνει να χάνει την υπομονή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα «σκληρό» πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν αποδώσουν.
Μιλώντας έπειτα από μακρά συνομιλία με τον Τραμπ, ο Στουμπ τόνισε ότι η μοίρα της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποφασιστεί πίσω από την πλάτη του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο Τραμπ έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν, και αυτή τη φορά κοιτάζει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συμβουλίου ασφαλείας στο Ταλίν της Εσθονίας.
Σύμφωνα με τον Στουμπ, εάν το τηλεφώνημα δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι γερουσιαστές Λίντσι Γκρέιαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ ετοιμάζονται να καταθέσουν στο Κογκρέσο ένα πακέτο κυρώσεων που θα «σπάει κόκκαλα».
Τα μέτρα, που έχουν συζητηθεί με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, θα στοχεύουν εταιρείες που εισάγουν ρωσική ενέργεια, ενώ αρχικά περιλάμβαναν ακόμη και δασμούς ύψους 500% σε αγαθά από χώρες που συνεχίζουν το εμπόριο ενέργειας με τη Ρωσία.
Ο Στουμπ, που διατηρεί στενή επικοινωνία με τον γερουσιαστή Γκρέιαμ, αποκάλυψε ότι στη συνομιλία του με τον Τραμπ προσπάθησε να του εξηγήσει ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον η υπερδύναμη του παρελθόντος.
«Οικονομικά, είναι μικρότερη από την Ιταλία και ελαφρώς μεγαλύτερη από την Ισπανία. Στρατιωτικά, η πρόοδός της στην Ουκρανία είναι ελάχιστη, τα επιτόκιά της έχουν εκτοξευθεί στο 20% και τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί», σημείωσε.
Ο Φινλανδός πρόεδρος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κοσμοθεωρία του Τραμπ, την οποία παρομοίασε με αυτή των μεγάλων δυνάμεων του 19ου αιώνα.
«Πρέπει να πείσουμε τις ΗΠΑ ότι το ελεύθερο εμπόριο και οι διεθνείς κανόνες υπερτερούν των διμερών συμφωνιών.
»Ταυτόχρονα, η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει ότι είναι σοβαρή σε θέματα άμυνας και ότι λειτουργεί ως εγγυητής ασφάλειας, όχι ως απλός καταναλωτής», κατέληξε.
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη αυτής της κρίσιμης επικοινωνίας, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας και τις διεθνείς σχέσεις.