


Ισχυρή, ηχηρή και βαθιά συγκινητική υπήρξε η παρουσία της ομογένειας στο φιλανθρωπικό δείπνο που διοργανώθηκε στο Μανχάταν, την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025, στη Μεγάλη Στοά της Νέας Υόρκης επί της 23ης Οδού, με σκοπό την ενίσχυση του ερευνητικού κέντρου «Masonic Medical Research Institute – MMRI».
Η εκδήλωση, με τίτλο «Μαζί στην Έρευνα για τον Αυτισμό», είχε έντονο ελληνικό χρώμα, χάρη στη συμμετοχή διακεκριμένων ομογενών, αλλά και την αφοσίωση της κοινότητας σε έναν σκοπό που αγγίζει χιλιάδες οικογένειες παγκοσμίως.
ΛΕΖΑΝΤΑ κεντρικής φωτογραφίας (πάνω): Ο πρόεδρος του MMΡΙ Paul Huck, αριστερά, ο Χάρης Ψαρός (τιμώμενος) και ο Χάρης Πατερουλάκης. Φωτογραφία: «Αναμνήσεις» / Δημήτρης Τσάκας.
Η οργανωτική επιτροπή, υπό την ηγεσία του επιχειρηματία και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του MMRI, Χάρη Πατερουλάκη, και με συμπρόεδρο την Ντόρις Κλίσα, έδωσε τον τόνο για μια βραδιά γεμάτη έμπνευση.
Την ίδια στιγμή, η εκτελεστική διευθύντρια του MMRI, Δρ. Μαρία Κονταρίδη, διακεκριμένη επιστήμονας με έδρα την Ούτικα της Νέας Υόρκης, έθεσε το πλαίσιο της έρευνας, τονίζοντας τη σημασία της εξατομικευμένης ιατρικής.
«Εστιάζουμε στην ταυτοποίηση νέων γονιδίων που προκαλούν αυτισμό, με στόχο να κατανοήσουμε την ασθένεια σε κάθε οικογένεια ξεχωριστά και να αναπτύξουμε καινοτόμες θεραπείες, ακόμα και πιθανές ιάσεις», δήλωσε η Δρ. Κονταρίδη, υπογραμμίζοντας τις συνεργασίες του MMRI με το Κέντρο Κέλμπερμαν, που επικεντρώνεται σε παιδιά, και τον οργανισμό Luv Michael, που προωθεί τη φυσική άσκηση και τη διατροφή για τη βελτίωση της καθημερινότητας ενηλίκων με αυτισμό.
Κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Χάρης Ψαρός, συγγραφέας του βιβλίου «From Struggle to Strength – A Father’s Journey with Autism and the Power of Hope and Positivity».
Με συγκλονιστική ειλικρίνεια, ο κ. Ψαρός μοιράστηκε το ταξίδι του ίδιου και της συζύγου του, Μισέλ, μετά τη διάγνωση του γιου τους, Γκας (Κωνσταντίνου), στο φάσμα του αυτισμού.
«Η καθημερινότητα είναι εξαντλητική, γεμάτη απογοητεύσεις, θεραπείες και ραντεβού με νευρολόγους. Όμως, στο τέλος, αυτό που μετράει είναι να βοηθήσεις το παιδί σου να εξελιχθεί», τόνισε.
Και η απόδειξη; Ο γιος του, που σήμερα φοιτά στο τελευταίο έτος του Kent State University στο Οχάιο και βρίσκεται στη λίστα των αριστούχων, έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
«Κάθε παιδί μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί οι γονείς να παραμένουν παρόντες, θετικοί και αισιόδοξοι», κατέληξε.
Οι προσφωνήσεις του Χάρη Πατερουλάκη, της Μαρίας Κονταρίδη και του Πασκουάλε Ιμπίμπο Τζούνιορ καθήλωσαν το κοινό, ενώ ανέδειξαν μια ανησυχητική πραγματικότητα: το 2025, ένα στα 31 παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό.
Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσίβικος και ο Κωνσταντίνος Πρέντζας με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Φωτογραφία: «Αναμνήσεις» / Δημήτρης Τσάκας.
Η βραδιά, πέρα από τη συγκινητική της διάσταση, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και στήριξης στην έρευνα, με την ομογένεια να πρωτοστατεί σε έναν αγώνα που αφορά όλους μας.
Με πληροφορίες από anamniseis.net
Το Μασονικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (MMRI) είναι ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στην Ούτικα της Νέας Υόρκης. Η έρευνα και το προσωπικό του ινστιτούτου λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά το όνομά του προέρχεται από την αρχική χρηματοδότησή του το 1958 από τη Μεγάλη Στοά της Νέας Υόρκης.