Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραήλ: Πρόταση για τρεις αποστρατικοποιημένες ζώνες στη Νότια Συρία

Ισραήλ: Πρόταση για τρεις αποστρατικοποιημένες ζώνες στη Νότια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσίευσε την Τετάρτη 17/09 μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ έχει καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση της Συρίας για τη δημιουργία μιας νέας ρύθμισης ασφαλείας στη νότια Συρία.

Σύμφωνα με την πρόταση, η περιοχή θα χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές αποστρατικοποιημένες ζώνες, σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί η σταθερότητα και να μειωθούν οι εντάσεις σε μια περιοχή με μακρά ιστορία συγκρούσεων.

Όπως αναφέρει το ISW, το προτεινόμενο σχέδιο βασίζεται στο πρότυπο των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ του 1979 μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, οι οποίες χώρισαν τη Χερσόνησο του Σινά σε τρεις ζώνες με διαφορετικά επίπεδα στρατιωτικών περιορισμών.

Η πρώτη ζώνη, σύμφωνα με την ισραηλινή πρόταση, θα λειτουργήσει ως ουδέτερη περιοχή υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, εξασφαλίζοντας την αποτροπή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας.

Η δεύτερη ζώνη θα απαγορεύει την παρουσία συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων, επιτρέποντας ωστόσο τη λειτουργία εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομικών μονάδων για τη διατήρηση της τάξης.

Η τρίτη ζώνη θα οριστεί ως περιοχή απαγόρευσης πτήσεων, με στόχο τον περιορισμό της εναέριας δραστηριότητας που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση.

Η έκθεση του ISW υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου του Όρους Ερμών, χαρακτηρίζοντάς το ως «στρατηγικό σημείο» που προσφέρει τη δυνατότητα επιτήρησης των κινήσεων των αντιπάλων του.

Η θέση αυτή αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στην περιοχή για την εθνική του ασφάλεια.

Παρά τις λεπτομέρειες που παρέχονται, το ISW δεν διευκρινίζει την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων ούτε κάνει αναφορά σε κάποια επίσημη απάντηση από την πλευρά της Συρίας σχετικά με την ισραηλινή πρόταση.

Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, με την περιοχή να βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής προσοχής, καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν την ευρύτερη ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά πυραυλικών συστημάτων από το Ισραήλ

Η Χαμάς πανηγυρίζει: Η τρομοκρατική οργάνωση θριαμβολογεί για τον θάνατο του ηγέτη της αντι-Χαμάς πολιτοφυλακής, Γιασέρ Άμπου Σαμπάμπ

EBU: Κανονικά στη Eurovision 2026 το Ισραήλ – Αποχωρούν Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία

Έντρομοι οι Τούρκοι με το Δόγμα Δένδια για το Αιγαίο – Απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο και καταστροφή

Νέα Στρατηγική Πολέμου του Ισραήλ: Προληπτική Άμυνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr