«Τελειώσαμε τον πόλεμο στη Γάζα και νομίζω ότι θα υπάρξει διαρκής ειρήνη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την συμφωνία στη Γάζα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι υπόλοιποι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν από τη Γάζα τη Δευτέρα ή την Τρίτη και ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να ταξιδέψει στην περιοχή για να τιμήσει την συμφωνία.
«Χθες το βράδυ φτάσαμε σε μια ιστορική στιγμή στη Μέση Ανατολή, κάτι που έλεγαν ότι δεν θα γινόταν ποτέ», λέει.
Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ το οποίο ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας, προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο.
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να εκγρίνει με ισχυρή πλειοψηφία την συμφωνία και να ανάψει το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατούμενων.
Η Χαμάς πρόκειται να αφήσει ελεύθερους και τους 20 εν ζωή ομήρους που εξακολουθεί να κρατά 72 ώρες αφού ξεκινήσει η εκεχειρία, επεσήμαναν οι πηγές.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι όμηροι ίσως αφεθούν ελεύθεροι την Κυριακή ή τη Δευτέρα.
Η «τελική εκδοχή της πρώτης φάσης» του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας υπογράφηκε σήμερα το πρωί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ανακοίνωσε η Σος Μπεντροσιάν, η εκπρόσωπος του Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία προβλέπει την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.