ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πληροφορίες από τη Βηρυτό αναφέρουν τη συγκρότηση λιβανικής αντιπροσωπείας πολιτών με σκοπό τη διεξαγωγή απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που ο Τζάρεντ Κούσνερ προετοιμάζει μια επίσκεψη-έκπληξη στην περιοχή.
Καθώς η στρατιωτική πίεση στον «Άξονα της Αντίστασης» κορυφώνεται, τα πρώτα σημάδια μιας ενδεχόμενης διπλωματικής στροφής αρχίζουν να διαφαίνονται από τη Βηρυτό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του λιβανικού καναλιού Αλ-Τζαντίντ, διεξάγονται ενεργές διαβουλεύσεις εντός του Λιβάνου για τον σχηματισμό μιας πολιτικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Αυτές οι συνομιλίες, οι οποίες θα αποτελούσαν μια ιστορική απόκλιση από την πολιτική δεκαετιών του Λιβάνου, φέρεται ότι θα πραγματοποιηθούν σε ουδέτερο έδαφος, πιθανότατα στην Κύπρο.
Ταυτόχρονα, η περιοχή προετοιμάζεται για την άφιξη του Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερου συμβούλου και γαμπρού του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κούσνερ, ο οποίος υπήρξε ο πρωτεργάτης των «Συμφωνιών του Αβραάμ», αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ αυτή την Τρίτη 10/03, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου προσώπου του περιβάλλοντος Τραμπ από την έναρξη του πολέμου.
Μια πολιτική οδός προς την ειρήνη
Η πρόταση για μια αντιπροσωπεία πολιτών αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ορισμένες φατρίες εντός του Λιβάνου αναζητούν μια στρατηγική εξόδου από έναν πόλεμο που δεν επέλεξαν.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο ενεργεί ως διαμεσολαβήτρια, πραγματοποιώντας επαφές μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηρυτού για τη διευκόλυνση αυτών των συνομιλιών.
Με την επιστροφή της στον Λίβανο, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τζόζεφ Αούν, ο οποίος θεωρείται όλο και περισσότερο ως η κύρια αρχή σε μια χώρα όπου η πολιτική ηγεσία και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε υποχώρηση.
«Οι επαφές αφορούν τη συγκρότηση μιας πολιτικής αντιπροσωπείας που θα διεξάγει απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ εκτός της λιβανικής επικράτειας», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Παρόλο που αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημες ισραηλινές πηγές, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας εποχής μετά τη Χεζμπολάχ για τον Λίβανο.
Η επιστροφή του «dealmaker»
Η άφιξη του Τζάρεντ Κούσνερ στο Ισραήλ παρακολουθείται με έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα.
Κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Κούσνερ έγινε γνωστός για την παράκαμψη των παραδοσιακών διπλωματικών οδών με σκοπό τη σύναψη ιστορικών ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών.
Η επίσκεψή του σε αυτή την κρίσιμη καμπή υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ήδη ζητήσει την «άνευ όρων παράδοση» του ιρανικού καθεστώτος, ενδέχεται να επιδιώκει μια «Μεγάλη Συμφωνία» που θα αναδιαμορφώσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Ο Κούσνερ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας για να συζητήσουν την «επόμενη μέρα» του πολέμου, εστιάζοντας στον τρόπο ένταξης ενός Ιράν μετά το παρόν καθεστώς και ενός απελευθερωμένου Λιβάνου σε ένα νέο περιφερειακό πλαίσιο ασφάλειας.
Η σύνδεση με την Κύπρο
Η επιλογή της Κύπρου ως πιθανού τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς το νησιωτικό κράτος λειτουργεί εδώ και καιρό ως γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, έστω και σε επίπεδο πολιτών, θα αποτελούσαν μια τεράστια ψυχολογική νίκη για τον συνασπισμό και ένα οδυνηρό πλήγμα στο αφήγημα του ιρανικού καθεστώτος.
Για τον λαό του Λιβάνου, αυτές οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας για το τέλος της καταστροφής και την επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα.
Για το Ισραήλ, αντιπροσωπεύουν την προοπτική ενός αποτελέσματος «ειρήνης μέσω ισχύος», όπου η στρατιωτική νίκη στο πεδίο της μάχης μετατρέπεται γρήγορα σε διαρκείς διπλωματικές συνθήκες που εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των βορείων συνόρων.































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW



































