Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν και Πούτιν τα βρήκαν σε όλα – Νέα συμμαχία!

Ερντογάν και Πούτιν τα βρήκαν σε όλα – Νέα συμμαχία!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με οκτώ στρατηγικές συμφωνίες αναβαθμίζονται οι ρωσο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Όπως δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη τουρκική αγορά κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Blue Stream.

Η Ρωσία προτίθεται να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν από περαιτέρω μειώσεις που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας με την Αγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Με δεδομένη τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσης του αγωγού South Stream, την οποία ανακοίνωσε από την Άγκυρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Βουλγαρία αλλά και στην γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή νέου συστήματος αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Τουρκίας, δημιουργώντας νέο κόμβο στα σύνορα με την Ελλάδα: «Αν κρίνουμε σκόπιμο, θα δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κόμβο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη, σε τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με την Ελλάδα».

Οκτώ στρατηγικές συμφωνίες

Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα των ενεργειακών συναλλαγών, της εξοικονόμησης αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας και Τουρκίας στα πλαίσια της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Αντίστοιχο μνημόνιο υπέγραψαν οι επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής Gazprom και της τουρκικής BOTAS Petroleum Corporation.

Επίσης ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Κιριγιένκο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Τούρκο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ όσον αφορά στην επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των συναφών βιομηχανικών κλάδων της βιομηχανίας.

Εξάλλου συμφωνίες υπεγράφησαν σε υπουργικό επίπεδο για την προώθηση του εμπορίου, της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς και στον εργασιακό τομέα (απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr