Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν υπάρχει έκλυση ραδιενέργειας στην ανατολική Ουκρανία

Δεν υπάρχει έκλυση ραδιενέργειας στην ανατολική Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν έχει εντοπίσει έκλυση ραδιενέργειας στην Ουκρανία, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό δημόσιο ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας IRSN.

Παράλληλα τονίζεται ότι δεν ελλοχεύει κανέναν κίνδυνο για τον πληθυσμό ούτε για το περιβάλλον.

«Έχουμε δύο αισθητήρες εγκατεστημένους στη στέγη της γαλλικής πρεσβείας στο Κίεβο και η πρεσβεία δεν έχει επισημάνει κάτι ασυνήθιστο», δήλωσε προς το Ρόιτερς ο Μισέλ Σουά, ειδικός αντιπρόσωπος του IRSN για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. «Αν είχε γίνει ατύχημα, θα το ξέραμε», πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως ένα επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το οποίο ωστόσο δεν δημιουργεί «καμιά απειλή» έκλυσης ραδιενεργών υλικών.

«Δεν υπάρχει καμιά απειλή. Το επεισόδιο σημειώθηκε στον τρίτο αντιδραστήρια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στο ηλεκτρικό σύστημα. Δεν συνδέεται σε καμιά περίπτωση με τον αντιδραστήρα. Πρόκειται για ένα βραχυκύκλωμα», ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν.

Το βραχυκύκλωμα σημειώθηκε την Παρασκευή, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν εκλύσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αντιδραστήρα. Το επεισόδιο δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τον αντιδραστήρα. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επισκευή του σταθμού», τόνισε ο Ντεμτσίσιν ανακοινώνοντας πως η πλήρης λειτουργία του σταθμού θα αποκατασταθεί την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί λίγο νωρίτερα από τον πυρηνικό σταθμό αναφερόταν πως ο αντιδραστήρας αριθμός 3 έχει αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και πως «δεν υπάρχει αλλαγή» στα ποσοστά της ραδιενέργειας γύρω από το σταθμό.

Οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, που διαθέτουν 15 αντιδραστήρες, εξασφαλίζουν περί το 44% της παραγωγής ηλεκτρικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ενεργειακής κρίσης αφότου έχασε μεγάλο μέρος της ανθρακοφόρου λεκάνης του Ντονμπάς, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων ανταρτών. Από τα ορυχεία του Ντονμπάς έπαιρνε προηγουμένως τον άνθρακα που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών της.

Ακόμη και επεισόδια χωρίς σοβαρότητα, όπως αυτό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, είναι σε θέση να προκαλούν διακοπές της ηλεκτροδότησης στη χώρα.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα πως είναι «αναπόφευκτο» για το Κίεβο να εισαγάγει απ’ ευθείας ηλεκτρικό από τη Ρωσία, με κίνδυνο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τον μεγάλο γείτονά της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr