Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απασφαλίζει ο Ομπάμα για το χρέος: Έρχεται Αθήνα και μετά Βερολίνο

Απασφαλίζει ο Ομπάμα για το χρέος: Έρχεται Αθήνα και μετά Βερολίνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν το τελευταίο διάστημα το διπλωματικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα να έχει πάρει “φωτιά” προκειμένου να κλειδώσει επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα συγκλίνουν οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TRIBUNE ο Μπαράκ Ομπάμα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επισκεφθεί την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα το διήμερο της 14ης και 15ης Νοεμβρίου.

Από την κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής αλλά ουτε διαψεύδουν τις επίμαχες πληροφορίες. Ωστόσο, όπως φαίνεται τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Αθήνα θέλουν να οριστικοποιήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού.

Το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για την απομείωση του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αποτελεί μία de facto ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ουάσιγκτον, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Τζακ Λιου αλλά και τη σημερινή παρέμβαση Ομπάμα στην ιταλική La Republica να επιβεβαιώνουν πως οι ΗΠΑ τάσσονται ανοιχτά υπέρ των ελληνικών και νοτιομεσογειακών θέσεων και εντείνουν τις πιέσεις τους προς το Βερολίνο για άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος εντός του 2016.

Μονάχα τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την Αθήνα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της σκληρής κόντρας με τη Γερμανία και με τη διαρκή απειλή της “πυρηνικής βόμβας” της Deutsche Bank να κρέμεται μονίμως πάνω από το κεφάλι της Καγκελαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είχε αποκαλύψει πως πρόθεση του απερχόμενου Προέδρου είναι να έχει υπάρξει λύση πριν την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο.

Πηγές με γνώση των όσων έχουν διαμηφθεί μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρουν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θέλει να αποχωρήσει από την Προεδρία χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς επηρεάζονται άμεσα πέραν των παγκόσμιων οικονομικών και ζητήματα γεωπολιτικά και ασφάλειας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Πέραν αυτού, στο επιτελείο του Προέδρου των ΗΠΑ αναφέρουν πως το θέμα του χρέους πρέπει να λήξει, καθώς οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ουάσιγκτον με τις εκλογές αφήνουν χρονικό κενό μέχρι να ξαναμπει σε μία ομαλότητα, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια σταθερότητα.

Σημειώνεται πως τελευταίος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφτηκε τη χώρα μας ήταν ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1999.

Βολές Ομπάμα για τη λιτότητα

Ενδεικτική των προθέσεων του Μπαράκ Ομπάμα είναι η σημερινή παρέμβασή του και οι ευθείες βολές κατά της πολιτικής της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας μάλιστα την ισχυρή υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη», δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε (να αναφύονται) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο «οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και η συνολική πολιτική ενόραση του Ρέντσι είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι στη συγκυρία αυτή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δίκιο να εισάγει μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης να διεκδικεί περισσότερο «χώρο για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τον υπαινιγμό ότι οι χώρες θα ήταν σε καλύτερη θέση έξω από την Ένωση», λέει ο Ομπάμα, αλλά «σε στιγμές σαν κι αυτές είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πόσο οι χώρες μας και οι ζωές μας ευνοούνται από την ολοκλήρωση αυτή».

Η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι «οι θετικές αυτές επιπτώσεις να μπορέσουν να γίνουν κτήμα και εμπειρία όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, και τυχόν πολιτικά, οικονομικά ή πολιτιστικά προβλήματα, να τύχουν της σωστής αντιμετώπισης». Κάτι που σημαίνει ότι «πρέπει να απορρίψουμε μια πολιτική βασισμένη στη λογική «εμείς βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τους άλλους», η οποία μετατρέπει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίο τράγο».

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην προσφυγική κρίση, «η οποία αποτελεί ανθρωπιστική τραγωδία και ένα τεστ για την κοινή μας αίσθηση της ανθρωπιάς» και υπενθυμίζει ότι η Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Λίγες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όμως, δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους αυτό το τεράστιο βάρος», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα στη La Repubblica και καταλήγει:

«Για τον λόγο αυτό, το ΝΑΤΟ αυτό το καλοκαίρι δέχθηκε να ενισχύσει την στήριξη που παρέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο. Και είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι σημαντική ώστε να μοιραστεί το κόστος της κρίσης αυτής και να τύχει εγγύησης μια συντονισμένη προσέγγιση, η οποία να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων μεταναστεύουν και μια μεταναστευτική πολιτική, ακριβώς, ανθρώπινη και οργανωμένη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχεται απόψε σε επίσημο δείπνο τον Ματέο Ρέντσι, τον οποίο θα συναντήσει επίσης προηγουμένως, κατά τη διάρκεια του πρωινού, στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...