Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Σοσιαλιστές και Αριστερή Πλατφόρμα δεν “πουλάνε” την Κύπρο – Σε “απομόνωση” ο Τσίπρας

Σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Σοσιαλιστές και Αριστερή Πλατφόρμα δεν “πουλάνε” την Κύπρο – Σε “απομόνωση” ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανταρσία των πατριωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται κυρίως από τους σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚογενείς), την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, με αφορμή την Κύπρο.

Δεν αποδέχονται με τίποτα το νέο σχέδιο για την Κύπρο, το θεωρούν χειρότερο από το περιβόητο Σχέδιο Ανάν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το βλέπει ως “θετικό βήμα”.

Ήταν μια κρίση που αργά ή γρήγορα θα ξεσπούσε, μιας και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα όχι απλώς δεν είναι ξεκάθαρες, για την ακρίβεια είναι θολές.

Από την άλλη, οι σοσιαλιστές που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του μνημονίου και ανήκαν στο λεγόμενο χώρο του “πατριωτικού ΠΑΣΟΚ”, είναι άνθρωποι γνωστοί για τις σκληρές τους θέσεις στα εθνικά θέματα.

Ο παραδοσιακός ΣΥΡΙΖΑ, ο προερχόμενος από το ΚΚΕ εσωτερικού του Λ. Κύρκου, είναι γνωστό ότι δεν “καίγεται” και ιδιαίτερα για τα πατριωτικά ζητήματα. Αυτό που τόσο καιρό “κρυβόταν” καλά κάτω από το χαλί του ενιαίου αντιμνημονιακού μετώπου ξέσπασε και είναι μόνο η αρχή.

Σφοδρή σύγκρουση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Μετά την έναρξη της νέας προσπάθειας για επίλυσή του Κυπριακού, στη βάση της κοινής διακήρυξης Αναστασιάδη – Ερόγλου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα έντονες διαφωνίες για τη θέση που πρέπει να πάρει ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο αυτό, με αποκορύφωμα την εντονότατη ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας το βράδυ της Παρασκευής, μεταξύ σοσιαλιστών -κυρίως- και της ομάδας Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του, εμφανίστηκε θετικός ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών και αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το προτεινόμενο σχέδιο.

Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι όμως η σοσιαλιστική τάση των ΠΑΣΟΚογενών, αλλά και αριστερή πλατφόρμα, ενώ και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι (πατριωτικό κόμμα της μαοϊκής αριστεράς) αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με έντονη επιφύλαξη.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος ζήτησε πρώτος και σε υψηλούς τόνους, να καταδικάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προωθούμενη λύση, για την οποία είπε ότι είναι χειρότερη κι από εκείνη, που πρότεινε το σχέδιο Ανάν.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο, που έκανε σχετική εκτενή εισήγηση, η νέα προσπάθεια οδηγεί στον απόλυτο όλεθρο και τη διάλυση του σημερινού κυπριακού κράτους. Κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να καταδικάσει έντονα το προωθούμενο σχέδιο, γιατί διαφορετικά η σημερινή στάση του θα δεσμεύει μία αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας επιπλέον ότι η λύση που συζητείται θα έχει δραματικές γεωστρατηγικές συνέπειες για τη χώρα μας και θα εμποδίσει την αντιμνημονιακή της πορεία.

Τις αντιρρήσεις της σοσιαλιστικής τάσης ενστερνίζεται σε μεγάλο βαθμό και η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία επίσης ζήτησε καταδίκη και απόρριψη του προωθούμενου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, σε πιο ήπιους πάντως τόνους.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να συντονιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΑΚΕΛ. Η αριστερή πλατφόρμα επισημαίνει ότι η λύση επιβάλλεται σε ένα περιβάλλον διαπραγματευτικής αδυναμίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, της Αθήνας και της Λευκωσίας και ουσιαστικά προωθείται και εξυπηρετεί τα συμφέροντα στην περιοχή του άξονα Αμερικανών – Άγγλων – Γερμανών.

Η σύμπλευση της αριστερής πτέρυγας με κομμάτια της εσωκομματικής πλειοψηφίας, όπως είναι οι πασοκογενείς, αλλά και ο κ. Ρινάλντι, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ηγεσία του κόμματος, που φέρνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση.

Μπροστά στο αδιέξοδο αποφασίστηκε έτσι κι αλλιώς να μην εκδοθεί ακόμη καμία ανακοίνωση με την επίσημη θέση του κόμματος επί της ουσίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν τεθούν, που θα τεθούν σύντομα και τα άλλα ανοιχτά εθνικά μας θέματα σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο. Εκεί θα δούμε εάν το αντιμνημονιακό “πείραμα” του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει ή, εξαιτίας της έλλειψης εθνικών αντανακλαστικών της ηγεσίας του, οι σοσιαλιστές με άλλες δυνάμεις συναντήσουν τους υπόλοιπους ομοϊδεάτες τους, που δεν συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και από κοινού συμμετάσχουν στη -φημολογούμενη εδώ και καιρό- ανασύσταση της πατριωτικής σοσιαλιστικής παράταξης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Σάββατο 16.29: Μετά το χαμό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το Κυπριακό

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Αλέξη Μητρόπουλου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...