Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φανατικοί ισλαμιστές οι ακτιβιστές του “Ένα καράβι για τη Γάζα” θέλουν την Αγία Σοφία τζαμί

Φανατικοί ισλαμιστές οι ακτιβιστές του “Ένα καράβι για τη Γάζα” θέλουν την Αγία Σοφία τζαμί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το 2014 μια ομάδα “γκουρού” της διαφήμισης παρήγαγαν μια εντυπωσιακή καμπάνια προβολής της Τουρκίας που έκανε τον γύρο του κόσμου, ώστε η χώρα να αναδειχτεί σε έναν από τους πέντε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου μέχρι το 2023.

Το σλόγκαν της καμπάνιας ήταν “Η Τουρκία είναι η πατρίδα του…” και εκεί “κόλλαγαν” διάφορα πράγματα που μόνο τουρκικά δεν ήταν.

Έτσι, για παράδειγμα, υπήρχαν πόστερ που έγραφαν “Η Τουρκία είναι η πατρίδα του καφέ” (πατρίδα του καφέ είναι η Αιθιοπία), “Πατρίδα της Τροίας” (οι Τρώες ήταν Έλληνες Πελασγοί), “Πατρίδα της Ιλιάδας” (σε συνέχεια της Τροίας, προφανώς), “Πατρίδα των Αρχαίων Θεών” (εννοεί τους ελληνικούς θεούς), “Πατρίδα της Παναγιάς” (έχει και καλύτερο) και “Πατρίδα του Χριστιανισμού”.

home1

Έχετε μείνει άφωνοι; Και όμως, η Τουρκία διαφημίστηκε ως πατρίδα όλων αυτών. Λόγω μνημονίων (αλλά και βλακείας) στην Ελλάδα δεν το πήρε κανείς είδηση να διαμαρτυρηθεί…

Ωστόσο, ενώ η Τουρκία διακήρυττε παγκοσμίως ότι είναι πατρίδα όλων αυτών (επίσης και του μπακλαβά, το ξεχάσαμε αυτό), πλήθη φοιτητών και αποφοίτων ισλαμιστικών σχολείων συγκεντρώνονταν στην Κωνσταντινούπολη και απαιτούσαν η Αγία Σοφία να πάψει να είναι μουσείο και να λειτουργήσει ως τζαμί.

Η Αγία Σοφία για τους Τούρκους δεν είναι απλώς ένα λατρευτικός χώρος. Συμβολίζει, για τους Τούρκους, την εθνική τους ανεξαρτησία. Δεν έχει σημασία εάν είναι ένας ρωμαϊκός – βυζαντινός αυτοκρατορικός χριστιανικός ναός, που τον έχτισαν Έλληνες αρχιτέκτονες, αυτά αποτελούν “λεπτομέρειες” για τους Τούρκους. Μάλιστα οι φανατικοί ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι εάν η Αγία Σοφία δεν γίνει τζαμί, ποτέ το τουρκικό έθνος δεν θα είναι πλήρως ανεξάρτητο.

Η Αγία Σοφία χτίστηκε το 537 μ.Χ. στην πρωτεύουσα Νέα Ρώμη (Κωνσταντινούπολη) της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο) ως σύμβολο όχι μόνο της χριστιανικής πίστης αλλά και της ισχύος της χριστιανικής Ρωμηοσύνης. Μέχρι την Άλωση της Πόλης το 1453 ήταν χριστιανικός ναός.

Το 1453, όταν έπεσε η Πόλη στους Οθωμανούς, ο Μωάμεθ ο Πορθητής μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το 1935 ο Κεμάλ Ατατούρκ, για δείξει πολιτισμένο πρόσωπο στη Δύση, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι φανατικοί ισλαμιστές δεν έπαψαν ποτέ να ζητάνε να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Μάλιστα οι ισλαμιστές έχουν ήδη πετύχει μια νίκη. Κατάφεραν να γίνει το 2012 ξανά τζαμί η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, στον Πόντο, η οποία λειτουργούσε ως μουσείο από το 1964.

Μάλιστα οι ισλαμιστές ζήτησαν να καλυφθούν πάλι με ασβέστη οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφιάς στην Τραπεζούντα, που είχαν αποκαλυφθεί ενώ λειτουργούσε ως μουσείο, γιατί τους ενοχλούσαν. Κανείς τους φυσικά δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να συλλογιστεί ότι ο χώρος ήταν εκκλησία. Είναι οι “λεπτομέρειες” που αναφέραμε και παραπάνω.

Τον Απρίλιο, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Βατικανό, Τούρκοι ισλαμιστές απαίτησαν ως “αντίποινα” στον Πάπα να γίνει ξανά η Αγία Σοφία στην Πόλη τζαμί.

Μάλιστα ο μουφτής της Άγκυρας, καθηγητής Μεφαΐλ Χιζλί (Mefail Hizli), δήλωσε: “Πιστεύω ότι οι δηλώσεις του Πάπα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να επισπευσθεί η διαδικασία ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί”.

Σχετικά πρόσφατα έγινε στην Κωνσταντινούπολη μια μεγάλη διαδήλωση με αίτημα η τουρκική κυβέρνηση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε ξέρετε από ποιους; Από την ΜΚΟ Humanitarian Relief Foundation (IHH), τους ίδιους που οργάνωσαν τον στολίσκο για τη Γάζα (Ένα Καράβι για τη Γάζα) τον Μάιο του 2010 και δέχθηκαν τότε επίθεση από τους Ισραηλινούς κομάντο.

Μια στιγμή! Τι συμβαίνει εδώ; Οι διοργανωτές του Στολίσκου για τη Γάζα, στον οποίο συμμετείχαν και κάποιοι Έλληνες ακτιβιστές και κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι, είναι οι ίδιοι που διοργάνωσαν πριν λίγο καιρό διαδήλωση στην Πόλη για να γίνει ξανά η Αγία Σοφία τζαμί; Μάλιστα!

Μάλιστα οι διαδηλωτές που συμμετείχαν, στη διαδήλωση που έστησε η IHH, με την οποία έχουν σχέσεις διάφοροι Έλληνες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, κρατούσαν πανό που έγραφαν: “Η Αγία Σοφία πρέπει να ξαναγίνει τζαμί” και “Θέλουμε να θυσιάσουμε τις ζωές μας για το Ισλάμ”.

Πώς αυτοί οι φανατικοί ισλαμιστές “συνεργάζονται” με ΣΥΡΙΖΑίους και Έλληνες (δήθεν) Αριστερούς για να “σώσουν” τη Γάζα από τους κακούς Ισραηλινούς, μεγάλο ρεπορτάζ… Όπως και ίσως θα έπρεπε να ελεγχθούν κάποια στιγμή οι σχέσεις Ελλήνων “ακτιβιστών” με τους φανατικούς ισλαμιστές. Γιατί μπορεί να είναι αθώες, οι άνθρωποι να είναι απλώς χρήσιμοι ηλίθιοι της τουρκικής προπαγάνδας, αλλά να το ξέρουμε…

Επίσης, στις αρχές Απριλίου, για πρώτη φορά εδώ και 85 χρόνια αναγνώστηκαν αποσπάσματα του Κορανιού στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αναγνώστηκε στην Αγία Σοφία απόσπασμα του Κορανίου στη διάρκεια των εγκαινίων έκθεσης με τίτλο «Η αγάπη του Προφήτη» και θέμα τον προφήτη Μωάμεθ.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκορμέζ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, την ανάγνωση του Κορανίου έκανε ο Αλί Τελ, ιμάμης του τεμένους Αχμέτ Χαμντί Αξεκί της Άγκυρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να ξανακάνει την Αγία Σοφία τζαμί, πράγμα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους κοσμικούς κύκλους της Τουρκίας αλλά και στην Ευρώπη.

Με τέτοιες «αθώες» εκθέσεις για την «Αγάπη του Προφήτη» προλειαίνεται η διαδικασία για να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο που είναι τώρα ξανά σε τζαμί.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που της φτάνουν και της περισσεύουν τα τζαμιά. Έχει περισσότερα ακόμα και από το Ιράν, που είναι θεοκρατική δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα οι Τούρκοι αν και κατέλαβαν την Πόλη το 1453 θεωρούν την κατάκτηση αυτή “ημιτελή” εάν δεν είναι και η Αγία Σοφία τζαμί.

Εάν η Αγία Σοφία ανοίξει ξανά ως τζαμί, οι Τούρκοι ισλαμιστές θα αισθανθούν “νικητές”. Και μετά από την “απελευθέρωση” της Αγίας Σοφίας θα μπορέσουν ολόψυχα να αφοσιωθούν και στην απελευθέρωση των Ιεροσολύμων από τους Ισραηλινούς.

*Το άρθρο που μόλις διαβάσατε στηρίχτηκε σε κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Μπουράκ Μπεκντίλ (Burak Bekdil), του οποίου το ύφος δεν αλλοιώσαμε, με πολλές δικές μας προσθήκες. Ο κ. Μπεκντίλ γράφει στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (Hürriyet) και στο Middle East Forum. Υπογραμμίζουμε την πηγή μας, Τούρκο δημοσιογράφο, για να ξαφνιάσουμε εκείνους που θα σπεύσουν να κρίνουν με “ταμπέλες” το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr