Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία “καταλαμβάνει” το Μπαγκλαντές – Χτίζει 600 τζαμιά για να κηρύττει το δικό της Ισλάμ

Η Σαουδική Αραβία “καταλαμβάνει” το Μπαγκλαντές – Χτίζει 600 τζαμιά για να κηρύττει το δικό της Ισλάμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Μπανγκλαντές ενέκρινε ένα σχέδιο για την οικοδόμηση εκατοντάδων τζαμιών χάρη σε σαουδαραβική χρηματοδότηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την εξάπλωση της εξαιρετικά αυστηρής σουνιτικής σαουδαραβικής εκδοχής του Ισλάμ, του Ουαχαμπισμού, στο μουσουλμανικό κράτος των Ινδιών.

Οι Αρχές έδωσαν το πράσινο φως αυτή την εβδομάδα για την οικοδόμηση συνολικά 560 τεμενών, δηλαδή ενός σε κάθε πόλη της χώρας, όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα μουσουλμανικός.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση της Σέιχ Χασίνα καλοπιάνει τους ισλαμιστές ενόψει πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τα τζαμιά θα ανεγερθούν με σαουδαραβικά χρήματα, θα είναι εφοδιασμένα με αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα, και θα αποτελέσουν ένα «μοντέλο» για τους πιστούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμίμ Αφζάλ, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Ιδρύματος, ενός δημόσιου οργανισμού.

«Αυτή είναι μια τέλεια ιδέα για να διαδοθεί η αληθινή γνώση του Ισλάμ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με υπουργό του Μπαγκλαντές, η πρωθυπουργός είχε ζητήσει κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα χρηματοδοτήσει σχεδόν ολόκληρο το έργο του 1,07 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη θεοκρατική μοναρχία του Κόλπου την περασμένη χρονιά.

Όμως οι υπερασπιστές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και μέλη των μειονοτήτων (σούφι, ινδουιστές…) αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία με έντονη ανησυχία.

Με την εγκατάλειψη της μετριοπαθούς εκδοχής του Ισλάμ η οποία υπήρξε κυρίαρχη στο Μπανγκλαντές επί γενεές, η χώρα ολισθαίνει εδώ και μια δεκαετία προς μια όλο και πιο συντηρητική και αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ.

«Οι σαουδαραβικές χρηματοδοτήσεις είναι ανησυχητικές. Μπορεί να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για να προωθήσουν τον Ουαχαμπισμό μέσω των τεμενών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρεζαούλ Χακ Τσαντπούρι, μέλος μιας οργάνωσης των σουφιστών μουσουλμάνων.

Για τον πασίγνωστο υπερασπιστική του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους Σαριάρ Καμπίρ, πάντως, το έργο θα μπορούσε να επιτρέψει στις Αρχές να παρακολουθεί στενότερα την ανάδυση του εξτρεμισμού στα τεμένη αυτής των χώρας των 160 εκατομμυρίων.

Η Ντάκα δεν ελέγχει παρά μόνο μια μικρή φούχτα εκ των 30.000 τεμενών του Μπανγκλαντές.

Το Μπανγκλαντές βλέπει τα τελευταία χρόνια να ξεσπούν επεισόδια τζιχαντιστικής βίας: Έχουν διαπραχθεί πολλές επιθέσεις εναντίον άθεων, μελών θρησκευτικών μειονοτήτων και ξένων.

Έπειτα από τη σχετική ηρεμία μετά την επίθεση με στόχο μια καφετέρια στη Ντάκα το περασμένο καλοκαίρι (22 νεκροί), το Μπανγκλαντές βίωσε αναζωπύρωση των επιθέσεων τον Μάρτιο.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης παράλληλα διεξάγουν μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση πάταξης ένοπλων οργανώσεων.

Σε άλλη μια σημαντική παραχώρηση προς τις ισλαμιστικές οργανώσεις, η κυβέρνηση υπό τη Σέιχ Χασίνα ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αναγνωρίζει τα πτυχία που δίνουν τα κορανικά ιεροδιδασκαλεία, γεγονός που θεωρείται πως ανοίγει θέσεις στο δημόσιο για τους σπουδαστές των μεντρεσέδων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζουν καταδικασμένους και τους σταυρώνουν σε δημόσια θέα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας στην Αίγυπτο

Η Αλγερία εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στην Αφρική – Κόστισε 900 εκατ. δολάρια

Γερμανός πρώην Αρχηγός Πληροφοριών: Το Ισλάμ θα καταλάβει πλήρως την Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr