Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Είναι γεγονός: Έρχεται δωρεάν WiFi και στην Ελλάδα – Ποιοι θα επωφεληθούν

Είναι γεγονός: Έρχεται δωρεάν WiFi και στην Ελλάδα – Ποιοι θα επωφεληθούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους θα αρχίσουν να αποκτούν σταδιακά οι κάτοικοι της Ευρώπης. Το δρόμο για την παροχή δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους άνοιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας το σχέδιο για το πρόγραμμα WiFi4EU, που προβλέπει τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο Διαδίκτυο στην Ε.Ε.

Η πρώτη σχετική πρόσκληση υποβολής σχεδίων πρόκειται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2017 ή τις αρχές του 2018. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε €120 εκατ. για την περίοδο 2017-2019 και θα στηρίξει την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi στα κέντρα κοινωνικής ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη μέσω του WiFi4EU.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με “γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο” σε περισσότερες από 6.000 κοινότητες σε όλα τα κράτη – μέλη, με βάση τη σειρά παραλαβής των αιτημάτων για τη χρηματοδότηση δωρεάν ασύρματων συνδέσεων σε δημόσιους χώρους, όπως υπαίθριοι χώροι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, βιβλιοθήκες, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, κ.λπ.

Προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα για τουλάχιστον τρία έτη και να προσφέρουν δωρεάν, εύκολη πρόσβαση και ασφαλή σύνδεση για τους χρήστες. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν αποκλείονται οι εμπορικές διαφημίσεις και η χρήση προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς. Έργα, που αντιγράφουν παρόμοιες ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές δωρεάν ασύρματου δικτύου στην ίδια περιοχή, δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η πρόσβαση πρέπει να παρέχεται στις σχετικές γλώσσες του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και ει δυνατόν, και σε άλλες επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

Ισχυρό όραμα

Ο εισηγητής του προγράμματος, Carlos Zorrinho (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), χαρακτήρισε την πρωτοβουλία WiFi4EU “ένα ισχυρό πολιτικό όραμα που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα σε ολόκληρη την Ε.Ε., διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ασύρματο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή πόσα χρήματα κερδίζουν. Αυτό θα βελτιώσει την “ευρωπαϊκή κοινωνία των Gigabit”, καθιστώντας την οικονομικά ανταγωνιστική”.

Να σημειωθεί ότι το νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, 98 κατά και 9 αποχές.

Ποιος θα ωφεληθεί;

Η χρηματοδότηση του προγράμματος WiFi4EU θα κατανεμηθεί με ισόρροπο τρόπο μεταξύ των κρατών – μελών, ώστε τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες χιλιάδων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Ε.Ε., να μπορούν να ωφεληθούν από αυτό, τουλάχιστον 6.000-8.000 τοπικές κοινότητες μέχρι το 2020.

Το WiFi4EU θα είναι ανοικτό σε φορείς του δημοσίου, όπως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας. Τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης (σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο) θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ενώ ο δικαιούχος θα αναλάβει τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού για 3 τουλάχιστον χρόνια.

Οι τοπικές αρχές θα ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν και να προωθήσουν δικές τους ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική υγεία και ο ηλεκτρονικός τουρισμός κ.λπ., μέσω ειδικά προβλεπόμενης εφαρμογής.

Πώς να υποβάλετε αίτηση

Η υπαγωγή στο πρόγραμμα WiFi4EU θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις, με απλή διαδικασία που θα περιλαμβάνει, π.χ. ηλεκτρονικές αιτήσεις, πληρωμές με κουπόνια και ήπιες απαιτήσεις παρακολούθησης. Τα σχέδια θα επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής. Οι φορείς υλοποίησης σχεδίων, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, θα πρέπει να προτείνουν τον εξοπλισμό περιοχών στις οποίες δεν προσφέρεται παρόμοια δωρεάν ασύρματη σύνδεση Wi-Fi από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ασημακοπούλου: Εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ – Αποπομπές και για άλλα δυο κυβερνητικά στελέχη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr